Go to top

Aluminium in ruimtelijke constructies Deel 4

In dit vierde deel van de serie over aluminium in ruimtelijke constructies wordt een groot aantal door de auteur uitgevoerde constructies getoond, vervaardigd in het ontwerp- en produktieproces zoals omschreven in het eerste artikel, met materiaaleigenschappen zoals omschreven in het tweede artikel, en met constructieprincipes zoals omschreven in het derde artikel.

Dr.lr. M. Eekhout


In dit artikel zullen de drie belangrijkste hoofdgroepen van gerealiseerde ruimtelijke constructies in aluminium worden behandeld, alle ontworpen en geproduceerd door Octatube. Een groot aantal daarvan is ook als constructief concept door de auteur ontworpen in dialoog met project-architekten.
De drie hoofdgroepen van deze ruimtevakwerken zijn:
- vlakke ruimtevakwerken
- cilindrische ruimtevakwerken
- koepelvormige ruimtevakwerken.
Verder zal tevens de invloed van specifieke afdekkingen worden behandeld: aluminium sandwichpanelen, glaspanelen en gespannen membranen.

Vlakke ruimtevakwerken


Vlakke ruimtevakwerken in aluminium worden vanwege de concurrerende prijs van staal slechts in een aantal specifieke gevallen toegepast. In het algemeen is de prijs van een aluminium ruimtevakwerk 20 tot 30% duurder dan van een stalen variant. Dus moeten er goede redenen zijn om aluminium te gebruiken bij ruimtelijke constructies.
Zoals in het vorige artikel al vermeld kunnen die redenen zijn:
1. De zeer hoge kwaliteit van afwerking die vooral wordt gewaardeerd in het duurdere marktsegment: entreeluifels, entreeruimten, serres en atriums van kantoren, hotels en publieke gebouwen, decoratieve toepassingen in de binnenhuisarchitectuur (concurrentie van roestvast staal of vernikkeld staal). Het aluminium wordt vaak uitgevoerd in metallique lak of geanodiseerd. Een apart marktsegment vormen de toepassingen in het Midden en Verre Oosten, waar behalve kantoren en hotels ook veel winkelcentra een glamour-uitstraling moeten hebben.
2. De hoge chemische weerstand van aluminium in daartoe speciaal...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht