Go to top

Aluminium: vierhonderd jaar massaproductieDe Chinezen gebruikten zo'n drieënhalve eeuw terug al aluminiumrijke kleisoorten voor het maken van medicijnen en het verven van hun huid. Het duurt echter tot het begin van de twintigste eeuw voordat het lichte metaal in massaproductie gaat. Het zuiveren van het aluminium, dat in de natuur niet in die vorm voorkomt maar gebonden in de erts bauxiet, is lange tijd kostbaar en moeilijk. Ontdekkingen van de Amerikaan Hall, de Fransman Heroult en de Oostenrijker Bayer, dragen bij om het materiaal op een efficiënte wijze te extraheren uit de erts.

Martijn van den Bouwhuijsen


De producttoepassingen breiden uit als in 1906 het materiaal gelegeerd wordt met koper en magnesium. Het proces van winnen van bauxiet tot de productie van aluminium, verandert daarna nauwelijks, verbeteringen in efficiency en milieubescherming daargelaten. Het is nu, na staal, het meest gebruikte metaal in de wereld. De hedendaagse aluminiumindustrie staat voor grote uitdagingen. Bij de productie is veel energie nodig en er komen broeikasgassen vrij (1% van de totale wereldwijde emissie), terwijl fossiele brandstoffen uitgeput raken en de emissies aan banden worden gelegd. Energie-efficiëntie en emissiebeperking is het voorlopige antwoord van het Internationale Aluminium Instituut. De plannen lijken redelijk.

Opkomst van de massaproductie


In 1821 (her)ontdekt de Franse chemicus Paul Berthier een verweerde steensoort in de buurt van het Franse plaatsje Les Baux. Monsteranalyses wijzen uit dat het uit 20,4 procent water, 27,6 procent ijzeroxide en 52 procent onbekende metaaloxide bestaat. Kort daarna lukt het de Deense natuurkundige Ørsted het lichte en relatief sterke metaal, dat de naam aluminium krijgt, te scheiden van zuurstof. Tussen 1855 en 1900 beginnen vervolgens wereldwijd bedrijven met de productie van aluminium. Het is een tijd van materiaalontdekkingen, industrialisatie en vooruitgang. In die periode beginnen bijvoorbeeld ook rubber- en multiplexindustrieën. De schrijver Charles...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht