Go to top

Aluminium in Europa; afval, recycleren en hergebruik

Bronefficiëntie middels verzamelen van afval, recycleren en hergebruik van aluminium in Europa


Als onderdeel van zijn “Europe 2020” strategie, geeft de Europese Unie (EU) prioriteit aan een “Resource Efficient Europe” als een van zijn zeven slagschip initiatieven die zijn bedoeld om banengroei te stimuleren in een tijd van economische crisis en snelle uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Dit beleid komt echter in conflict met de wens om voort te gaan met het tegemoet komen aan het hoge niveau van consumenten wensen als basis voor economische groei. Het tot op heden gevoerde EU afvalbeleid blijft leiden tot onnodig verbranden of op vuilnisbelten storten van waardevolle materialen.

Als grootste netto importeur van natuurlijke bronnen per hoofd van de bevolking, vereist Europa integrale oplossingen om te komen tot reductie van consumptie. Maatregelen om te komen tot duurzaam gebruik zijn nodig om te vermijden dat Europese landen gevangen blijven zitten in technologieën, processen en structuren die de afhankelijkheid van grondstoffen vergroten.
De EU heeft recentelijk de wil uitgesproken om te meten hoeveel land, materialen, water en koolstof wordt gebruikt langs de aanvoerketen om tegemoet te komen aan de huidige consumptieniveaus. Er is echter weinig gedaan op politiek niveau om te zorgen dat dit beleid overal in de EU wordt ingevoerd.

Aluminium kan voor 100% worden gerecycleerd
 

Recycleren van een ton aluminium bespaart negen ton CO2 equivalente emissie [1]
Bij het huidige consumptieniveau zijn er voldoende exploiteerbare voorraden bauxiet, de ruwe, geoxideerde vorm van aluminium, voor de komende 300 jaar [2]. Ondanks het feit dat het na zuurstof en silicium het derde meest voorkomende element is in de aardkorst [3], is de EU sterk afhankelijk van geïmporteerde bauxiet. In 2008 waren de grootste producenten van bauxiet Australië (30%), Brazilië (13%) en China (10%) [4]. Het complexe en schadelijke proces van bauxietmijnbouw heeft geleid tot...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht