Go to top

Ultrasone trillingen bij metaaldraaien
Het gadeslaan van mechanische processen is niet alleen van belang bij productie, maar ook bij meten en regelen. Er worden naarstig pogingen ondernomen om technologieën te ontwikkelen voor het verkrijgen van processen met hogere productiviteit, omdat er vraag is naar kortere productietijden en betere oppervlaktekwaliteit van de producten. Temperatuur, gereedschapsslijtage en snijkrachten hebben de grootste invloed op deze factoren. Deze parameters kunnen tijdens het verspanen worden geschat aan de hand van accoustische emissie (AE) signalen, die worden opgewekt in de snijzone.

Experimenten
 

Skiedraite en medewerkers [1] hebben de invloed van ultrasone frequenties op het verspaningsproces onderzocht. Er werd gebruik gemaakt van een CNC-draaibank en het te verspanen materiaal bestond uit aluminium, messing en staal, waarbij alleen de snijsnelheid werd gevarieerd. Er werd voor dat doel gebruikgemaakt van een speciale snijbeitel, die was voorzien van een piëzo-actuator om ultrasone trillingen op te wekken in de snijkant van de beitel. Hiertoe werd een hoogspanningsgenerator verbonden met de piëzo-actuator. De sensor die in de nabijheid van het inzetstuk was geplaatst zond gegevens naar een computer via een dataomzetter. Afbeelding 1 geeft een schematische weergave van de opstelling. Het draaiproces werd gadegeslagen aan de hand van AE-signalen. Allereerst werd er gezocht naar een regelmatigheid in de AE-signalen en hun respons op veranderingen in het verspaningsproces, zoals bijvoorbeeld beitelslijtage. Ten tweede werd er getracht een verschil te ontdekken in de oppervlaktestructuur van het werkstuk na verspanen met en zonder trillingen. Tenslotte werd de slijtage van de inzetstukken vergeleken. Volgens de theorie moet het snijgereedschap minder slijten, wegens de lagere snijkrachten en lagere temperaturen tijdens trillingverspanen.

Voortgang
 

Het eerste deel van de experimenten werd uitgevoerd om het frequentiebereik vast te stellen, waarbinnen het...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht