Go to top

Het kiezen van een geschikte laslegering aluminium

De geleidbaarheid van warmte is voor aluminium ongeveer zesmaal hoger dan die van staal. Hoewel de smelttemperatuur aanzienlijk lager ligt dan die van ijzerlegeringen, is toch hogere warmte-inbreng nodig voor het lassen van aluminium vanwege zijn hoge soortelijkewarmte. Zelfs als er met een lage snelheid wordt gelast, dan kan de laswarmte voor de boog uit worden geleid, waardoor de lasparameters voortdurend moeten worden bijgesteld. De meeste uniforme lascondities schrijven hoge warmte-inbreng voor bij gematigde lassnelheden.

A.J. Schornagel

De hoge warmtegeleiding maakt dat aluminium zeer gevoelig is voor schommelingen in de warmte-inbreng als gevolg van het lasproces. Met name wordt er een constante warmte-inbreng geëist bij snellere lasprocessen, zoals bijvoorbeeld MIG, om variaties in inbranddiepte en fusie te vermijden. Beide discontinuïteiten kunnen het gevolg zijn van de fluctuaties in de stroom in de grondnaad van een stompe las of hoeklas tijdens manipulatie van de MIG-lastoorts die wordt gevoed door een energiebron met constante spanning. Voor constructies die radiografische inspectie moeten ondergaan, is in geval van MIG-lassen het gebruik van een energiebron die werkt met constante stroom aan te bevelen om foutvrije lassen te produceren in aluminium. De thermische uitzetting van aluminium is ongeveer tweemaal die van staal, en aluminium lassen krimpen met ongeveer 6 volume-% tijdens stolling. Dun materiaal moet worden ingeklemd of met hechtlassen worden gefixeerd om de laskanten in lijn te houden. Krimp moet worden gecompenseerd door middel van de lasvolgorde om vervorming in de hand te houden. Lasstopkraters moeten meer aandacht krijgen en worden vermeden om krimpholtes en kraterscheuren te verhinderen. Aluminium verandert niet van kleur als het wordt verhit. De lasser moet dan ook in een positie verkeren dat hij het smelten onder de boog kan waarnemen om de mate van smelting tijdens het lassen onder controle te houden.


Keuzecriteria voor...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht