Go to top

Topkwaliteit geslepen buizen middels planetaire buizenschuurmachines van NS Maquinas

De firma NS Maquinas, in Nederland vertegenwoordigt door HEVAMI oppervlaktetechniek uit Veghel, bouwt al vele jaren planetaire buizenschuurmachines voor het perfect schuren van geslepen buizen. De laatste jaren zijn deze machines zelfs voorzien van complete automatische aan- en afvoersystemen.Het planetaire systeem bestaat uit 2 schuurbanden welke rondom de buis draaien terwijl de buis doorgevoerd wordt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de centerless buizenschuurmachines draait hierbij de buis zelf niet waardoor de vibraties tijdens het schuren minimaal zijn. Dit is met name een voordeel bij langere buizen en grotere diameters. De standaard machines zijn geschikt tot een diameter van Ø 114 mm maar NS Maquinas biedt ook uitvoeringen welke geschikt zijn tot een diameter van Ø 310 mm.
Door het vrijeband-principe van het planetaire systeem zijn de machines welke slechts 1 schuurunit hebben ook geschikt om gebogen buizen te bewerken zodat deze veelvuldig worden toegepast om bijvoorbeeld trapleuningen, bullbars, meubels e.d. te slijpen.
Een ander groot voordeel van dit vrijeband-principe is dat de machines naast de ronde buizen ook geschikt zijn voor de bewerking van ovale buizen, buizen met draadeinden, D-vormige profielen en buizen welke voorzien zijn van boringen en slobgaten. 

De machines worden zowel droog- als natwerkend geleverd waarbij de droge machines maximaal met 3 schuurunits geleverd worden omdat anders de warmteontwikkeling te hoog wordt. Machines met 4, 5 of 6 schuurunits zijn zodoende altijd natwerkend uitgevoerd. In plaats van een afzuiging wordt de machine dan voorzien van een bandfilter om het vervuilde water te zuiveren. Met een buizenschuurmachine welke uitgevoerd is met 6 schuurunits kan men zelfs ruwheden bereiken welke lager zijn dan 0,1 Ra. Een dergelijke lage ruwheidswaarde kan interessant zijn als voorbewerking voor het polijsten van RVS buizen maar ook als voorbewerking voor buizen welke aansluitend verchroomd worden. Zo zal er binnenkort een MLW100-6Z machine geleverd worden aan de firma Adams Musical Instruments in Ittervoort voor het schuren van messing buizen welke aansluitend verchroomd worden. Het huidige proces bestaat uit 2 processtappen: slijpen en aansluitend polijsten. Middels de nieuwe machines van NS Maquinas bereikt men het gewenste resultaat in slechts 1 processtap waardoor men veel tijd bespaard.
Middels de optionele automatische aan- en afvoersystemen maakt men het gehele proces onafhankelijk van de operator wat de kwaliteit ten goede komt. Vanaf het moment dat de buizen geplaatst zijn in het aanvoersysteem worden alle buizen automatisch geslepen. Het aanvoeren kan een bundel van buizen zijn maar het kan ook een oplossing zijn waarbij de buizen op een speciale aanvoertafel geplaatst moeten worden. Hierbij kunnen verschillende lengtes door elkaar bewerkt worden.
Zo heeft NS Maquinas onlangs nog een MLW100 3Z machine geleverd aan Sinarsky Pipe Plant welke één van de grotere buisproducenten van Rusland is. De aan hen geleverde machine is geschikt om bundels met een buislengte tot 12 meter automatisch te verwerken.
Alle uitvoersystemen zijn zo uitgevoerd dat er geen beschadigingen ontstaan aan de zojuist geslepen buizen.Middels het moderne besturingssysteem wat voorzien is van een touchpanel kunnen de diverse parameters zoals bijvoorbeeld schuur- en doorvoersnelheden voor de diverse slijpprocessen makkelijk ingesteld worden. Hierbij kunnen de diverse schuurunits verschillend ingesteld worden en in- of uitgeschakeld worden. Het besturingssysteem is daarnaast voorzien van een Energy Saving System wat er voor zorgt dat schuurunits automatisch uitgeschakeld worden als er geen buis meer in bewerking is.Samengevat zijn de planetaire buizenschuurmachines van NS Maquinas de ideale machines indien u behoefte heeft aan een hoge flexibiliteit in de bewerkingen van verschillende buisprofielen en materialen en als u een topkwaliteit geslepen buis wilt hebben. Voor meer informatie bezoek NS Maquinas op de EuroBLECH in Hannover; stand 11-B167 of bezoek HEVAMI op de Surface in DenBosch; stand 7-D15.

Voor aanvullende informatie zie tevens:
www.hevami.nl
www.nsmaquinas.com


 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht