Aluminium in Europa; afval, recycleren en hergebruik
Bronefficiëntie middels verzamelen van afval, recycleren en hergebruik van aluminium in Europa
Als onderdeel van zijn “Europe 2020” strategie, geeft de Europese Unie (EU) prioriteit aan een “Resource Efficient Europe” als een van zijn zeven slagschip initiatieven die zijn bedoeld om banengroei te stimuleren in een tijd van economische crisis en snelle uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Dit beleid komt echter in conflict met de wens om voort te gaan met het tegemoet komen aan het hoge niveau van consumenten wensen als basis voor economische groei. Het tot op heden gevoerde EU afvalbeleid blijft leiden tot onnodig verbranden of op vuilnisbelten storten van waardevolle materialen.
Als grootste netto importeur van natuurlijke bronnen per hoofd van de bevolking, vereist Europa integrale oplossingen om te komen tot reductie van consumptie. Maatregelen om te komen tot duurzaam gebruik zijn nodig om te vermijden dat Europese landen gevangen blijven zitten in technologieën, processen en structuren die de afhankelijkheid van grondstoffen vergroten.
De EU heeft recentelijk de wil uitgesproken om te meten hoeveel land, materialen, water en koolstof wordt gebruikt langs de aanvoerketen om tegemoet te komen aan de huidige consumptieniveaus. Er is echter weinig gedaan op politiek niveau om te zorgen dat dit beleid overal in de EU wordt ingevoerd.
Aluminium kan voor 100% worden gerecycleerd
Recycleren van een ton aluminium bespaart negen ton CO2 equivalente emissie [1]
Bij het huidige consumptieniveau zijn er voldoende exploiteerbare voorraden bauxiet, de ruwe, geoxideerde vorm van aluminium, voor de komende 300 jaar [2]. Ondanks het feit dat het na zuurstof en silicium het derde meest voorkomende element is in de aardkorst [3], is de EU sterk afhankelijk van geïmporteerde bauxiet. In 2008 waren de grootste producenten van bauxiet Australië (30%), Brazilië (13%) en China (10%) [4]. Het complexe en schadelijke proces van bauxietmijnbouw heeft geleid tot...