Go to top

Microstructuren van aluminiumlegeringen

Het onderzoek van microstructuren is een van de belangrijkste middelen om legeringen en producten te evalueren ter bepaling van de effecten van allerlei bewerkingen en warmtebehandelingen, het evalueren van de effectiviteit van nieuwe processen en het analyseren van schadeoorzaken.

Inleiding


Veel van de veranderingen die aan het licht komen bij onderzoek van macro- en microstructuren doen zich tegelijkertijd voor bij het diepkoelen, homogeniseren, voorverwarmen, warm- of koudwalsen, zachtgloeien, oplosgloeien en verouderen van de aluminiumlegering. Juiste interpretatie van de microstructuur berust op het beschikken over een volledige voorgeschiedenis van het te onderzoeken monster.
In de regel begint het onderzoek op het niveau van het ongewapend oog en schrijdt verder naar sterkere vergrotingen, al naar gelang de noodzaak van gedetailleerdere interpretatie. Eenvoud en kosten maken de lichtmicroscoop et bruikbaarste middel voor onderzoek van macro- en microstructuren. Beperkte velddiepte en vergroting van de lichtmicroscoop maken het gebruik van de elektronenmicroscoop wenselijk.
Onderzoek van breukvlakken is essentieel om richting en aard van scheurvoortplanting te bestuderen. Doorslaggevende breukkenmerken zijn doorgaans niet zichtbaar voor het ongewapend oog en kunnen alleen worden waargenomen bij vergroting. Goede analyse vereist voorzichtigheid bij het behandelen van monsters om te voorkomen dat de breukoppervlakken voordat ze worden onderzocht verontreinigd of beschadigd raken. Drie technieken worden vaak gebruikt voor het bepalen van de wijze waarop aluminiumlegeringen bezwijken:
- lichtmicroscopie
- transmissie elektronenmicroscopie (TEM)
- scanning elektronenmicroscopie (SEM)

Microstructuren van kneedlegeringen


Conventioneel geproduceerde aluminium-kneedlegeringen worden gemaakt van een gegoten ingot en alle daaropvolgende mechanische en thermische bewerkingen stellen evenzovele veranderingen voor van de gietstructuur. Modificaties zijn betrekkelijk...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht