Go to top

Aluminium in ruimtelijke constructies Deel 3

In dit derde deel van de serie over aluminium in ruimtelijke constructies wordt nader ingegaan op de constructies zelf. Hoe zijn ze geconstrueerd, wat zijn de voor- en nadelen van aluminium als constructiemateriaal voor deze toepassingen, en hoe zien de knooppunten eruit?

Dr.lr. M. Eekhout


Algemene constructieprincipes


Gezien vorm en constructieve werking zijn er drie categorieën ruimtelijke constructies te onderscheiden, namelijk:
- vakwerk-achtige
- schaal-achtige en
- membraan-achtige.
Hiervan zijn de ruimtevakwerken de meest universeel toepasbare typen. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door de rechtlijnigheid van de samenstellende onderdelen voor een ruimtevakwerk. Ze kunnen beter worden aangepast aan de verschillende gebouwontwerpen dan de ruimtelijk gekromde constructies, en passen beter in de huidige funktionele vraag vanuit de architectuur. In het vorige artikel is al betoogd dat het belang van de schaalachtige en de membraanachtige ruimtelijke constructies uitgevoerd in aluminium, numeriek veel geringer is. Hier komen alleen de uitvoeringen naar voren, die zijn opgebouwd als enkeliagig vakwerk. In dit artikel worden tevens de architektonische aspecten van ruimtelijke constructies onderstreept, die eigenlijk even belangrijk zijn als de constructieve aspecten (zoals grote overspanningen) en de industriële aspecten (zoals produktie en assemblage/montage). In feite is de totale complexiteit rondom iedere ruimtevakwerk-toepassing interessanter dan de optimalisering van slechts enkele deelaspekten.
Het zal duidelijk zijn dat in het recente verleden voor een evenwichtige constructieve vormgeving naast de architektonische begrippen zowel constructieve als industriële begrippen moesten worden ontwikkeld. Dit gebeurde altijd in het besef dat de betreffende ruimtelijke constructie slechts een klein deel uitmaakt van de totale architectuur. Desalniettemin moet men zich ook ervan bewust zijn dat ruimtelijke constructies omgekeerd een behoorlijke...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht