Go to top

Promatt levert specialistische afkortinstallatie aan ALGA

Promatt uit Haaksbergen heeft onlangs een speciaal voor ALGA in het Zeeuwse Wissenkerke ontworpen afkortinstallatie geleverd. Voor de bediening van deze volledig geautomatiseerde installatie is slechts één persoon nodig. ALGA is fabrikant van professionele aluminium klimmaterialen zoals (kooi)ladders, trappen, steigers en andere constructies.

Promatt


Promatt is gezien haar jarenlange ervaring en expertise geen onbekende in de marktsector. Het leveringsprogramma bestaat uit een breed spectrum van zaagmachines en profielbewerkingsmachines voor zowel grote(re) industriële volumina als voor kleine(re). Men kan er ook terecht voor boorstraten, bewerkingscentra, proceskoppelingen (zelfs een procesaansturing door middel van een tablet is mogelijk), gereedschappen en verbruiksartikelen voor staal en aluminium. Naast de bekende machines van FOM Industrie (zaag- en bewerkingsmachines voor aluminium), Behringer (bandzaagmachines) en Eisele (cirkelzaagmachines) kan Promatt tegenwoordig ook voor klanten op maat gesneden oplossingen bieden. Bij ALGA staat sinds een klein jaar zo’n special die noch in Nederland noch daarbuiten terug te vinden is. Maar er is meer. Sinds de zomer van dit jaar is er een nieuwe website in de lucht onder de naam www.bandzagen.com. Henk Brinkman van Promatt legt uit: “Deze webshop is bedoeld voor de kleine en middelgrote bedrijven. Op een eenvoudige manier kunnen zij de bandzaag uitzoeken die het beste bij hen past. Als je de lengte, type en de vertanding van de zaag hebt ingevoerd, dan rolt daar automatische een voorstel uit. Dan is het nog een kwestie van het aantal dat je nodig hebt invoeren en je kunt gaan betalen. Binnen een week heb je je banden dan in huis. We hebben zelfs al klanten uit het buitenland mogen begroeten. We hebben dit gedaan, omdat we nog dichter bij de klanten willen staan en hen zo op een simpele manier kunnen bedienen.” Via deze website kunnen ook verbruiksartikelen als spanenborstels, oliën en vetten besteld worden. Bandzagen.com levert bandzagen van het topmerk Bahco.

ALGA


De relatie tussen ALGA B.V. en Promatt bestaat nu een klein jaar. Voor ALGA is het de eerste keer dat ze zaken doet met Promatt. Het contact ontstond tijden de zoektocht naar een automatische zaagmachine. Directeur Kees Kap daarover: “We hadden hier zes zaagmachines staan. Met onze nieuwe zaag zijn we naar drie zagen gegaan. Deze is volledig geautomatiseerd en kan nagenoeg alles zagen. We zochten een goede, degelijke zaag. Zo zijn we bij Promatt uitgekomen. Voor ons is het ook belangrijk, dat, als er onverhoopt iets kapot zou gaan, dat makkelijk en snel op te lossen is. Ons werd bovendien aangeraden met Promatt in zee te gaan, omdat de reserve onderdelen altijd snel en accuraat leverbaar zijn. Geen wisselingen van type plaat of wiel en dergelijke. De zaag moet zo snel mogelijk weer kunnen draaien, anders kost het ons geld. Service is bij ons bijna nog belangrijker dan de prijs. Wij zijn een Zeeuws bedrijf en misschien nog ouderwets, maar wij willen goede en degelijk draaiende spullen hebben. En Promatt kan ons daarin voorzien. Bovendien hebben ze daar de know how.” Henk Brinkman voegt nog toe: “Het is een beetje een mix tussen een standaard machine pakken die betrouwbaar is en daaromheen een periferie bouwen op basis van het wensenpakket zoals dat van ALGA. Dat was een echte uitdaging voor ons. Een soortgelijke installatie zal je nergens anders vinden. Maar wellicht kunnen we met deze ervaring ook voor potentiële andere klanten wat betekenen.”
In 1993 hebben broer Kees en zus Helma het bedrijf Aluminium Zeeland BV overgenomen, naast een bedrijf, H.A. van der Hoeff, dat ze al samen hadden in Rotterdam. In de loop der jaren zijn die bedrijven gefuseerd. Ze hadden de productnaam ALGA-products maar ook de naam Aluminium Zeeland. Om zo goed mogelijk via zoekmachines bereikbaar te zijn, hebben zij gekozen voor de naam ALGA. Deze naam komt voort uit Aluminium Gapinge, een plaatsje bij Veere, waar het bedrijf ooit begonnen was. Sinds 2007 zit het bedrijf in een gloednieuw neergezette fabriek in Wissenkerke. ALGA telt nu meer dan tien medewerkers. Daar zitten dan ook de inspecteurs bij die bij de klanten op locatie het draagbaar klimmateriaal op veiligheid keuren volgens de normen van de Warenwet en de NEN-norm 2484. ALGA maakt ladders, trappen, constructiewerk, kooiladders en speciale vaste en verrijdbare trappen voor de bouw en industrie en bedrijven die het dakveiligheidssysteem aanbrengen op daken. Al deze producten worden gemaakt van aluminium. Tevens verkopen zij volledig kunststof ladders en trappen. Voor een overzicht van alle producten kunt u terecht op de website www.alga.nl.


Nieuwe afkortinstallatie


Sinds februari van dit jaar beschikt ALGA over een nieuwe afkortinstallatie die geleverd is door Promatt. Kees Kap over wat die installatie allemaal kan: “Deze machine kan willekeurige profielen tot een lengte van 8,20 meter aanvoeren naar de zaag (zaagblad 550 mm) en vervolgens zagen. De breedste maat die de machine aankan is 300. Hij kan verstek zagen terwijl de operator tegelijk zowel rechte stukken als verstekstukken kan invoeren. De machine is zodanig instelbaar, dat alles in één keer klaar is. Onze wens was, dat nadat wij de maten van de tekening hebben ingevoerd en wij er een stuk aluminium in gelegd hebben, aan het einde van de baan alle onderdelen van de trap in verstek gezaagd zijn, zodat we de trap alleen nog maar in elkaar hoeven te lassen. Ook zit er bij deze zaag een graveer systeem, zodat we een codering op de trap kunnen aanbrengen. Om een ladder in elkaar te kunnen zetten werken we met perspennen in de montagepunten. Daarvoor is ook een voorziening getroffen aan deze installatie. Dat werkt zo: de zaag zaagt een stukje profiel. Vervolgens wordt het zaagstuk door een armpje naar het persblok getransporteerd en maakt het tot een product dat wij nodig hebben. De machine wordt dus voor meerdere doeleinden gebruikt.” De afkortinstallatie werkt volledig geautomatiseerd. De diverse handelingen zijn uiterst nauwkeurig op elkaar afgestemd. Mocht er ergens in het proces onverhoopt iets verkeerd gaan, dan worden de daarop volgende bewerkingen automatisch geblokkeerd. Een ander voordeel is dat er op alcohol wordt gezaagd. Kees Kap daarover: “Normaal wordt de zaag gekoeld door olie. Wij koelen de zaag met alcohol en een klein percentage olie middels een micro-doceersysteem. Dat zorgt ervoor, dat het zaagblad zowel gesmeerd als gekoeld wordt. Aluminium geeft een hele zwarte las als je alleen met olie koelt.

Door te koelen met alcohol krijg je een hele schone aluminiumkleurige las.” Henk Brinkman voegt nog toe: “Het is een systeem dat gebaseerd is op micro drop. Dat wil zeggen minimaal smering. Een ander voordeel van alcohol is, dat het zaagsel droog blijft. Dat is ook veel beter voor je afzuiginstallatie. Bovendien is het beter voor het milieu: je hebt minder vervuiling en minder stankoverlast.” Kees Kap zet vervolgens de voordelen van zijn nieuwe zaagmachine nog eens op een rijtje: “Het is voor ons een gemakkelijk te bedienen machine. Maar dat komt ook, doordat wij de machine samen met de leverancier samengesteld hebben. Hij is volgens mijn wensen gebouwd. Ik ben dik tevreden over deze machine. Omdat we de te zagen maten exact kunnen invoeren, krijgen we als het ware aan het einde van de machine een kant-en-klaar bouwpakket. Dat betekent, dat we ook beduidend minder restmateriaal meer hebben. Alles bij elkaar levert het ons besparingen op in kosten en in tijd. Deden we in de oude situatie er een halve dag over om de sporten te zagen, nu doen we dat met de nieuwe machine in een uur. En dan is alles ook nog eens heel schoon. Eén man kan het werk doen: hij stelt de zaag in en de machine gaat zagen. Terwijl de machine zaagt, kan hij het product gelijk verder verwerken. Bijna lopende band werk dus. En wat ook nog heel belangrijk is, de kans op fouten is minimaal, omdat het een gecontroleerd proces is geworden waar ook nog eens minder mensen bij nodig zijn.” Al met al zijn Kees en Helma Kap zeer tevreden over Promatt. “Pas nog was de afzuigslang kapot gegaan, waarschijnlijk door de alcohol oplossing via de microsmering. Ik bel Promatt op en een dag later heb ik een nieuwe slang. En dat was een dikkere uitvoering, zodat we kunnen verwachten, dat deze langer meegaat.” Henk Brinkman vervolgt: “Wij anticiperen hierop door mee te denken om ervoor te zorgen dat dit probleem zich niet meer voordoet. Dus in dit geval een dikkere afzuigslang. Maar ook bij de aanschaf denkt Promatt al mee. Wij adviseerden ALGA voor een zwaardere afzuiginstallatie te kiezen dan waar ze eerder aan dachten. Want in feite zaag je hier droog en dan geeft het ook meer turbulentie van de spanen. En dan heb je een goede afzuiging nodig, maar wel onder de voorwaarde dat het betaalbaar blijft.”

Gouden team


Samengevat bestaat de nieuwe afkortinstallatie uit de volgende componenten:
- Invoermagazijn
- Aanvoer
- Markeerinrichting
- Afkortzaag FOM PANDA 550 THETA (NC-gestuurde zaaghoekinstelling)
- Ponsinrichting
- Afvoerbaan
- Afvoermagazijn
- Spanen afzuigsysteem
ALGA zit voor de toekomst niet stil. Men overweegt om ook voor de assemblage de ladderpers te gaan automatiseren. Daar zijn nu gesprekken over gaande. Helma Kap: “Heel veel van onze concurrenten leveren trappen als bouwpakketten waarbij je alles zelf met bouten en moeren in elkaar moet zetten, een soort IKEA gedachte. De kracht van ALGA is, dat alles gelast, stevig en kant-en-klaar is. Het is één geheel. We kunnen sneller anticiperen op de vraag vanuit de markt, omdat onze doorlooptijden nog korter worden. Zo profileren wij ons in de markt ook voor specials. Daar hebben wij de nieuwe zaag en straks de automatische ladderpers hard bij nodig.” Kees Kap heeft hier duidelijk lol in en zien er een flinke uitdaging in. Maar hij ziet ook heel goed in, dat, ook al heb je snelle machines, uiteindelijk het personeel het moet doen. “We hebben echt een gouden team hier en dat maakt uiteindelijk het bedrijf. Samen met goede machines erbij dan loopt het echt als een trein.” ALGA is zo’n trein.

www.alga.nl

info@alga.nl
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht