Go to top

Internationale normering als hulpmiddel voor het beheersen van de kwaliteit van gelaste producten

Sinds het verdrag van Rome in 1985 is Europa naarstig aan het zoeken naar een optimale Europese Regelgeving. Dit om vrije doorgang van producten te verkrijgen en technische handelsbelemmeringen weg te nemen binnen de landen die aangesloten zijn bij de EU! Heeft een product een CE-markering dan geeft de producent (in dit artikel betreft het een gelast aluminiumproduct) aan dat het product voldoet aan de Europese Richtlijn. De eisen waaraan een product met CE-markering moet voldoen, staan vermeld in de zgn. ‘Product Directives’. Voor drukvaten geldt de P.E.D. (Pressure Equipment Directives) en voor bv. lastoevoegmaterialen en staalconstructies de CPD (Construction Product Directive). De ‘Directives’ schrijven voor wat een producent moet doen alvorens hij een CEmarkering aan mag brengen. Daarvoor worden modulen gebruikt (met eisen) om de conformiteit aan te tonen. Elke module beschrijft een specifieke route voor de borging van de kwaliteit. In dit artikel wordt algemeen ingegaan op de normen die een fabrikant ter beschikking heeft om de kwaliteit te borgen van zijn gelast aluminiumproduct. Op de specifieke elementen van de PED c.q. CPD en het modulaire systeem zal niet worden ingegaan.

Overzicht van de voorwaarden om te komen tot een ‘beheerst’ productieproces bij laswerkzaamheden
 

De materiaaleigenschappen van lasmetaal en warmtebeïnvloede zones kunnen niet worden bepaald door middel van niet-destructieve methoden. Dit betekent dat lassen behoort tot de categorie der ‘speciale processen’ in de terminologie van NEN-EN-ISO 9001. Bepaling van de materiaaleigenschappen kan alleen indirect worden uitgevoerd door een goede beheersing van de productie en de bijbehorende keuringen.
Onderstaand volgen een aantal voorwaarden waaraan met behulp van normen/richtlijnen voldaan kan worden1) om te spreken over een beheerst proces.Ad 1 Kwaliteitsmanagementsysteem (NEN-EN-ISO 9001)


In 2000 is de bekende NEN-EN-ISO 9000 aangepast en is ten aanzien van een...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht