Go to top

Ontwikkeling in vrijwingsroerlassen van Aluminium

Het wrijvingsroerlassen is een relatief jong verbindingsproces, dat zich vooral leent voor aluminium componenten. Op een aantal punten biedt het proces specifieke voordelen t.o.v. traditionele smeltlasprocessen. Het kent ook beperkingen, waarvan het ontstaan van een eindkrater aan het einde van de lasnaad de belangrijkste is. Er zijn verschillende methoden om dit probleem op te lossen, maar die zijn doorgaans duur en omslachtig. The Welding Institute (TWI), de Britse tegenhanger van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL), heeft hiervoor een goedkoop en eenvoudig toepasbaar alternatief ontwikkeld.

Wrijvingsroerlassen in actie (bron: Sapa RC Profiles).

Hans Koopmans
 

Het wrijvingsroerlassen (Friction Stir Welding - FSW) werd in 1991 uitgevonden door Wayne Thomas en door The Welding Institute (TWI) door patenten beschermd. Bij FSW wordt de wrijvingsenergie niet door een relatieve beweging van de beide te verbinden delen opgewekt, maar door een slijtvast, roterend gereedschap - een doorn met aanslag - in de verbindingszone gebracht.
Het FSW-proces verloopt grofweg in drie stappen. In de eerste stap wordt het gereedschap met grote kracht zolang in de voegspleet gedrukt, tot de aanslag tegen het werkstukoppervlak aan drukt. In de tweede stap blijft het draaiende gereedschap gedurende enige seconden op deze plaats. Door de wrijving tussen de gereedschapschouder en de te verbinden delen warmt het materiaal onder de aanslag op tot net onder het smeltpunt. Deze temperatuurstijging leidt tot een afname van de materiaalsterkte ter plaatse, waardoor het materiaal plastisch vervormt en een vermenging in de verbindingszone mogelijk wordt. In de derde stap wordt de voortloopbeweging in gang gezet, waarbij ten gevolge van de oppervlaktespanning van de materialen de las tot stand komt. Tijdens het lassen wordt de oxidehuid naar buiten gedreven zodat er een goede metaalverbinding ontstaat.
Aan het einde van de naad wordt het gereedschap weer uit de...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht