Go to top

Aluminium gereedschap bespaart kosten van serievormen

Bij een verscheidenheid aan vormtoepassingen maakt Keronite Plasma Electrolytic Oxidation (PEO) het mogelijk om aluminium te gebruiken als vervanging van duur stalen gereedschap, voor de verbetering van zowel de duurzaamheid als de lossingseigenschappen van het oppervlak. Door gebruik te maken van de gepatenteerde, chroomvrije Keronite-technologie, worden vormoppervlakken omgezet in een complexe keramische composiet door anodische conversie onder plasmaontladingscondities in een niet-giftige elektrolytoplossing.


Afhankelijk van de gebruikte legering en de dikte van de keramische laag die door het proces wordt gecreëerd, varieert de hardheid van de Keronite-oppervlakken van 500 HV tot 2000 HV: ruim boven de mogelijkheden van hardanodiseren. Aluminiumoppervlakken kunnen dus harder worden gemaakt dan staal, glas en vele siliciumhoudende verbindingen. Deze hardheid is gunstig voor het verbeteren van de slijtvastheid van oppervlakken, maar het is de combinatie van deze hardheid met de Keronite-laag die ideaal is voor slijtvastheid. Onderzoek aan de University of Cambridge toonde aan dat de stijfheid van Keronite-lagen niet hoger hoeft te zijn dan 30 GPa, waardoor ze veel meer rek kunnen opnemen dan de meeste keramische lagen. Indien geïmpregneerd met PTFE, kan de slijtvastheid van deze oppervlakken nog verder worden verhoogd.
 


 

Structuur


Keronite is een conversiedeklaag die tot in het aluminiumoppervlak doordringt op een gelijkmatige, beheerste manier en waarbij een foutvrij grensvlak ontstaat met het basismetaal. Deze laag heeft daarom een veel betere hechting met de ondergrond dan de meeste deklagen zoals plasmagespoten keramiek. De conversiedeklaag groeit niet alleen naar binnen maar ook naar buiten en wel op een voorspelbare wijze. De mate van uitwendige aangroei hangt van de legering af en ligt typisch tussen 10% en 40%. Hiervoor kan, indien nodig, een tolerantie worden gegeven bij het gereedschapsontwerp, maar het is ook mogelijk om de laag af te...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht