Go to top

Economisch en ecologisch reinigen van aluminium onderdelen


Als gevolg van constant toenemende eisen met betrekking tot reinheid van onderdelen, worden de reinigingsvereisten ook steeds strikter in de aluminiumverwerkende industrie. Tegelijkertijd is er vraag naar kostenbesparende en ecologische reiniging.
De reinigingssector biedt hiervoor verscheidene oplossingen.

Doris Schulz

Om te komen tot de gewenste reinigingsresultaten binnen een korte tijdsperiode, wordt de effectiviteit van waterige en op oplosmiddel gebaseerde reinigingsmiddelen versterkt door middel van fysische processen met variërende sterkte zoals spoelen onder druk of ultrasoon geluid.

In tegenstelling tot gieten, vervormings- en verspaningsprocessen, wordt het reinigen van werkstukken dikwijls gezien als alweer een kostenpost. De hogere eisen die worden gesteld aan zowel de reinheid van de te produceren onderdelen als aan de milieuwetgeving, noodzaken veel ondernemingen om zich intensief te bemoeien met dit ‘noodzakelijk kwaad’.
In dit opzicht is de doorslaggevende vraag: “Hoe kunnen de voorgeschreven reinheidsniveaus op zowel economische als ecologische wijze worden gehaald?” Er is geen algemeen geldig antwoord op deze vraag - elke reinigingstaak noodzaakt een concept dat overeen moet komen met de gestelde eisen. Essentiële factoren omvatten werkstukvorm, type en mate van verontreiniging, gebruikt reinigingsmiddel, duur van de behandeling en behandelingsproces, aantal processtappen, doorloop- en reinheidseisen. Reinheidstests, uitgevoerd in laboratoria of in testfaciliteiten van de fabrikanten van reinigingsapparatuur en reinigingsmiddelen op originele verontreinigde onderdelen maken het mogelijk om de vereiste parameters nauwkeurig vast te stellen.

Ecologische verantwoord reinigen


De huidige stand van de techniek met betrekking tot reinigingssystemen die gebruik maken van oplosmiddelen - er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen gechloreerde koolwaterstoffen (CHC), ongehalogeneerde koolwaterstoffen (HC) en gemodificeerde alcoholen,...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht