Go to top

Aluminium in ruimtelijke constructies Deel 1

Professor James Gordon beschrijft in zijn boek 'The New Science of Strong MateriaIs, or why you don't fall through the floor', belangrijke eigenschappen van constructieve materialen op zijn typisch britse en anecdotische wijze. Gordon heeft in zijn leven veel ervaring opgedaan met het ontwerpen en onderzoeken van schepen en vliegtuigen, maar omdat hij in dit boek juist algemener filosofeert over de constructiematerialen uit die vakgebieden, is het ook zeer inspirerend voor de bouw.

Dr.lr. Mick Eekhout


Eén van de tot de verbeelding sprekende anecdotes uit dat boek over de relatie tussen materiaaleigenschappen en passende constructies, is het verhaal over de wielen van griekse strijdwagens uit de Oudheid. Het oorspronkelijk verhaal is afkomstig van Homerus; Gordon leidde de materiaaltechnische achtergronden ervoor af. De velgen van deze wagens waren vervaardigd uit cipresse- of wilgehout en voorzien van vier spaken van hetzelfde materiaal. Daarmee bleken ze uitstekend voor hun funktie uitgerust: de primaire funktie van het wiel werd op subtiele wijze aangevuld door de secundaire funktie van de vering als gevolg van de flexibiliteit van het materiaal. Met stijvere wielen zou het rijden over de ongelijke en metstenen bezaaide griekse rotsbodem onmogelijk zijn geweest en zou de wagen uit elkaar zijn gerammeld. Deze materiaaltoepassing bleek zeer vernuftig, maar de wielen moesten wel met de nodige subtiliteit worden behandeld. Bij langdurige stilstand moesten ze worden gedemonteerd en plat op de grond gelegd. Alleen op die manier kon worden voorkomen dat de vorm van dit lichte en flexibele cipressehout ten gevolge van kruip zou veranderen van rond naar ovaal (afbeelding 1 ).


Afb. 1 Het wiel van de krijgswagen uit de oudheid van Homerus was wezenlijk flexibel en werd vervaardigd door dunne, beweegbare, houten delen rond te buigen. Het kon echter gemakkelijk vervormen of 'kruipen' onder een voortdurende belasting.


Dit verhaal illustreert heel goed de houding die nodig...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht