Go to top

Toepassingen van aluminium kneedlegeringen

De unieke combinatie van eigenschappen van aluminium en zijn legeringen maken hen tot veelzijdig, economisch en attractief materiaal voor een breed scala van toepassingen, variërend van zacht verpakkingsfolie tot veeleisende technische toepassingen.

Aluminium folie
 

Aluminium folie is een buitengewoon belangrijke en veel gebruikt kneedproduct, dat gewoonlijk wordt geproduceerd van niet-warmtebehandelbare legeringen. DE gebruikte legeringen omvatten 100, 1145, 1235, 3003, 5052, 5065, 811 en 8079. Tabel 1 geeft een overzicht van de sterktewaarden die hier kunnen worden aangetroffen. De eigenschappen weerspiegelen de invloed van samenstelling, fabricagepraktijk en testprocedures. Aluminium honingraatkernen voor vliegtuigen wordt in het algemeen gemaakt van 3003-H19, 5052-H39, of 5056-H39 folie, maar legering 2024 warmtebehandeld volgens T81 wordt gebruikt als er langdurig gebruik bij verhoogde temperatuur wordt verwacht.

Alclad producten
 

Aluminium producten worden soms aan een of aan beide zijden gecoat met een metallurgisch gebonden, dunne laag zuiver aluminium of gelegeerd aluminium. Als de combinatie kern-deklaag zodanig is gekozen dat de bekleding anodisch is ten opzichte van de kern, dan is er sprake van Alclad. De bekleding van Alclad producten beschermt de kern elektrochemisch op blootliggende randen en krassen. Als het Alclad product in aanraking komt met een corrosieve oplossing, dan vloeit er stroom van de anodische deklaag door de elektrolyt naar de kathodische kern, waarbij de deklaag prefernt in oplossing gaat en aldus de kern beschermt.

De corrosiepotentialen van deklaag en kern legeringen zijn belangrijk bij het kiezen van een deklaag die voldoende anodisch is om de kern te kunnen beschermen. Koper in vaste oplossing in aluminium is minder anodisch naarmate het kopergehalte toeneemt. Als gevolg daarvan is zuiver aluminium anodisch ten opzichte van aluminium-koper-magnesium legeringen in de natuurlijk verouderde toestanden T3x en T4x met een...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht