Go to top

Het verven van aluminium met anorganische materialen (deel 2)

In deel 1 is ingegaan op het verven van aluminium met organische kleurstoffen. In het nu volgende stuk zal het een en ander worden gezegd over het verven met anorganische stoffen. Deze zijn in de praktijk van wat minder belang dan de organische verven omdat de te verkrijgen kleurenreeks beperkter is. De kleuren zelf zijn wat beter bestand tegen warmte, terwijl ze doorgaans niet zo helder zijn als organische kleuren. Veranderen organische verven dikwijls van kleur bij temperaturen even boven 100°C (zie tabel 1) doen de meeste anorganische kleuren dit pas bij het bereiken van hun smeltpunt.
 

Ir. A. J. Schornagel
 

Applicatie



Er bestaan vijf methoden, die in aanmerking komen voor de applicatie van anorganische kleuren.
A. De deklaag wordt achtereenvolgens behandeld met twee samenstellingen die met elkaar reageren onder de vorming van een pigment: roodbruin : het werkstuk wordt ondergedompeld in een kopersulfaat oplossing, daarna in een kaliumhexacyanoferraat II oplossing, de reactie die dan optreedt verloopt volgens:



De veruit gebruikelijkste methode van een dubbele onderdompeling van dit type is het aanbrengen van bronskleuren in kobaltacetaat en kaliumpermanganaat oplossingen. Deze bronskleuring werd in het recente verleden op grote schaal toegepast voor architectonische doeleinden, maar vanwege de ingewikkeldheid en moeilijkheden, die optraden bij het beheersen van de kleur, is dit heden ten dage voor het grootste deel vervangen door elektrolytisch bronskleuren.

Een anorganische zwarte laag kan eveneens worden verkregen door onderdompeling van het geanodiseerde werkstuk in een 1-2% ijzeralcoholaat oplossing bij 43-52°C, gedurende zo'n 10 minuten. Het werkstuk wordt daarna afgespoeld en ondergedompeld in of een zwavelwaterstof oplossing of een 3,5% ammoniumsulfide oplossing gedurende 5 minuten. Ten slotte volgt onderdompeling gedurende 10-20 minuten in een 1-4% kaliumdichromaat oplossing bij 93-100°C teneinde zwavelsporen te oxideren, waarna een...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht