Go to top

Het behandelen van aluminium met schokgolven

In onderstaand artikel wordt ingegaan op het bewerken van aluminium m.b.v. schokgolven die ontstaan tijdens het exploderen van springstoffen. Door de explosie van springstoffen ontstaan zeer hoge energiedichtheden die m.b.v. speciale technieken aangewend kunnen worden om metalen te bewerken. Hierbij moet gedacht worden aan het vormen, het lassen en het bekleden van onderdelen.

Ing. N. W. Buijs

Algemeen


Indien men aan het gebruik van explosieven denkt, komt al gauw de gedachte op dat dit een destructieve uitwerking heeft zoals sloopwerkzaamheden, openspringen van vaargeulen enz. Weinigen staan er bij stil dat men dit middel ook op een constructieve wijze kan aanwenden zoals kort in de samenvatting is aangegeven. Vele onderzoekers hebben jaren lang geëxperimenteerd en zijn tot opmerkelijke resultaten gekomen. Ook in Nederland heeft men sedert enkele decennia baanbrekend werk verricht wat internationaal zijn weerklank heeft gekregen. Het is onze landgenoot de heer Zondag die zeer vele vindingen op zijn naam heeft staan die thans gecommercialiseerd worden. Een heel belangrijk metaal wat daar een rol in speelt is aluminium. Aluminium is een metaal dat zich m.b.v. bepaalde voorzorgsmaatregelen goed laat lassen doch het is ook een metaal wat zich nauwelijks aan andere metalen laat lassen en daarom is schokgolflassen een enorme verrijking voor het gebruik van aluminium omdat laatstgenoemde lastechniek de gebruiker wel in staat stelt om aluminium aan een willekeurig ander metaal te lassen.

Schokgolflassen


Definitie
Onder schokgolflassen wordt verstaan het kouddruklassen van willekeurige metalen m.b.v. schokgolven die ontstaan tijdens de explosie van explosieven waardoor er atomaire bindingen ontstaan. Schematisch kan men zich dit procédé als volgt voorstellen. Het te verbinden metaal, ook wel flyer genoemd, wordt door de explosie in een enorme versnelling gebracht en botst op punt A tegen de onderplaat die ook wel als backing-plate wordt aangeduid. De druk die...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht