Go to top

Het verven van geanodiseerd aluminium (1)

Geanodiseerd aluminium kan worden voorzien van een veelheid aan kleuren, aangebracht door het onder te dompelen in een verfbad. In een tweetal afleveringen zullen enige aspecten van deze verfbehandeling de revue passeren. In de eerste aflevering zal nader worden ingegaan op het verven met organische kleurstoffen, de hechting van de verf en op enkele procesvariabelen.

De deklaag, welke na elke conventionele anodiseerbehandeling ontstaat, bezit fijne poriën. Deze deklaag kan goed absorberen en zal makkelijk verkleuren in contact met oliën, vetten of kleurstoffen, waardoor het een ideale ondergrond vormt voor het absorptie-verven. De kleuringseigenschappen van deklagen, die in verschillende elektrolyten of onder wisselende anodiseercondities zijn gevormd, zullen eveneens variëren. In de praktijk is het vooral in zwavelzuur geanodiseerd aluminium, dat wordt geverfd, maar lagen, die zijn ontstaan in chroomzuur en oxaalzuur kunnen ook tot op zekere hoogte worden geverfd. Na het verven of pigmenteren, moet de anodiseerlaag worden gesloten teneinde te voorkomen, dat de verf of het pigment wordt uitgespoeld.
De voornaamste eisen, die moeten worden gesteld aan anodische lagen die worden geverfd, zijn :
- de deklaag moet voldoende dik zijn, waarbij de dikte afhangt van de aan te brengen tint, d.w.z. donkere kleurschakeringen vereisen dikkere lagen;
- de deklaag moet poreus zijn en voldoende absorberend vermogen bezitten;
- de deklaag moet zelf een geschikte kleur bezitten;
- de deklaag moet vrij zijn van krassen, putjes, blutsen enz.;
- de structuur van het basismateriaal mag geen sterke variaties vertonen in korrelgrootte noch mogen er uitscheidingen in voorkomen.

Voor decoratieve doeleinden moet dan ook gebruik worden gemaakt van geschikt metaal en de meeste aluminium fabrikanten kunnen een speciale 'anodiseer' kwaliteit leveren. De keuze van het anodiseerproces zal afhangen van het beoogde doel, waarbij speciale aandacht moet worden geschonken aan :
- dikte en...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht