Go to top

Veel belangstelling voor bijeenkomst ‘Nieuwe Materialen’ bij Teqnow

Afgelopen 20 april organiseerde Teqnow, in deze vertegenwoordigd door Jo van de Put en Bert Faessen, in nauwe samenwerking met FDP, de bijeenkomst ‘Nieuwe Materialen’.
Locatie was Koninklijke Metaalunie in Nieuwegein.
Teqnow is hét platform dat de aandacht voor en toepassing van toptechnologie in het industriële mkb vergroot en stimuleert.
Het doel van deze bijeenkomst lag in het verbreden dan wel verdiepen van kennis van nieuwe materialen. Wellicht kunnen mede hiermee de deelnemers hun concurrentiepositie versterken: Waar liggen de kansen nu en in de toekomst betreft de besproken materialen?
De bijeenkomst was met circa 90 deelnemers druk bezocht. Het welkomstwoord was van Jo van de Put van Teqnow. Hierna startte Wonnie van Beek, metaalkundig adviseur bij MCB, met de openingsvoordracht.

Materiaalkeuze: hoe kiest u het juiste materiaal voor uw toepassing? Materiaalkeuze heeft te maken met materiaaleigenschappen, bewerkingseigenschappen, beschikbaarheid van het materiaal en de kosten voor zowel het materiaal als de bewerkingen. Hoe kom je, vanuit de grote hoeveelheid mogelijk toepasbare materialen en bewerkingen, tot een voor u juiste keuze?

Vervolgens sprak Jan Zuidema, programma manager bij M2I over: Materiaal ontwikkelingen waar het Nederlandse MKB in de nabije toekomst haar voordeel mee kan doen. Behandeling van die materiaalontwikkelingen, die voor Nederlandse bedrijfsleven in de nabije toekomst (< 5 á 10 jaar) van belang gaan worden.

Na de goed verzorgde lunch ging het programma verder in parallelsessies.

Hoge Sterkte Staal (HSS), wat is het en welke voordelen kun je er mee halen? Door de heer Gert Jan Arlman van Tata Steel.
Door de hogere sterkte kunnen naast sterkere ook lichtere en voordeligere constructies worden geproduceerd!
Welke HSS soorten pas je wanneer toe en hoe moet je zowel ontwerp als productie aanpassen om een optimaal resultaat te bereiken.

Aluminium, meer kansen door een gerichte keuze van de juiste legering en levertoestand. Door mevrouw Ellen Vaders van Aluminium Metal Knowledge.
Er bestaat een groot aantal verschillende aluminium soorten die allemaal hun specifieke toepassingsgebied hebben. Deze worden in diverse toestanden geleverd.
Wanneer kies je voor welk type aluminium in welke levertoestand? Hoe beïnvloedt jouw keuze het productieproces?

Composieten, het materiaal van de toekomst? Door de heer Albert ten Busschen, lector aan Hogeschool Windesheim.
Wat zijn composieten? Hoe zorg je voor een optimaal gebruik van de mogelijke eigenschappen en welke productietechniek hoort daar bij?

Hoe kies je voor het juiste roestvast staal dat optimaal bij de eisen past? Door Ko Buijs van Innomet bv.
Uitgaande van uw eisen kunt u kiezen uit een groot aantal roestvast staalsoorten. Wanneer kies je nu voor welke RVS soort?

Het produceren met Hoge Sterkte Staal in de praktijk. Door Hank-Jan Wezinkhof van Nedcon bv.
HSS gedraagt zich anders tijdens productie. Kennis van de materiaaleigenschappen zorgt ervoor dat ook deze materialen goed en effectief verwerkt kunnen worden.

Aluminium Precisie-Extrusie; onbeperkte vormvrijheid in extrusie vanaf 10 kg/order. Door de heer Frank Loobeek van Mifa aluminium bv.

Benut de kansen die composietprofielen u kunnen bieden! Door de heer Joop van de Burg van W.B. Bijl profielen bv.
Elke metaalbewerker moet ook makkelijk kunnen werken met composietprofielen. Benut daarom de kansen die composietprofielen u bieden!

Het be- en verwerken van hoogwaardig RVS. Door de heer Sjaak de Koning van Revicon
Het be- en verwerken van hoogwaardig RVS vraagt om diepgaande materiaalkennis. Alleen bij een juiste manier van produceren komen de materiaaleigenschappen volledig tot hun recht.Aan het einde van de dag was er een netwerk borrel waar uitgebreid gelegenheid was om de ervaringen van de dag uit te wisselen.
Over het algemeen waren de bezoekers van deze dag erg tevreden. De aangeboden lezingen voldeden aan de meeste verwachtingen en het gemiddelde rapport cijfer wat is gegeven bedraagt een 7,6.
Conclusie: Goed om te merken dat er veel interesse bestaat voor de kennis van specifieke materialen.
De presentaties zijn te vinden op de website van Teqnow.

www.teqnow.nl

 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht