Go to top

Principes en achtergrond van elektrolytisch kleuren van geanodiseerd aluminium


Erkenning voor het uitvinden van elektrolytisch kleuren van aluminium gaat uit naar de Italiaan Caboni, die het proces in 1936 patenteerde. Het proces werd verder verfijnd door een Duitser, Elsner, wiens ideeën het tot een praktisch uitvoerbaar proces maakten. Zijn patent dateert van 1940. Grotendeels door de troebelen gedurende de aanloop van WO II en wat daarna kwam, werd het belang van de technologie over het hoofd gezien.

A.J. Schornagel


Korte geschiedenis


Het proces werd na de oorlog opgepikt in Japan, waar het verder werd verfijnd. Tahei Asada vroeg zijn aanvankelijke patent aan in 1960. Dit berustte op het gebruik van wisselstroom als energiebron en het schrijft het gebruik voor van nikkel, kobalt, koper, zilver en selenium zouten als belangrijke bestanddelen van het kleurbad. Asada identificeert duidelijke de stadia van het proces, waaronder ook de introductie van deze stoffen in de poriën van de oxidelaag en hun omzetting in kleurende stoffen onder invloed van elektrolytische werking.

Aldus werd er een beter begrip verkregen van het mechanisme en de wijze waarop de elektrodepositie plaats vindt en van het lichtverstrooiïngsproces dat wordt veroorzaakt door de fijn verdeelde metaaldeeltjes, waarvan aanvankelijk werd gedacht dat die gevoelig zouden zijn voor oxidatie, maar in werkelijkheid werden beschermd door het inkapselende effect. Vandaar hun uitstekende weervastheid. Rond deze tijd werd in Japan en ook elders de commerciële mogelijkheden van het proces onderkend en tal van ondernemingen verkregen de rechten op het proces, op een niet-exclusieve basis.
Wereldwijd werden de rechten op de technologie verkregen door Aluminium Laboratories Ltd., een dochteronderneming van ALCAN Corporation en het proces werd beschikbaar onder de handelsnaam “Analok-1”. Na verloop van tijd werd het proces beter bekend als de twee-traps kleurmethode.
 

Afbeelding 1. EPMA lijn analyse van Ni neerslag in een porie.
 

Ontwikkeling van het verbeterde tinzout...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht