Go to top

Van handelsonderneming tot beursgenoteerde wereldspeler

Schmolz+Bickenbach is een beursgenoteerde onderneming met vestigingen over de hele wereld. Door zowel in eigen gefabriceerde producten als ingekochte producten te handelen en doordat Schmolz+ Bickenbach een brede range heeft, overleeft het de crisis. Het van oorsprong Duitse bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Düsseldorf. Van de vestigingen in Nederland en België is Jan Dirk den Hollander de algemeen directeur: “Ik ben trots op dit enorme bedrijf met zijn wereldwijde dekking en gerenommeerde staalfabrieken waar ik deel van mag uitmaken.


In 1919 was de oprichting in Duitsland door Arthur Schmoltz en Oswald Bickenbach, toen nog als handelsorganisatie. Het bedrijf kreeg in 1937 de dubbele namen van de twee oprichters. In 1954 werd de Nederlandse vestiging opgericht in Schiedam, die in 1979 naar Zwijndrecht verhuisde. In de loop der jaren nam Schmolz+Bickenbach diverse bedrijven over, onder andere Ugitech in Frankrijk. In 2006 kwam dit bedrijf onder de hoede van Schmolz+Bickenbach dat daarmee in een klap de grootste producent van roestvast stalen lange producten ter wereld werd. De meest recente overname is Sidero (het huidige Schmolz+Bickenbach Belgium) in België door de vestiging in Nederland. Schmolz+Bickenbach heeft 38 vestigingen in 27 landen, met circa 10.000 personeelsleden wereldwijd. De totale omzet van het concern Schmolz+Bickenbach bedraagt ruim € 4 miljard per jaar.

Den Hollander: “Onze fabrieken produceren hoofdzakelijk stafstaal. Daarnaast leveren we ook platte producten. We behoren tot ’s werelds grootste producenten van RVS en gereedschapsstaal, dus tool steel. Bij onze handel richten we ons vooral op de producten die we zelf vervaardigen. Daarnaast hebben we nog een groot handelspakket van producten die we vermarkten. We werken samen met gerenommeerde fabrieken over de hele wereld. Ook hebben we een railingsysteem ontwikkeld. Dit heet SB-Railing en is een balustradesysteem voor balkonhekken en leuningen. Dit is allemaal gemaakt van RVS. Een aluminiumbalustradesysteem zit ook in onze voorraad. We hebben een eigen distributienetwerk, waardoor we niet van anderen afhankelijk zijn voor de levering en dat is heel prettig.”

Afzetmarkt


Spreiding van afzetmarkten en producten is zeker in een tijd van financiële crisis heel verstandig. “Wij leveren aan draaierijen, verspaningsbedrijven, olie- en gasindustrie, petrochemische industrie en food industrie. Zeker die laatste is heel belangrijk in een wereld waarin de populatie groeit en er steeds meer speciale machines nodig zijn voor het maken en bewerkingen van voedsel. Daardoor is de voedingsmiddelenindustrie een segment dat het nog erg goed doet. Die enorme brede afzetmarkt is een sterkte van onze groep. Daardoor zijn we in staat om onze omzet en winstgevendheid redelijk op peil te houden. Er zijn bepaalde takken binnen de Schmolz+Bickenbachgroep die niet zo goed draaien. Dat is algemeen bekend. Onze jaarcijfers zijn openbaar, omdat we beursgenoteerd zijn. Dat maakt dat het totale bedrijf voelt dat de wereldeconomie minder goed draait. Dat zien we ook terug bij de fabrieken die het slechter doen dan in de hoogtijdagen.”

Service en kwaliteit


Schmolz+Bickenbach denkt graag met haar klanten mee van ontwerp tot realisatie. Desgewenst krijgt u een advies over de materialen die het meest geschikt zijn voor uw project. Ook kan het op de gewenste lengte worden gezaagd. Door samen te werken met een vaste vervoerder, levert Schmolz+Bickenbach altijd snel en op de afgesproken datum.

Ugima


Door de overnames van bedrijven, breidt het productaanbod van Schmolz+Bickenbach uit Door de overname van Ugitech werd Schmolz+Bickenbach de grootste leverancier op het gebied van RVS lange producten. “Highlights in ons bedrijf zijn de ontwikkelingen van nieuwe staalsoorten. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Ugima-kwaliteiten® van de fabriek Ugitech. Daar ontwikkelen we voortdurend staalsoorten waar vraag naar is. Onze klanten vragen naar nieuwe RVS kwaliteiten voor nieuwe toepassingen. Wij zijn ook een grote speler op het gebied van roestvast stalen draad; lasdraad, buigdraad etcetera.”
Schmolz+Bickenbach heeft 17.000 artikelen uit voorraad leverbaar en 125.000 m2 magazijnoppervlakte. De levering gebeurt op maat met behulp van de computergestuurde cassettesystemen. Tot en met rd 800 mm wordt voor klanten gezaagd. Knippen van RVS kan tot en met 12 mm over 6000 mm, zetten tot en met 15 mm over 6000 mm. Ook voorziet Schmolz+Bickenbach in plasmasnijden tot en met 50 mm, max 6000x2000 mm en het zagen van aluminium platen.

Producten


• Aluminium: zowel T-, U-, vierkante, ronde en platte profielen en maatwerk
• Aluminium platen: op maat gesneden
• Aluminium profielen: ook hoek-, extrusie- en kokerprofielen
• Blankstaal: van de eigen producent Steeltec onder meer ETG en HSX, met de kenmerken koudtrekken, schillen en slijpen
• Gereedschapsstaal: koudwerkstaal, warmwerkstaal, kunstofvormenstaal, leverbaar in rond, vierkant, plat en plaat (wel of niet voorbewerkt)
• Kokerprofielen: op voorraad
• Kwaliteitstaal: One Stop Shopping, een leverancier voor alle kwaliteitsstalen van Swiss Steel AG en Deutsche Edelstahlwerke GmbH
• Roestvast staal
• RVS lange producten: rondstaf, vierkantstaf, platstaf, hoekprofielen, T-profielen en U-profielen
• RVS platte producten: platen, tranenplaten, decoratieplaten, quartogewalste platen, bandstaal. gezette profielen en plasma gesneden delen met eventueel borstelen, coaten en slijpen
• RVS profiel- en ronde buizen: in de kwaliteiten T.304, T.304L, T.321, T.316L en T.316T veelal uit voorraad leverbaar
• RVS toebehoren, zoals las- en draadfittingen en flenzen
• Stalen buizen: naadloze precisie- en dikwandige buizen en gelaste precisiebuizen en kokerprofielen
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht