Go to top

Specialist in verwerking hoogwaardige metalen en legeringen. SRI, van kleine bioreactoren tot grote warmtewisselaars!

SRI, of voluit Speciaal Roestvrijstaal Industrie b.v., is een middelgroot bedrijf uit Veenwouden, dat is gespecialiseerd in het engineeren en produceren van hoogwaardige apparaten voor de chemische, petrochemische en farmaceutische industrie. Daarbij richt SRI zich voornamelijk op de verwerking van diverse roestvaststaalsoorten en hoogwaardige legeringen. Onder keur worden er unieke delen gemaakt, van kleine bioreactoren tot apparaten met een lengte van wel veertig meter!


‘Vanaf de start in Veenwouden in 1957, met een kantoor en één hal, is SRI steeds meer gaan uitbreiden en is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming met circa 75 man’, vertelt sales manager, ing. Fred de Vries. ‘Daarbij is de bedrijfstak wel verschoven. In de beginjaren bedienden we de voedselindustrie, waaronder slagerijen, bakkerijen, melkindustrie en kaasmakerijen. Sinds de jaren ‘80 heeft SRI de focus gelegd op het hogere segment binnen de chemische, petrochemische, farmaceutische en biotechnologische industrie.’
Inmiddels beschikt het bedrijf over een terrein van 25.000 m² en een werkvloer van 13.000 m². Grote delen kunnen worden getransporteerd over water.

Unieke, klantspecifieke apparaten


Bij SRI, waar Anco Blokzijl sinds 2007 directeur/eigenaar is, worden kleine tot zeer grote apparaten gemaakt, zoals reactoren, warmtewisselaars en tanks. Hiervoor zijn in de loop der tijd grotere en hogere hallen bijgebouwd voor meer hijs- en verwerkingscapaciteit. Daartoe heeft SRI alle benodigde machines in huis, van boormachines tot walsmachines, verschillende soorten lasapparatuur enzovoort.
De Vries: ‘Een van de machines, die wij gebruiken, is door onze technische mensen zelf ontwikkeld. Het betreft een zeer speciale lasautomaat. Dit is een uniek exemplaar en blijft het geheim van de smid. Ook verschillende slijpmachines zijn in de loop van de tijd door SRI-medewerkers ontwikkeld. Bijvoorbeeld voor klanten die ook de binnenzijde van hun apparatuur gepolijst willen hebben. Dit begon met een handmatige aanpak, maar later hebben onze slijpers hiervoor een machine ontwikkeld waardoor het nu automatisch gaat. Daarbij wordt veel tijd bespaard en de kwaliteit verhoogd.’

Be- en verwerkingen


SRI heeft veel kennis in huis over de verwerking van de vele soorten RVS. Hieronder vallen: (Super) Duplex, Alloy met merknamen als Hastelloy, Incoloy, Inconel maar ook types als Ferralium, Carpenter, Sanicro, SAF, SMO, Uranus, Cunifer, Monel etc. Ook heeft SRI een speciale afdeling voor de verwerking van titaan en een separate hal voor het verwerken van Carbon Steel, waar we op dit moment diverse hoogwaardige apparaten bouwen voor de offshore industrie.’
Ten aanzien van bewerkingen is er zo’n twaalf jaar geleden een speciale polijsthal gebouwd en ingericht voor het slijpen van apparatuur. Het coaten wordt uitbesteed bij goede, gespecialiseerde partners. Maar polijsten, slijpen en machinaal bewerken wordt door SRI zelf gedaan, waardoor de kwaliteit gegarandeerd kan worden.
Door het in huis hebben van deze expertises kan SRI zeer nauwkeurig plannen en indien nodig elk moment bijsturen. Dit levert ook de klant een ideale doorlooptijd op. En dat is gunstig. Mede omdat de laatste jaren de levertijden steeds krapper zijn geworden. Bij het uitbesteden van werk is men immers sterk afhankelijk van de op dat moment beschikbare capaciteiten van de ander.

Onderscheidend in codes en keuren


SRI, dat al in 1987 ISO-9001-gecertificeerd was, produceert haar apparaten en installaties volgens vele ontwerpcodes, zoals EN 13445, PD 5500, ASME, ISPESL, Codap, JIS, AD 2000, DNV, NORSOK enzovoort. SRI beschikt over een team van engineers van een man of acht, die heel veel ontwerpcodes aankunnen. Ieder land heeft zijn eigen ontwerpcode. SRI is voor PED en CE gecertificeerd, maar heeft bijvoorbeeld ook een speciale China-keur en een keur voor Amerika (ASME met U-Stamp). De Vries: ‘Het komt met regelmaat voor dat voor de Nederlandse klanten apparaten moeten worden gebouwd voor vestigingen in het buitenland. Dan moet worden voldaan aan de code van dat land. Wij zijn onderscheidend qua codes en keuren en kunnen dan ook wereldwijd leveren.’

X-Ray bunker verkort doorlooptijd


Praktisch alle apparatuur die gebouwd wordt, is keurapparatuur. Die codes vereisen dat de las moet worden gecontroleerd middels een röntgencheck. Daartoe is een separate bunker op het terrein ingericht. Deze bunker is helemaal opgebouwd uit beton en afgeschermd met lood zodat er geen straling in naastgelegen ruimtes kan komen. Deze foto’s worden door een extern bedrijf gemaakt en beoordeeld. Niet alleen in het kader van de verantwoordelijkheid, maar ook voor kwaliteit. Door deze compleet uitgeruste bunker, inclusief donkere kamer, is het mogelijk om op elk gewenst moment foto’s te controleren. Hierdoor wordt veel doorloopsnelheid gewonnen.
Naast de röntgenbunker staat ook een up-to-date ruimte voor chemical cleaning en passiveren, waarin middels de nieuwste technieken deze werkzaamheden veilig en milieuverantwoordelijk worden uitgevoerd.

Montage op locatie


Mede door ervaring in het verwerken van diverse hoogwaardige materialen wordt SRI door haar klanten steeds vaker gevraagd voor montage en herstelwerkzaamheden op locatie. Daartoe is in de loop der jaren een vaste ploeg monteurs opgeleid. Natuurlijk VCA-gecertificeerd en volledig op de hoogte van alle veiligheidseisen bij de diverse klanten.

Betrokken medewerkers


Belangrijk voor het succes van SRI is de technische en materiaalkennis van de medewerkers, maar zeker ook die van de engineeringafdeling voor warmte-installaties. Hier zijn zeer ingewikkelde berekeningen voor. Ook dit is een van de specialismen.
Tot slot dient vermeld te worden dat het enthousiasme van de medewerkers mede succesbepalend is. Deze betrokkenheid wordt teruggevonden in het werk.
  

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht