Go to top

Robotintegratie in het gehele gieterijproces


 

“Een tijd lang hebben we een 2-assige spray-installatie op één van onze spuitgietmachines gehad”, aldus Hans-Werner Zünd, werkplaatsmanager bij VDT Vobra in het Duitse stadje Enger, nabij Bielefeld. “Ik vroeg me altijd af waarom we ook op de kleinere spuitgietmachines niet een spray-installatie hadden? Iedereen dacht dat het té complex en te kostbaar zou zijn. Promac kwam met een oplossing met robots.” Dat is inmiddels al weer bijna 10 jaar geleden en geleidelijk aan zijn alle aluminium spuitgietmachines voorzien van 6-assige Pomac-robots voor sprayen en uitname. Jan Klaassens, commercieel-technisch manager van Promac Automation weet het zich nog te herinneren: “VDT Vobra kende ons van een eerdere levering van automatische gietlepel waarmee het gesmolten aluminium in de matrijzen wordt gegoten. Ze zochten gietlepels en zo kwamen we al snel op robots uit.


ABB-robots
 

Pomac Automation uit Tolbert is een ABB system integrator die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van geavanceerde machines en de integratie van robots in het gehele gieterijproces. Vobra-manager Uwe Heise ziet dat specialisme als een belangrijk voordeel. “Het is voor ons belangrijk dat je voor alle vraagstukken te maken hebt met één contactpersoon.” Tot nu toe heeft VDT Vobra vier cellen voorzien van Pomac-robots. Elke cel is uitgevoerd met twee robots. Eén hiervan spuit de matrijs schoon en blaast deze droog; de ander haalt het gietwerk uit de matrijs, geeft een bevestiging dat het gietwerk in zijn geheel is verwijderd, dompelt het in koelwater en zet het klaar om de resten eruit te stampen. Voor de gerealiseerde oplossing maakt Pomac -afhankelijk van het maximale gewicht van de delen- gebruik van uiteenlopende ABB-robots. Twee cellen zijn voorzien van een IRB 1600 sprayer en een IRB 2400 uitnamerobot. Een andere cel heeft een IRB 2400 uitnamerobot die gecombineerd is met een IRB 140 sprayer. De vierde cel is uitgevoerd met twee IRB 4400’s. Een vijfde cel is voorzien van een IRB 140 sprayer; deze is uitgevoerd zonder uitnamerobot. Zoals veel andere bedrijven streeft VDT Vobra perfectie na en tracht het productiefouten zoveel mogelijk te voorkomen. Daarbij wordt nuttig gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de robots. “Hoe meer het menselijke element uit het systeem kan worden gehaald, hoe nauwkeuriger de productie is en hoe minder variaties in kwaliteit optreden”, aldus Heise.
 


Verhoging productiviteit
 

De inzet van robots heeft ook grote gevolgen voor de efficiency. Zünd schat dat een cel met robots een 15% hogere productie heeft, waarbij nog geen rekening is gehouden met de kwaliteitsverbetering. “Bovendien”, meent Heise, “wordt het werk voor medewerkers minder inspannend. Hun rol wordt meer die van machine-supervisor.” Voor de toekomst zou dat kunnen betekenen dat twee medewerkers drie cellen onder hun hoede hebben of dat aanvullende bewerkingen, zoals boren, in het gietproces kunnen worden geïntroduceerd. Momenteel wordt dat nog apart door CNC-machines gedaan. De verhoogde productiviteit is één van de redenen voor het succes van VDT Vobra. Het bedrijf werd opgericht in 1958 in Berlijn en verplaatste in 1993 de volledige productie naar Enger. Sindsdien heeft het bedrijf een ongekende groei doorgemaakt. De omzet steeg van 2,5 miljoen euro in 1993 tot 11 miljoen in 2006, terwijl het personeelsbestand beperkt bleef. Net als andere spuitgieterijen levert het bedrijf in hoofdzaak aan de automobielindustrie, waar circa 50 procent van de aluminium delen wordt afgezet. Daarnaast levert het bedrijf onderdelen voor gereedschappen, elektrische en medische apparatuur en de meubelindustrie. Een hoge productiviteit is afhankelijk van efficiënte machines en vakbekwame medewerkers. Pomac draagt bij aan beide. Hilbert Poelstra, sales manager van Pomac: “Wij moeten de continuïteit van de machines waarborgen. Dat betekent ook dat we altijd iemand klaar hebben staan om eventuele problemen snel op te lossen.” Klaassens gaat zelfs nog een stapje verder: “Wij fungeren als integrator van producten én service. In sommige gevallen is de service daarbij het belangrijkste element.”
 





 


Gietautomatisering
 

Zowel Pomac als VDT Vobra benadrukken het belang van een goede training van de operators. Klaassens neemt hiervoor speciaal een robot mee naar het nabij gelegen trainingcentrum, waar een week lang programmeercursus wordt gegeven. “Pomac deed de trainingen vroeger in Nederland”, aldus Zünd, “maar op deze manier kunnen medewerkers aan het eind van de dag bij een eventuele crisis nog terugkomen in de fabriek.” Na afronding van de cursus zijn alle operators in staat om de robots te programmeren. Klaassens: “Het programmeren is gebaseerd op ABB’s programmeeromgeving die zeer open is. Aangezien wij gespecialiseerd zijn in gieterijautomatisering, kunnen wij het programma nauwkeurig afstemmen op de behoeften van de industrie. Daarbij moet worden vermeld dat de nieuwe programmeer-omgeving van ABB erg gemakkelijk in het gebruik is.” Algemeen directeur van VDT Vobra, Reinhard Otte, is vol lof over de samenwerking. “De communicatie tussen ons en Pomac is zeer goed. Wij zien het bedrijf als partner. Wij maken gebruik van hun sterke punten om onze eigen sterkte nog beter over het voetlicht te kunnen brengen.”


 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht