Go to top

Diverse ontwikkelingen op het gebied van aluminium voor de luchtvaartindustrie

Er doen zich voortdurend ontwikkelingen voor op het gebied van aluminiumlegeringen en bewerkingsmethodes. Sommigen blijken in de praktijk goed toepasbaar, anderen minder. Soms sneuvelt een levensvatbare nieuwe legering of nieuwe bewerking, omdat bijvoorbeeld het economisch klimaat tegen zit. Hier volgen enige ontwikkelingen die wel en niet gehaald hebben.

G.S. Jonkers


Legeringen voor de luchtvaartindustrie
 

Er staan materiaalkundigen twee benaderingen ter beschikking voor het verbeteren van de algehele prijs/gewicht balans van metalen vliegtuigconstructies. Ten eerste is daar de traditionele benadering, die bestaat uit verbetering van de prestaties van de legering en ten tweede de multidisciplinaire benadering waarbij in nauwe samenwerking met de klant het uiteindelijke onderdeel wordt geoptimaliseerd in termen van zowel gewicht als prijs.
In de laatste en opkomende generaties commerciële vliegtuigen zijn Al-Cu-Li legeringen verwerkt zoals 2196, 2198 en 2050, en dan vooral in constructies waarbij zowel hoge specifieke sterkte en goede schadetoleranties worden vereist. Een andere benadering met uitzicht op verbetering van de prestaties van de legering is het optimaliseren van Al-Cu-Li-(Mg-Ag-Zn) legeringen.
Zelfs in naar het lijkt terdege onderzochte legeringen is het mogelijk om producten te ontwikkelen met een verbeterde balans tussen schadetolerantie en sterkte, dankzij een beter begrip van de optimale combinatie van hoofd en neven legeringselementen. Deze benadering heeft geleid tot de ontwikkeling van de legering 7140.
Het gebruik van combinaties van microlegeringen en dispersies heeft geleid tot verbeteringen binnen bestaande legeringsreeksen. Zo leidde een kleine hoeveelheid zilver en magnesium in combinatie met mangaandispersies tot de legering 2139, een dikke-plaatlegering met een sterke verbetering van de treksterkte ten opzichte van de legeringen 7050 T7451 of 2124 T851.

Verspaande aluminium onderdelen verlagen de kosten van ultra lichte...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht