Go to top

Schwer Fittings in Nederland

Vanuit het hagelnieuwe onderkomen van Schwer in Nederland wordt de markt in de Benelux-landen bediend met een uitgebreid assortiment kwalitatief hoogwaardige leidingcomponenten van roestvast staal. Schwer richt zich in hoofdzaak op de vraag naar precisie-onderdelen in leidingwerksystemen waar vaste maatvoering en certificering van belang zijn.


Veruit de meeste artikelen in het leveringsprogramma worden geheel in eigen beheer vervaardigd, dus van ontwerp tot en met het vervaardigen op CNC-gestuurde bewerkingscentra. Complementaire artikelen zoals buis worden extern betrokken, al naar gelang de behoefte van de klant. Daarbij is van belang dat de kwaliteit van, in dit voorbeeld, de buis past bij het hoogwaardige karakter van het productprogramma van Schwer. In totaal voert Schwer zo’n 20.000 artikelen.
Schwer Fittings heeft verscheidene vestigingen binnen en buiten Europa. In Duitsland, Engeland, Tsjechië, Slowakije en Polen beschikt Schwer Fittings over productiefaciliteiten. Totaal werken er bij de Schwer groep ruim 250 medewerkers.

Nieuwe vestiging


In 1995 is Schwer Fittings Nederland gestart vanuit de filosofie van het moederbedrijf om in verschillende landen lokale kleine zelfstandige vestigingen op te zetten om zo de lokale markten beter te kunnen bedienen. Elke markt heeft specifieke eisen en vraagt om specifieke aanpak. Er wordt zoveel mogelijk verantwoording lokaal neergelegd waardoor de lokale behoefte makkelijk kan worden opgepikt. Een gestage groei in de afgelopen jaren geeft aan dat die benadering werkt. De groei blijkt ook uit dat op 1 juni jl. een nieuw onderkomen in Nuenen is betrokken. Een hagelnieuw bedrijfspand waaraan verdere groei ruimte kan worden gegeven.

Meerdere branches


Schwer Fittings levert haar producten voor meerdere branches, waaronder chemie, petrochemie, farmacie, voedingsmiddelenindustrie en voor hydrauliek en pneumatiek in de machinebouw en bijvoorbeeld power packs in de offshore industrie. Het productenpakket van Schwer Fittings is ruim veertig jaar geleden begonnen met draadfittingen en snijringfittingen. Van daaruit is het leveringsprogramma steeds verder uitgebreid met andere productgroepen, al dan niet gericht op specifieke branches of toepassingen.

De RVS producten van Schwer Fittings kunnen worden geselecteerd uit een uitgebreide productcatalogus, die in verschillende talen zowel op papier als elektronisch beschikbaar is. Daarnaast zijn er separate folders en datasheets voor specifieke branches en productgroepen, zowel in digitale als in gedrukte versie. In de catalogus en de datasheets staan bij elk artikel behalve een tekening en een (kleuren)foto ook alle functiematen die voor een machinebouwer of een constructeur van belang zijn, vermeld. Een bijzonder product mag gezien worden, dus is ook aan de catalogus veel aandacht besteed. Geen kille zwart-wit opsomming van maten en cijfers maar een overzichtelijk gerubriceerde weergave in full color.

Kwaliteit


Schwer Fittings opteert voor kwaliteit en degelijkheid, in plaats van massa-artikelen. Niet voor niets staat op de homepage geschreven: ‘Het beproefde verbeteren’. Schwer heeft kwaliteitscertificaten voor diverse producten, en uiteraard word gewerkt met een kwaliteitshandboek volgens ISO 9001:2008. Naast de hoogwaardige, volledig gedraaide kwaliteitsartikelen voert ze ook een assortiment eenvoudiger artikelen – maar wel uit roestvast staal! Deze worden van derden betrokken. Die artikelen, met een minder strikte tolerantie en ook een lagere kostprijs, zijn met name bestemd voor minder kritische toepassingen en onderdelen van installaties waar minder hoge eisen aan de precisie worden gesteld. Over het algemeen zijn dat installaties waar met lagere drukken wordt gewerkt. Die productgroep is dan ook apart terug te vinden in de catalogus.

Buiten alle standaard artikelen maakt Schwer Fittings voor veel klanten ook speciaal aangepaste artikelen. In overleg met de klant wordt eerst gezocht naar een oplossing met een standaard product. Lukt dat niet, dan kan een artikel geheel op maat maken voor de klantspecifieke toepassing worden voorgesteld.

Traceerbaarheid


Alle artikelen die Schwer vervaardigd worden volledig gekenmerkt en zijn daardoor dus traceerbaar tot aan het uitgangsmateriaal. Hierdoor kan eenvoudig een 3.1 materiaal certificaat geleverd worden, of er nu 1 of 100 stuks benodigd zijn. Aan de hand van die codering kan worden teruggevonden wanneer het artikel gemaakt is, op welke machine, met welke gereedschappen etc. Per productiebatch wordt een unieke code op elk artikel aangebracht. Naast controle aan de machine wordt er per batch een steekproef genomen waarbij alle maten nogmaals worden gecontroleerd. Markering geschiedt pas nadat de batch als geheel is goedgekeurd. De lasermarkering stelt Schwer ook in staat artikelen onder private label te vervaardigen. Het aanbrengen van een logo of artikelaanduiding van de klant is doorgaans mogelijk, afhankelijk van de benodigde ruimte en de geometrie van het product.

Toekomst


In de nabije toekomst staat vooral de verbetering van de beschikbaarheid in Nederland gepland, de voorraad zal verder toenemen, vooral met het oog op de groei in de branches chemie en voedingsmiddelenindustrie. In die sectoren is Schwer nog wat minder sterk vertegenwoordigd. Het programma sluit echter naadloos aan bij de behoefte in die sectoren. Voor de chemische sector is enkele jaren terug het programma U2-dubbellrings (Twin Ferrule) instrumentatiefittingen opgestart en speciaal voor de voedingsmiddelenindustrie is het Clino-programma ontwikkeld; steriele en aseptische koppelingen en verbindingen. 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht