Go to top

Workshop finishen van roestvast staal bij Elektrolas

Elektrolas in Waalwijk organiseerde onlangs een workshop met als onderwerp het finishen van roestvast staal. Elektrolas is gespecialiseerd in alles wat met lassen en lasbenodigdheden te maken heeft. Het bedrijf bestaat nu 17 jaar en heeft 20 medewerkers in dienst. Door activiteiten als verkoop, verhuur, scholing, kwaliteitsbeheer en een eigen servicedienst kun je Elektrolas een totaalleverancier op het gebied van lastechniek noemen.

Wim de Grood

Vijf tot zes keer per jaar organiseert Elektrolas dergelijke bijeenkomsten. Vaak komen daar onderwerpen aan de orde die spelen bij de klanten van Elektrolas, zoals veiligheid, materiaalkunde, maar ook lastechnieken zelf. Aan deze workshop deden meer dan 50 mensen mee. Hoewel oppervlaktebehandeling niet tot de activiteiten van Elektrolas behoort, krijgt men daar wel regelmatig vragen over. Vandaar de vraag aan vier specialistische bedrijven in een presentatievorm aandacht daaraan te besteden.
Directeur Joost van den Hooven was heel tevreden over de kwaliteit van het gebodene: “Ieder van de bedrijven ging op zijn manier in op zijn specialisme, gelardeerd met sprekende voorbeelden uit de praktijk. Bovendien leven zaken als wat er in de oxide huid zit, oppervlakteruwheid, het hygiënisch vervaardigen van producten en reinigbaarheid ervan bij onze klanten. Ik heb een paar evaluatieformulieren gezien en daar zag ik hoge cijfers. Voor mij het bewijs, dat we weer een nuttige middag hebben gehad.” De presentaties werden verzorgd door RVS Finish, Cibo, Sir John en The Stainless Solutions Group.

RVS Finish


RVS Finish is gevestigd in het Brabantse Bergeijk. Het bedrijf beschikt over 5.000 m² bedrijfsruimte en heeft 20 fte’s in dienst. Het beschikt over vier straalcabines, een aparte slijp- en polijstafdeling en een cleanroom (klasse 5) met een ultrasoon reinigingsinstallatie met baden van 120 liter waar een grote diversiteit aan producten volautomatisch gereinigd kunnen worden. Verder heeft RVS Finish nog een assemblage afdeling die rechtstreeks in verbinding staat met de cleanroom. De slijp- en polijstafdeling heeft 1.250 m² tot zijn beschikking. Niet alleen kleine onderdelen maar ook complete machines en trechters kunnen daar behandeld worden. Volgens klantspecificatie kan elke gewenste ruwheid bereikt worden. De klant kan er terecht met alle roestvast stalen producten in alle afmetingen. Een ruwheidswaarde van Ra<0,025μm is mogelijk. Voor meer informatie over het slijpen en polijsten bij RVS Finish zie elders in deze aflevering van ALURVS.nl.

Bedrijfsleider Driek Brouwers ging verder in op het proces van stralen. Het doel van stralen is het verwijderen van lasverkleuring, vervuiling, vetranden en oxidelaag. Een ander doel is het verkrijgen van een uniforme finish. Ook wanneer visuele uitstraling van een product van belang is, kan stralen een belangrijke rol vervullen. Verder worden de mechanische eigenschappen van oppervlakten verbeterd (harder/dichter). Er is veel diversiteit in ruwheden (Ra<1.0 tot 0,4μm). Vaak is stralen een voordelig alternatief voor slijpen en polijsten. Bij RVS Finish worden de technieken van glasparel stralen, keramisch stralen en Fine Finish® toegepast. Bij glasparelstralen is een Ra<1,0 tot 3,0μm haalbaar en bij keramisch stralen is dat Ra<1,0 tot 2,0μm. Waar glasparel stralen veelal prijstechnisch het gunstigst is, is keramisch stralen relatief kostbaar omdat de standtijd vele malen hoger is dan bij glasparel stralen. Fine Finish® is het paradepaardje onder de straalmethodes bij RVS Finish. Fine Finish® is een eigen ontwikkeling van RVS Finish. Een continue procesoptimalisatie resulteert in een uniek droogstraalproces dat bovendien voor mens en milieu vele malen vriendelijker is dan natstralen. Juist dit soort innovaties maakt RVS Finish tot een Premium Partner. Fine Finish® bereikt een ruwheidswaarde van Ra<0,4 μm waardoor deze nabehandeling uitermate geschikt is voor onder meer de medische- en voedingsmiddelenindustrie. RVS Finish beschikt over een eigen meetkamer met ruwheidsmeters en microscopen. Op de werkvloer hebben de medewerkers eigen meetapparatuur. Vanuit de meetkamer worden de meetrapportages direct aan de klant aangeleverd.

Cibo


Het Belgische Cibo biedt als totaalleverancier schuuroplossingen aan in de vorm van schuur-, slijp- en polijstproducten met advies op maat. Er werken zo’n 50 medewerkers bij het bedrijf, dat actief is in meer dan 40 landen wereldwijd. Naast producent is Cibo vooral verdeler van technische schuurmaterialen. Daarnaast heeft Cibo ook aangepaste machines voor specifieke toepassing op roestvast staal ontwikkeld. De expertise en specialisatie van Cibo ligt vooral op de soepele schuurmaterialen voor zowel roestvast staal als aluminium. Voor deze materialen heeft Cibo de zogenaamde RCD schijven ontwikkeld. Met deze schijf is het mogelijk om in één bewerking een lasnaad weg te slijpen en vlekkeloos af te werken. Voor de aluminium verwerkende industrie is de RCD Ultra Coarse schijf ontwikkeld. Hiermee is het mogelijk om nieuw materiaal weg te nemen en een behoorlijke afwerking in één keer te realiseren zonder dat die schijf volloopt. De schijven van het RCD gamma bestaan uit een combinatie van twee schuurmaterialen: een klassiek schuurmateriaal (schuurlinnen) en een surface conditioning. Deze laatste is van een samendrukbaar materiaal waar ook de schuurkorrel op zit die bestemd is om het materiaal af te werken. Door deze combinatie krijg je de snijkracht van het traditionele schuurmateriaal en de afwerkingseigenschappen van de surface conditioning. Het samendrukbare gedeelte behoedt de schuurder voor het maken van schuurfouten.
Cibo heeft een zestal kits ontwikkeld die een antwoord geven op 80% van de meest voorkomende afwerkingsvragen van klanten. Dat gaat dan om de afwerking van een buitenhoek lasnaad, een binnenhoek lasnaad en een vlakverstek. In die kit zitten niet alleen de juiste producten, maar ook staan op de achterzijde van zo’n kit de stappen vermeld die moeten worden toegepast om het gewenste resultaat te bereiken. Bovendien kan de klant via een inlogcode online de volledige bewerking zien en krijgt hij ook nog handige tips en trucjes. Voor de resterende 20% heeft Cibo toepassingsexperts beschikbaar die het probleem ter plaatse analyseren en samen met de klant een oplossing op maat uitwerken. Peter Neyens, die de presentatie verzorgde, is er één van. Hij liet na afloop van de workshop ook nog een aantal praktijkgevallen zien.

Ook voor schuurmachines kunnen de klanten bij Cibo terecht. Er zijn drie typen slijpers leverbaar. Allereerst is daar de Finit-Easy. Die is door zijn constructie in staat een binnenhoek volledig te bereiken. Vervolgens is daar de Finitub. Die is speciaal voor de afwerking van buizen. Tot slot is er de Finipower+ voor het slijpen naar Ra- waarden en hoogglans polijsten.

Sir John


Sir John is leverancier van gespecialiseerde reinigings-, ontvettings- en beschermingsproducten die uitermate geschikt zijn voor de industriële reiniging van zwaardere vervuilingen. Voor de behandeling van roestvast staal en aluminium heeft Sir John producten van het merk Pelox in het leveringspakket. Pelox, en dus ook Sir John, biedt een groot assortiment aan voor oppervlaktebehandeling, zoals beitsproducten, reinigings- en onderhoudsproducten.
De beitspasta van Pelox verwijdert aanloopkleuren, roestdeeltjes en verkleuringen bij de lasnaad en in de door de warmte beïnvloedde laszone. De Pelox Sproeibeitsgel reinigt oppervlakken en verwijdert tegelijkertijd aanloopkleuren en lasbrandplekken. Deze beitsgel is verkrijgbaar in diverse concentraties.

Badbeits is geschikt voor alle te beitsen edelstalen en verwijdert aanloopkleuren, roestdeeltjes en verkleuringen bij de lasnaad en in de door warmte beïnvloedde laszone. Bovendien worden de tijdens het transport, opslag en bewerking ontstane verontreinigingen die in de oppervlakte zijn ingedrukt, verwijderd. Het passiveringsmiddel van Pelox zorgt voor bescherming tegen corrosieverschijnselen. Voor het reinigen en ontvetten van roestvast stalen oppervlakken in één behandeling is er Pelox Flächenreiniger. Voor aluminium is er de aluminium sproeibijts P-AL. Deze sproeibeits kan ook gebruikt worden bij de behandeling van non-ferro zoals messing. Voor de behandeling van het afvalwater dat vrijkomt tijdens het beitsen kan Sir John een volledig op maat gemaakt geautomatiseerd systeem leveren. Speciaal voor het reinigen en onderhouden van roestvast stalen producten heeft Sir John een compleet assortiment reinigingsproducten samengesteld. De presentatie werd verzorgd door de directeur van Sir John, Robbert Vermeule.

The Stainless Solutions Group


Deze groep is gevestigd in Giessen en heeft onder meer een werkmaatschappij, Hygenic Surface Treatments, voor het nabehandelen van rvs met het Sublimotion-process® om een optimaal reinigbaar product te bereiken met een lage oppervlakteruwheid (<0,6 Ra), corrosiebestendigheid en hydrofobe eigenschappen. Dit proces voldoet aan alle relevante wetgevingen en richtlijnen ten aanzien van hygiëne. Bovendien is het een ecologisch proces dat gebaseerd is op een duurzame technologie. Deze presentatie werd verzorgd door Sales & Operations Manager, Hans van Rangelrooij.

www.rvsfinish.nl
www.cibo.be

www.sir-john.nl

www.stainlesssolutionsgroup.com

www.elektrolas.com


 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht