Go to top

Packo Surface Treatment - De optimale oppervlaktebehandeling: de oplossing voor vele problemen

Elektropolijsten, micro-ondulatie, amorfiseren, ontzwarten, micro-ontbramen, stralen, beitsen & passiveren,… een greep uit de afwerkingen van RVS (inox) waar Packo Surface Treatment (onderdeel van Packo Inox en de Verder Groep) befaamd voor is. Packo behandelt zowel grote als kleine onderdelen, zowel kleine als grote series, zowel nieuw als gebruikt materieel en dit voor zowat alle niches – van kleine onderdelen voor luchtvaart en verpakking tot 100.000 liter meng-reactoren voor polymeren en verf. De meeste behandelingen zijn elektrochemische transformaties van het oppervlak – het oppervlak blijft het RVS zelf, dus geen afschilferende coatings. De aandacht gaat vooral uit naar het oplossen van problemen, zowel op het vlak van reinigbaarheid, hygiëne, bacteriewering als corrosiewering.

Elektropolijsten, één van de meest performante afwerkingen van roestvast staal, is op vandaag nog steeds de hoofdactiviteit van Packo Surface Treatment, maar er zijn intussen ook al heel wat andere oppervlaktebehandelingen voor RVS. Packo is in 1974 gestart met het elektrolytisch polijsten van RVS-onderdelen voor melkmachines. Ammoniak en chloor zorgden immers in de melkstallen na enkele weken al voor corrosie van het RVS (inox). Elektrochemisch polijsten loste het probleem van corrosie en van reinigbaarheid ineens op. Al snel volgden opdrachten uit de farmaceutische industrie, voor de yachtenbouw, verlichting, meubilair, clean room,…. Intussen maken de meest uiteenlopende sectoren gebruikt van onze diensten en zijn ook de mogelijke oppervlaktebehandelingen gevoelig uitgebreid met onder meer de-rouging, refurbishment, ontzwarten, micro-ondulatie, amorfiseren, E-polidur harden, beitsen, stralen.


Elektropolijsten van vaten voor sausproductie.


Elke sector heeft zijn eigen problemen


Corrosie, rouging en andere verkleuringen, bramen, schilfers, zwartafgifte, wrijvingsweerstand, slijtage, ruwheid, smaak- en geurbederf, bacteriën, … het zijn enkele voorbeelden van situaties waarvoor Packo oplossingen biedt. Zowat wekelijks vinden we nieuwe toepassingen voor onze electrochemische behandelingen.
Elektropolijsten verwijdert de Beilby-layer en de poreuze  bovenlaag van RVS - voorkomt hiermee dat metaalschilfers en metaalstof in het product terecht komen en bvb injectienaalden blokkeren.

In de voedingssector vinden we nogal wat toepassingen waarbij RVS een ontzwartbehandeling ondergaat om te voorkomen dat voedingsmiddelen zwart of grijs verkleuren. Die voedingssector krijgt daarnaast vooral af te rekenen met aankleef- en reinigings-problemen. Amorfiseren werkt uitzonderlijk goed als anti-kleef afwerking en voorkomt biofilm en fouling. Typische niches zijn vleesverwerking, zetmeel, suikers, sauzen, aardappelpuree en andere hechtende mengsels. Micro-ondulatie is zonder meer een wondermiddel tegen aanbakken van voedingsmiddelen. Bij afvul- en doseerinstallaties zorgt amorfiseren voor een feilloze werking, ook in toepassingen met kalkhoudende en andere aanladende vloeistoffen. Typisch zijn installaties voor het afvullen van drinkwater, medicatie, verf, olie… In voedingsbereidingen met veel zout kan elektropolijsten de corrosie (pitting) van het RVS voorkomen. Elektrolytisch polijsten zorgt ervoor dat RVS-elementen in zwembaden niet door chloor aangetast worden en verhoogt de corrosieweerstand in talloze andere toepassingen – van eenvoudige verlichtingsonderdelen tot speciale inox-legeringen voor vliegtuigcomponenten.
Micro-deburring en micro-ondulatie voorkomen haperingen en zorgen in verpakkingsinstallaties voor een storingsvrije werking – met resultaten die leiden tot zelfs een verdubbeling van de verpakkingsnelheid.
Bij de verwerking van rubber en latex levert micro-ondulatie uitstekende anti-kleef eigenschappen.


Leuningen, elektrolytisch gepolijst, klaar voor verzending.
 

Anti-bacteriële behandeling


De bacteriewerende finish heeft reeds zijn efficiëntie bewezen en is op dit moment niet enkel populair voor materiaal bestemd voor zorginstellingen en ziekenhuizen, maar vooral ter voorkoming van bacterie-kolonies in de voedingssector. Een bacterie heeft waterstof nodig en met deze behandeling verwijderen we net de waterstof en de poreuze de bovenste laag van het roestvast staal (Beilby layer), waardoor de bacterie zich niet kan ontwikkelen noch vasthechten.
Het zal niemand verwonderen dat de huidige C-situatie tot een stroom van opdrachten van de vaccinproducenten leidt. Recent is een elektropolijst-opdracht van 700 vaccin-rekken voor Sanofi Parijs afgewerkt en de revisie van gebruikte tanks en reactoren draait op volle toeren.
Met de elektrochemische afwerkingen van RVS is Packo actief in zowat elke marktniche. Heeft u een probleem met RVS-onderdelen - daag ons uit, de kans is groot dat Packo uw probleem oplost.


Geamorfiseerd ziekenhuismateriaal, klaar voor verzending.


Packo Surface Treatment
Cardijnlaan 10
8600 Diksmuide
surface@packo.com

www.electropolish.be

T +32 (0)51 51 92 84
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht