Go to top

Lassen: De lasbaarheid van aluminium

Aluminium en zijn legeringen zijn prima te lassen. Er kunnen zich echter een aantal moeilijkheden voordoen, die dit materiaal in laskringen een slechte reputatie hebben bezorgd. Als deze moeilijkheden echter worden onderkend en er afdoende maatregelen tegen zijn genomen, dan staat niets een vlotte lasbewerking in de weg. Hier zal nader worden ingegaan op twee verschijnselen die voor veel last zorgen, te weten porositeit en warmscheurgevoeligheid.

A.J. Schornagel

Porositeit is een probleem dat zich beperkt tot het lasmetaal. Het ontstaat doordat gas diffundeert in het gesmolten lasmetaal en tijdens stolling wordt ingevangen, zodat er belletjes in de gestolde las aanwezig zijn. Porositeit kan variëren van zeer fijne micro-porositeit tot grove poriën van wel 3 tot 4 mm in diameter. De schuldige in geval van aluminium is waterstof, dat een hoge oplosbaarheid heeft in gesmolten aluminium maar een zeer lage oplosbaarheid in vast aluminium (afbeelding 1). Afbeelding 1 laat zien dat de afname van de oplosbaarheid in de orde van grootte van 20 maal afneemt naarmate de stolling voortschrijdt, een dermate sterke daling van de oplosbaarheid maakt het uiterst lastig om een porievrije las te maken in aluminium. Porositeit is het laagst bij autogene lassen. Als er gebruik wordt gemaakt van lastoevoegmetaal dan neemt de porositeit toe als gevolg van verontreiniging van het lasdraad. Van de conventionele lasprocessen geeft TIG minder porositeit dan MIG wegens waterstofverontreiniging van de lasdraad. Verhoging van de lasstroom verhoogt ook de temperatuur van de laspoel en daarmee neemt ook de mate van waterstofabsorptie door het gesmolten metaal toe. Omgekeerd kan in de vlakke positie verhoging van de warmte-inbreng de porositeit verminderen als de gasontwikkeling vanuit de las de absorptie overschrijdt, waardoor de snelheid waarmee het metaal stolt afneemt en er langer gelegenheid is voor de waterstof om uit de las te ontwijken. Een overeenkomstig effect kan worden behaald...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht