Go to top

S3P TEGEN CAVITATIE-EROSIE

Overal waar vloeistoffen onder ongunstige stromingsomstandigheden in contact komen met het oppervlak van corrosiebestendige materialen bestaat het gevaar van cavitatie-erosie. Of het nu stromingsmachines als pompen of hogedruksystemen voor brandstoffen betreft, door cavitatie-erosie wordt de levensduur van de componenten enorm bekort. De erosieverschijnselen beperken niet alleen de efficiëntie van de toepassing, maar kunnen ook tot complete uitval van een systeem leiden. S³P-processen bieden een oplossing die de eigenschappen van materialen bij cavitatie merkbaar verbetert, terwijl de corrosiebestendigheid behouden blijft.
 

S³P-processen kunnen op vrijwel alle corrosiebestendige materialen op Fe-, Ni- en Co-basis toegepast worden. Door de interstitiële oplossing van koolstof of een combinatie van koolstof en stikstof ontstaat er geëxpandeerd austeniet, dat gekenmerkt wordt door een hardheid van maar liefst >1000 HV0,05 en een grote slijtvastheid. Met name vanwege de grote ductiliteit in combinatie met de zeer hoge drukspanning kan de belasting door de implosie van bellen – een kenmerkend verschijnsel van cavitatie – sterk gereduceerd worden.

Op deze manier wordt cavitatie-erosie bij veel toepassingen en materialen sterk verminderd of zelfs volledig voorkomen. De uitstekende ductiliteit van de geharde randzones is te danken uit het geleidelijke verloop van de drukspanning in de gecreëerde diffusiezone. Afschilfering en delaminatie – bekende verschijnselen van coatings – treden niet op. Met S³P-processen gebaseerd op Kolsteriseren® wordt de corrosiebestendigheid van het materiaal gewaarborgd, omdat het vrijkomen van chroomcarbides / nitrides effectief tegengegaan wordt.

Voordelen

 
• Vergroting van de cavitatieweerstand
• Grote oppervlaktehardheid >1000 HV0,05
• Grotere slijtvastheid
• Homogene diffusielaag
• Betere slijtagevastheid
• Processen gebaseerd op diffusie, dus afschilfering en delaminatie zijn uitgesloten
• Behoud van corrosiebestendigheid
• Vermindert kans op koudlassen en vreten
 

S3P - Specialty Stainless Steel Processes
 


Met S³P behandeld SAF2205 (1.4462) na controle op cavitatie conform ASTM G32-10 (27h).


Onbehandeld SAF2205 (1.4462) na controle op cavitatie conform ASTM G32-10 (27h).


Curve massaverlies in gedemineraliseerd water met een maximale controletijd van 100.000 s.
Materiaal SAF2205 (1.4462) in onbehandelde (grijze curve) en in met S³P behandelde toestand
(rode curve).


Kolsteriseren® is een gedeponeerd handelsmerk van Bodycote plc. Het bovenstaande is gebaseerd op ervaringen en laboratoriumtests en vormt geen garantie voor het functioneren van producten van ondernemingen.www.bodycote.com
S3P@bodycote.com

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht