Go to top

Methodes voor het kleuren van geanodiseerd aluminium

Geanodiseerd aluminium kan op verscheidene manieren worden gekleurd aan de hand van totaal verschillende principes. Sommigen berusten op de invloed van het onderliggende metaal op de kleur van het anodische oxide. Voor commerciële doeleinden hangt een overgrote meerderheid af van het gebruik van de poriën die ontstaan in de oxidelaag.

A.R. Müntzberg

Inleiding


Afbeelding 1 toont schematisch de principes die ten grondslag liggen aan de meeste kleurprocessen met behulp van dwarsdoorsneden van het systeem substraat-oxide. Daar zijn:
1. Dompelkleuring, dat is gebaseerd op het gebruik van een anorganisch zout of een organische kleurstof, waarbij deeltjes van het kleurende specimen in de poriën dringen en die daar worden vastgezet.
2. Legeringskleuring, die berust op de wisselwerking tussen toevoegingen aan het onderliggende aluminium, die tijdens het anodiseren vrijkomen en verdeeld raken in de oxidelaag.
3. Integrale kleuring, dat berust op bestanddelen in het organische anodiseerzuur die dan verdeeld raken in de oxidelaag.
4. Twee-traps elektrolytisch kleuren, gebaseerd op metalen en hun oxiden die worden gevormd door elektrolytische neerslag uit oplossingen die metaalzouten bevatten en waarbij de kleurstoffen aan de basis van de porie worden neergeslagen.
5. Drie-traps elektrolytisch kleuren, gebaseerd op elektrolytische neerslag van metaal op de bodem van de porie in een secundaire laag die is gevormd onder het primaire oxide.

Van deze methodes kan het legeringskleuren gevoeglijk worden vergeten omdat hiervoor speciaal geformuleerde aluminiumlegeringen nodig zijn, die aanzienlijk duurder zijn de gangbare technische legeringstypen. Integrale kleuring met organische zouten wordt op wat kleinere schaal gebruikt, terwijl het twee-traps proces wereldwijd het meest wordt toegepast.
 

Dompelkleurmethodes


Kleuren met organische stoffen
De kleurstof moet in de oxideporiën worden gebracht, hetgeen plaats vindt via diffusie. De kleurstof blijft echter dicht bij de...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht