Go to top

Dunnelaag technologie Aluminium

Inleiding
 

In de zoektocht naar chromaatvrije voorbehandelingprocessen voor aluminium was de meest voor de hand liggende poging het element Chroom in het chromateerproces te vervangen door een atoom dat wel eens dezelfde eigenschappen zou kunnen hebben, niet carcinogeen zou zijn en in grote mate verkrijgbaar. De keuze viel hierbij op de elementen Titanium en Zirkonium waarbij de stoffen hexafluortitaanzuur en hexafluor-zirkoonzuur erg goed zouden passen in de formulering van een chromaatvrij proces gebaseerd op het mechanisme van een chromateerreactie.
Testen hebben inmiddels uitgewezen dat dit soort processen op basis van Zirkonium goede conversielagen op aluminium geven en stabieler zijn dan de processen die gebaseerd zijn op polymeren of silanes en die uitsluitend als eindpassivering en "no-rinse" systemen worden ingezet.
De gevormde conversielagen zijn echter vele malen dunner dan een chromaatlaag maar zorgen te allen tijde voor een uitstekende hechting van vrijwel iedere coating en geven vaak vergelijkbare resultaten in de kunstmatige corrosietesten.
Inmiddels is, min of meer bij toeval, vastgesteld dat deze conversielagen niet allen op het substraat aluminium, maar ook op staal en verzinkt staal een goede conversielaag vormen.

Eerste toepassing
 

Enkele jaren geleden werden de eerste processen in de praktijk ingezet om het zinkfosfateren op staal te vervangen door een goedkoper en minder milieubelastend proces.
De processen werden toen getypeerd als "nanotechnologie" vanwege het feit dat de ge­vormde lagen slechts enkele honderden nanometers dik waren, maar omdat Nanotechnologie in de wetenschappenlijke zin van het woord heel iets anders betekent worden de processen door C&T technics bv samengevat onder de noemer: "dunnelaag technologie."
Omdat bij het zinkfosfateren altijd gebruik wordt gemaakt van een separate ontvettingsstap zagen de eerste Dunnelaagprocessen er als volgt uit:
1. ontvetten;
2. spoelen;
3. dunnelaagproces;
4. spoelen;
5. spoelen...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht