Go to top

Het metaal Zirkoon

Zirkoon is een metaal dat nooit puur wordt gevonden in de aardkorst maar meestal als een zirkoonsilicaat (ZrSiO4). Dit erts wordt hoofdzakelijk aangetroffen in Australië, Brazilië, India, Rusland, Zuid Afrika en in Amerika. Dankzij het Kroll-proces kan men door een vrij gecompliceerd reductieproces er metallisch zirkoon van maken.

Ing. N.W. Buijs Van Leeuwen Stainless
 


 

Eigenlijk wordt het erts als bijproduct gevonden bij het delven van titaan- en tinerts. Sinds 2003 is de prijs van zirkoon ruim twee keer zo hoog geworden en dat heeft te maken met de toenemende vraag en ook door het feit dat er zoveel energie nodig is om zirkoon te bevrijden uit zijn chemische binding. Met het chloreren wordt zirkoonerts omgezet in het vierwaardige zirkoonchloride. Daarna wordt deze verbinding gereduceerd met magnesium waardoor er metallisch zirkoon ontstaat en magnesiumchloride.
 


Afbeelding 1 Brandstofstavenvan zirkoon voor de nucleaire sector.

 


Afbeelding 2 Zirkoon 702 warmtewisselaar. (Foto: Wah Chang)

 


Afbeelding 3 Zirkoon reactorvat.

 

Al met al is dit, net als bij het metaal titaan, een zeer energieconsumerend proces. Als bijproduct ontstaat er ook nog zo’n 1 tot 3% hafnium. Zirkoon valt onder de reactieve metalen omdat het aan het oppervlak zonder elektrolyt al een hechte en dichte zirkoonoxidehuid vormt. Men denkt wel eens dat zirkoon een edel metaal is omdat het zich zo enorm edel gedraagt maar dat is niet het geval. De oxidehuid is edel en zeer stabiel waardoor het onderliggende metaal optimaal beschermd blijft tegen allerlei chemische reagentia. Op dit gebied wint zirkoon het ook van haar zustermetaal titaan en dat vooral bij verhoogde temperaturen. Dit komt vooral tot uiting bij de bereiding van salpeterzuur waar zirkoon een extreme weerstand tegen corrosie biedt en dat zelfs indien er chloriden aanwezig zijn. Ook kan men met zirkoon de procestemperaturen probleemloos verhogen waardoor men efficiënter kan werken. In tabel 1 wordt de...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht