Go to top

SRI B.V.

Van kleine bioreactoren tot grote warmtewisselaars! SRI, of voluit SRI Speciaal Roestvrijstaal Industrie b.v., is een middelgroot bedrijf uit Veenwouden, dat is gespecialiseerd in het engineeren en produceren van hoogwaardige apparaten voor de chemische, petrochemische en farmaceutische industrie. Daarbij richt SRI zich voornamelijk op de verwerking van diverse roestvaststaalsoorten en hoogwaardige  legeringen. Onder keur worden er unieke delen gemaakt, van kleine bioreactoren tot apparaten met een lengte van wel veertig meter!

Specialist in verwerking van hoogwaardige metalen en legeringen


‘Vanaf de start in Veenwouden in 1957, met een kantoor en één hal, is SRI steeds meer gaan uitbreiden en is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming met circa 75 man’, vertelt sales manager, ing. Fred de Vries. ‘Daarbij is de bedrijfstak wel verschoven. In de beginjaren bedienden we de voedselindustrie, waaronder slagerijen, bakkerijen, melkindustrie en kaasmakerijen. Sinds de jaren ‘80 heeft SRI de focus gelegd op het hogere segment binnen de chemische, petrochemische, farmaceutische en biotechnologische industrie.’
Inmiddels beschikt het bedrijf over een terrein van 25.000 m² en een werkvloer van 13.000 m². Grote delen kunnen worden getransporteerd over water.

Unieke, klantspecifieke apparaten


Bij SRI worden kleine tot zeer grote apparaten gemaakt, zoals reactoren, warmtewisselaars en tanks. Hiervoor zijn in de loop der tijd grotere en hogere hallen bijgebouwd voor meer hijs- en verwerkingscapaciteit. Daartoe heeft SRI alle benodigde machines in huis, van boormachines tot walsmachines, verschillende soorten lasapparatuur enzovoort.
De Vries: ‘Een van de machines, die wij gebruiken, is door onze technische mensen zelf ontwikkeld. Het betreft een zeer speciale lasautomaat. Dit is een uniek exemplaar en blijft het geheim van de smid. Ook verschillende slijpmachines zijn in de loop van de tijd door SRI-medewerkers ontwikkeld. Bijvoorbeeld voor klanten die ook de binnenzijde van hun apparatuur gepolijst willen hebben. Dit begon met een handmatige aanpak, maar later hebben onze slijpers hiervoor een machine ontwikkeld waardoor het nu gemechaniseerd gaat. Daarbij wordt veel tijd bespaard en de kwaliteit verhoogd.’

Be- en verwerkingen


SRI heeft veel kennis in huis over de verwerking van de vele soorten RVS. Hieronder vallen: (Super) Duplex, Alloy met merknamen als Hastelloy, Incoloy, Inconel maar ook types als Ferralium, , Sanicro, SAF, SMO, Cunifer, Monel etc. Ook heeft SRI een speciale afdeling voor de verwerking van titaan en een separate hal voor het verwerken van Carbon Steel, waar we op dit moment diverse hoogwaardige apparaten bouwen voor de offshore industrie.’
Ten aanzien van bewerkingen is er zo’n twaalf jaar geleden een speciale polijsthal gebouwd en ingericht voor het slijpen van apparatuur. Het coaten wordt uitbesteed bij goede, gespecialiseerde partners. Maar polijsten, slijpen en machinaal bewerken wordt door SRI zelf gedaan, waardoor de kwaliteit gegarandeerd kan worden.
Door het in huis hebben van deze expertises kan SRI zeer nauwkeurig plannen en indien nodig elk moment bijsturen. Dit levert ook de klant een ideale doorlooptijd op. En dat is gunstig. Mede omdat de laatste jaren de levertijden steeds krapper zijn geworden. Bij het uitbesteden van werk is men immers sterk afhankelijk van de op dat moment beschikbare capaciteiten van de ander.

Onderscheidend in codes en keuren


SRI, dat al in 1987 ISO-9001-gecertificeerd is, produceert haar apparaten en installaties volgens vele ontwerpcodes, zoals EN 13445, PD 5500, ASME VIII, Codap, AD 2000, etc. SRI beschikt over een team van engineers, die heel veel ontwerpcodes aankunnen. Ieder land heeft zijn eigen ontwerpcode. SRI is voor PED en CE gecertificeerd, maar is ook SELO licentiehouder (voor China) en heeft goedkeur voor het aanbrengen van de ASME U en R-Stamp. De Vries: ‘Het komt met regelmaat voor dat voor de Nederlandse klanten apparaten moeten worden gebouwd voor vestigingen in het buitenland. Dan moet worden voldaan aan de code van dat land. Wij zijn onderscheidend qua codes en keuren en kunnen zodoende dan ook wereldwijd leveren.’

X-Ray bunker verkort doorlooptijd


Praktisch alle apparatuur die gebouwd wordt, is keurapparatuur. De codes vereisen dat de las moet worden gecontroleerd middels een röntgencheck. Daartoe is een separate bunker op het terrein ingericht. Deze bunker is opgebouwd uit beton en afgeschermd met lood zodat er geen straling in naastgelegen ruimtes kan komen. De rontgenfoto’s worden door een extern bedrijf gemaakt en beoordeeld. Niet alleen in het kader van de verantwoordelijkheid, maar ook voor kwaliteit. Door deze compleet uitgeruste bunker, inclusief donkere kamer, is het mogelijk om op elk gewenst moment foto’s te controleren. Hierdoor wordt veel doorloopsnelheid gewonnen.
Naast de röntgenbunker staat ook een up-to-date ruimte voor beitsen en passiveren, waarin middels de nieuwste technieken deze werkzaamheden veilig en milieuverantwoordelijk worden uitgevoerd.

Montage op locatie


Mede door ervaring in het verwerken van diverse hoogwaardige materialen wordt SRI door haar klanten regelmatig gevraagd voor montage en herstelwerkzaamheden op locatie. Daartoe is in de loop der jaren een vaste ploeg monteurs opgeleid. Natuurlijk VCA-gecertificeerd en volledig op de hoogte van alle veiligheidseisen bij de diverse klanten.

Betrokken medewerkers


Belangrijk voor het succes van SRI is de technische en materiaalkennis van de medewerkers, maar zeker ook die van de engineeringafdeling voor warmte-installaties. Hiervoor worden zeer ingewikkelde berekeningen toegepast. Ook dit is een van de specialismen.
Tot slot dient vermeld te worden dat het enthousiasme van de medewerkers mede succesbepalend is. Deze betrokkenheid wordt teruggevonden in het werk.

Leveringsmogelijkheden:


De leveringsmogelijkheden van SRI omvatten het berekenen, CAD-tekenen, P-10 berekenen en vervaardigen van:

Shell & Tube Heatexchangers
- warmtetechnische berekeningen volgens HTFS en/of HTRI;
- ontwerp volgens Tema, ASME, EN-13445, Tema en specificaties klant;
- productie volledig in eigen fabriek;
- boren en nabewerken van pijpenplaten door middel van CNC-gestuurde bewerkingscentra tot ø 2.000 mm;
- elektronisch gecontroleerde pijpwalsen, meerdere orbitaal lasapparaten;
- uitvoering zowel in U-bundle, stationary head, floating head of kettletype.

Reactoren en kolommen voor (fijn-)chemie en petrochemie
- wanddiktes tot circa 80 mm in solid- of in cladded-uitvoering;
- gewicht van 2 tot 85 ton, lengtes tot 40 meter;
- jacket dubbelwandig, lasergelast, dimple jacket, halve pijp spiraal (volgens DIN-norm 28128-B);
- faciliteiten voor druktest tot 1.000 bar, montage roerwerken, seals en running tests.

Reactoren, fermentoren voor farmacie en biotechnologie
- ontwerp volgens genoemde codes, Sanitary Standards, GMP en FDA eisen in volumes van 2 tot 20.000 liter;
- glasparelen, beitsen, passiveren, (elektro-)polijsten, hoogglans polijsten/slijpen etc.
- FAT (drainability- en sproeiboltesten) kunnen ook door SRI worden verzorgd. Ten behoeve van deze hoogwaardige apparatuur is een volledig gesepareerde hal in gebruik.Speciaal Roestvrijstaal Industrie B.V.

De Zwette 3a
NL-9269 RC Veenwouden
PO Box 15
NL-9269 ZR Veenwouden
T +31 (0)511 47 39 55
F +31 (0)511 47 53 51
E sales@sri.nl
W www.sri.nl
 
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht