Go to top

Doorgroeien van preventief onderhoud naar een betrouwbaarheidsstrategie

Preventief onderhoud is de kern van elke verbeterstrategie op het gebied van onderhoud. Alle bedrijfsmiddelen, inclusief reserve of redundante equipment, moeten zijn voorzien van een kosteneffectief onderhoudsconcept. Zeker als het gaat om kritische apparatuur dient het onderhoudsconcept volledig te zijn en alle ongeplande storingen te voorkomen. Een goed ontworpen onderhoudsconcept combineert verschillende technieken van preventief onderhoud. Welke technieken worden toegepast varieert van industrie tot industrie en van bedrijf tot bedrijf.

Terry Wireman, Vesta Partners


De meeste onderhoudsconcepten bevatten basisactiviteiten waaronder:
Afstellen – Afsteltaken zijn kleinschalige inspecties en afstelling van apparatuur. Deze worden vaak dagelijks uitgevoerd voorafgaand aan opstarten of stoppen van apparatuur. Een belangrijk aspect bij afsteltaken is het toepassen van juiste draaimomenten. Met het juiste draaimoment wordt losraken van onderdelen voorkomen en daarmee ook het trillen of versneld slijten van die onderdelen.
Smeren – Het smeren hoeft niet perse door onderhoudsmonteurs te worden uitgevoerd, maar kan evengoed door Operators worden gedaan. Ongeacht wie het doet is het gebruik van kleurcodes bij smeerpunten en smeermiddelen een betrouwbare manier om te waarborgen dat het juiste vet wordt toegepast. Daarnaast is het belangrijk om de hoeveelheid vet voor elk punt aan te geven, want in de meeste gevallen is teveel vet even of zelfs schadelijker dan te weinig vet.
Schoonmaken – Het schoonmaken is een van de meest heilzame taken die kunnen worden uitgevoerd op een onderdeel. Tijdens de schoonmaakwerkzaamheden kan het personeel mankementen ontdekken voordat deze grote problemen worden. De persoon die het defect ontdekt kan het laten verhelpen voordat het zich ontwikkelt tot een groter probleem.
Inspecties – Inspecties zijn eerstelijnsactiviteiten waarmee (gangbare) problemen kunnen worden voorkomen. Ze vormen een kritisch deel van het onderhoudsconcept,...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht