Go to top

Welser Profieltechniek (Benelux) B.V.

Unieke stalen profielen op wens van de klant. Welser Profile produceert koudgewalste speciale profielen, profielbuizen en profielsystemen uit staal of non-ferromateriaal. Dit doet het succesvolle bedrijf op vraag van haar klanten. Welser streeft naar de hoogste kwaliteit. Met drie productielocaties en verkoopkantoren in bijna heel Europa is dit internationale bedrijf toonaangevend.



Welser Profile is een familiebedrijf dat in 1664 als ijzersmederij werd opgericht. Inmiddels is de 11e generatie actief en heeft het bedrijf rond de 1800 medewerkers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Oostenrijk. Welser heeft drie productielocaties in Oostenrijk en Duitsland met meer dan 60 profileerstraten. Over Europa en Azië verspreid heeft het bedrijf 12 verkoopkantoren in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Frankrijk, Italië, Engeland, Polen, Tsjechië, Turkije, Rusland en Nederland. Gereedschappen worden in eigen huis gemaakt in de gereedschapsmakerij.

Cross Forming

 
Een recente innovatie van Welser is cross forming. Hiermee worden verschillende materiaaldiktes in één product aangebracht. Office Manager van het kantoor in Nederland Sabine Walraven: “Je kunt het product stijver maken, maar je kunt ook aan gewichtsbesparing doen. Dat is vrij uniek. Je krijgt dan koudgewalste profielen waarbij de banddikte van de profielvorm deels verdund wordt en aan de kanten opstuikingen en sleuven gevormd zijn. Dit gebeurd door het wegdrukken van materiaal dat doelgericht voor de productie van verschillende banddiktes gebruikt wordt.”
Deze proces geïntegreerde optimalisatie van de banddikte is het wetenschappelijk-technisch antwoord op de vraag naar optimalisering van belasting en functie van bouwonderdelen uit staal en non-ferro metalen. In de lichtgewicht bouw liggen de belangrijkste voordelen van dit proces. De aangepaste wanddikte van het profiel is een besparing aan materiaal en daarmee aan kosten en gewicht. Vooral dat laatste is vanwege het CO2 niveau van een bouwdeel ten aanzien van de toegevoegde waarde, niet onbelangrijk. Daarbij komen nog praktische voordelen voor de gebruiker, omdat we met deze techniek montagevriendelijke oplossingen creëren. Denk bijvoorbeeld aan zwaluwstaartsleuven waar iets ingeschoven kan worden zonder bevestigingsmaterialen.
Door gerichte optimalisatie van de banddikte en sleuven, kunnen nieuwe functies in het profiel geïntegreerd worden, zoals lasnaadoptimalisaties.
Tegelijkertijd verbeteren de mechanische eigenschappen van de profielen. Zo leidt een toename van de hardheid van het oppervlak tot verhoging van de levensduur van geïntegreerde loopoppervlaktes of meervoudige uitschuifbare delen en telescopische profielbuizen. Door gedeeltelijke koudversteviging ontstaan hogere vastheden en daardoor in gedeeltes hogere draagvastheid van het profiel. De voordelen houden niet op bij de functionele aspecten. Juist bij speciale profielen waarvoor het design belangrijk is, zijn er veel nieuwe toepassingsmogelijkheden, zoals groeven en sleuven op de ene zijde en gladde vlakken op de andere zijde.

Meerdere branches

 
Welser heeft haar afzetmarkt in meerdere branches, dat maakt het bedrijf minder crisisgevoelig. In de automotive, landbouwtechniek, bouw, transport en milieutechnologie zitten de klanten van Welser.

Automotive

 
Welser levert onder meer versterkingsprofielen, geleiderails, achterlichtdrager, drempels en crashprofielen aan de automobielindustrie. “Wij werken nauw samen met onze klanten. In de automotive begeleiden wij onze klanten van het productidee tot de productiefase. In deze branche is gewichtsbesparing een belangrijk punt, als het maar sterk genoeg is. Daarnaast moet het natuurlijk veilig zijn, daarom zijn wij afgestemd op de hoogste eisen. Door materiaalbeschermende omvormingsprocessen realiseren wij een hoge rek bij een breuk. Voor de testen gebruiken we prototypes die vrijwel gelijk zijn aan de serieproducten.”

Landbouwtechniek

 
Welser levert betrouwbare profieloplossingen voor landbouwkundig gebruik met bijzondere bestendigheid, lange levensduur en hoge functionaliteit voor de uiteenlopende eisen. De bouwdelen hebben een hoge standvastigheid en een uitstekende sterkte, stijfheid, maatvoering en hoge standvastigheid, alles wat nodig is in de landbouw. Ook bij lange lengtes blijft het profiel in tact. “Wij leveren cabineprofielen zoals C-profielen voor de rolkrans van een druivenoogstmachine, maaibalken en balenpersen, geleiderails voor slachthuistransportsystemen en doeksystemen voor ventilatie aan de zijkant van de stallen.”

Bouw


Welser levert profielen aan de bouw die bij een gering gewicht toch een hoge stabiliteit tonen, die tot aan de grenzen van belastbaarheid stabiel blijven staan, die een lange levensduur hebben, die weersinvloeden prima kunnen weerstaan en die ook op design scoren. “In onze profielen bieden wij de gewenste gatentolerantie net als de doorsnedetolerantie, onze profielen hebben een hoge consistentie, ook als ze 25 meter lang zijn met diverse gatenpatronen. Het gebruik van materiaal beperken wij tot een minimum door onze stanstechnieken waarvoor wij patenten hebben aangevraagd. Wij maken ook complexe profieldoorsneden van chroom-nikkelstaal en wij brengen kunststof in uitsparingen aan ter bescherming van de profielkanten. Ook hierbij doen wij aan gewichtsbesparing door hoge sterkte en/of bandverzinkte materialen. Wij maken roestbestendige, stabiele, afsluitende en isolerende raamkozijnen. Onze zonweringsprofielen, steunbuizen, doekbuizen en vouwstangen zoals armprofielen voldoen aan de hoogste normen qua roestbestendigheid en functionaliteit.”

Transport


Welser levert uitzonderlijk belastbare profielen in extra lange lengtes, die tegelijk licht en functioneel zijn. Welser levert deze wanneer de klant dat wil. Op maat gemaakte oplossingen kunnen gebogen, gelaste of uitgedunde profielen zijn, die in verschillende materialen gemaakt worden, ook chroom- en chroom-nikkelstaal. Welser maakt ook uitstansingen, dat kan gecombineerd met stans- en zaagbewerkingen. Welser biedt ook vlakke cabineramen in serie, wagonbouw, dak-, vloer- en deurdelen en geleiderails in perfect design en best mogelijke ergonomie.

Milieutechnologie


Hierin komt het niet alleen aan op roestbestendigheid en nauwe toleranties, maar ook op de keuze van het materiaal en de inzet van natuurlijke grondstoffen. Welser is een sterkte partner voor rioolwater- en luchtzuivering en de zonne-energie. Welser maakt profielen voor energiecentrales op zonne-energie (CSP – Concentrated Solar Power) die zwaar belast kunnen worden en economisch overtuigen.

Bij de selectie van het optimale materiaal voor heipaalprofielen of voor modulaire draagprofielen in bijvoorbeeld outdoor systemen (PV systemen die in de grond verankerd zijn, trackers) wordt gelet op statische eisen, zoals sneeuw-, windbelasting en het eigen gewicht. Zonnepanelen hebben profieloplossingen met een lange levensduur. Filterplaten van Welser zijn elektrisch oplaadbaar door de verschillende materialen en bouwdelen. Hierdoor trekken zij vuil aan. In de rioolwaterzuivering zijn de profielen roestbestendig en hebben de stabilisatoren een lange levensduur.

Kwaliteit


“Wij leveren kwalitatief hoogwaardige producten met nauwe toleranties, ook bij de nabewerking. Wij hebben geen voorraadproducten, maar we leveren producten op maat voor de klant. De vormvrijheid is groot, net als de mogelijkheden van verbindingstechnieken. Wij bieden stansen, lijmen, rolvormen, afkorten, laserlassen, lasersnijden en buigen aan. Dat laatste kan van 0,3 tot 8 mm dik.”



Welser Profieltechniek (Benelux) B.V.

Moleneind 2
4751 GP Oud Gastel
T 0165 511 000
E nl@welser.com
W www.welser.com


 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht