Go to top

Overname Gillain & Co door Heleon Group biedt nieuwe synergievoordelen

Speler van formaat in markt van hoogwaardige procescomponenten


Onlangs werd bekend dat Heleon Group de Belgische marktleider en branchegenoot Gillain & Co heeft overgenomen. Het familiebedrijf, opgericht in 1875, blijft zelfstandig opereren en Heleon Group bouwt haar marktpositie verder uit. Met de overname is een speler van formaat ontstaan in de markt van hoogwaardige procescomponenten voor de farmaceutische, life sciences en voedingsmiddelenindustrie. Heleon Group directeur Jan Timmer is verheugd met de uitbreiding. “De overname leidt ertoe dat de marktpositie, diensten, expertise en het productportfolio van zowel Heleon Group als Gillain & Co verbetert.”


De basis van Heleon Group werd in 2000 gelegd. Toen kreeg Jan Timmer, na de afsplitsing van een bedrijf waar hij adjunct directeur was, de kans Heleon BV te starten. Onder zijn leiding maakt het bedrijf snel naam als betrouwbare partner voor de farmaceutische industrie. Niet alleen als leverancier van high-end procescomponenten, maar ook als kennispartner. “Denken in oplossingen en meerwaarde leveren heeft vanaf de start centraal gestaan en is nog steeds de focus van ons bedrijf”, aldus Timmer. Om een kwalitatief hoogstaand leverancier te blijven wordt continu gewerkt aan het verbeteren van het leveringsprogramma, service, automatisering, certificeringen en kennis. Mede daardoor maakte de onderneming de afgelopen jaren een stabiele groei door en wist Heleon Group haar marktpositie steeds verder uit te breiden.

Breder leveringsprogramma


De overname van Gillain & Co valt volgens Timmer binnen de ambitie van Heleon Group. “Wil je groei continueren, dan moet je als bedrijf blijven vernieuwen en investeren.” De overname leidt er volgens hem toe dat de marktpositie, diensten, expertise en het productportfolio van zowel Heleon Group als Gillain & Co verbetert. “Als gespecialiseerde leverancier van hygiënische apparatuur en RVS-componenten, vult Gillain & Co het productportfolio van Heleon Group aan. Andersom schept de acquisitie de mogelijkheid voor Gillain & Co haar markt en assortiment uit te breiden en heeft Gillain toegang tot de grote voorraden binnen Heleon Group. Door de inkoop van producten te bundelen kan efficiënt worden ingekocht en kunnen we voor klanten op zoek naar de beste oplossingen binnen een nog breder leveringsprogramma. Bovendien zal dat programma alleen maar groeien, omdat we voor leveranciers een interessantere partner worden.”

Familiebedrijven


Met de pensioengerechtigde leeftijd in zicht draagt directeur Guy Gillain (4e generatie en sinds 1977 actief binnen Gillain & Co) de onderneming in vertrouwen over. Volgens hem waren ze al een tijd op zoek naar een geschikte overnamekandidaat en zijn ze hierbij niet over één nacht ijs gegaan. “De overdracht van dit familiebedrijf dat al vier generaties in handen is van mijn familie was een zeer ingrijpende beslissing. Niet alleen de organisatorische en juridische aspecten, maar vooral de emotionele impact is niet te onderschatten.” Met Heleon Group is Gillain ervan overtuigd de juiste overnamekandidaat te hebben gevonden. “Je bent het verplicht aan je onderneming om te groeien”, vertelt hij als reden voor de overname. “Dat geldt ook voor een familiebedrijf. Als er geen opvolging is moet je een andere familie zoeken, met dezelfde waarden. Ik denk dat Jan Timmer, ook een familieman, Gillain & Co perfect aanvoelt. In die zin geeft deze overname mij de voldoening dat ik als ondernemer de beste beslissing heb genomen die in het voordeel van de mensen en de onderneming is.”

Kennis


Volgens Timmer zijn alle ingrediënten voor een positieve toekomst van Gillain & Co binnen Heleon Group aanwezig. Een belangrijk voordeel is volgens hem ook dat de bedrijven profiteren van elkaars kennis. “De markten die we bedienen stellen hoge eisen ten aanzien van veiligheid, materiaalcertificeringen, afwerking en kwaliteit. Die eisen blijven zich ontwikkelen. Ik ben zelf begonnen in 1987. Je maakt die evolutie mee van producten, installaties en eisenpakketten. Onze medewerkers zijn technisch geschoold en blijven op de hoogte door bijscholing en trainingen bij onze fabrieken.
Ook Gillain & Co investeerde de afgelopen jaren op die manier in haar werknemers. Door de synergie tussen de bedrijven binnen Heleon Group ontstaat een krachtig kennisplatform en een speler van formaat in de markt van high-end procescomponenten. Toegevoegde waarde waar opdrachtgevers van zowel Heleon Group als Gillain & Co van zullen profiteren.”


 

Wie is Gillain & Co?


Gillain & Co werd opgericht in 1875 en is gevestigd in het Belgische Aartselaar. Het is een gespecialiseerde leverancier van hygiënische apparatuur en componenten in roestvast staal voor de voedings- en lifesciencesindustrieën: voeding en zuivel, dranken en brouwerijen, chemie, farmaceutica en cosmetica, fijne chemie en biotechnologie, pure gassen en micro-elektronica. Een sterke voorraadpositie wordt gecombineerd met een perfecte ligging op de as Antwerpen - Brussel. In het ultramoderne magazijn worden de hygiënische componenten opgeslagen in optimale omstandigheden - beschermd tegen stof, licht en warmte - zodat alle producten traceerbaar zijn. Veiligheid, klantgerichtheid, milieubewust ondernemen en loyaliteit staan hoog aangeschreven in het bedrijf. Iedere medewerker is een expert in zijn vakgebied en vervult een belangrijke adviesrol voor de klant.

www.gillain.com

Wie is Heleon Group?


De basis van Heleon Group werd gelegd in 2000 met moederbedrijf Heleon BV (Nederland) opgericht door ondernemer Jan Timmer. In 2002 vond de acquisitie plaats van PMA-Heleon NV (België). Met de acquisitie van Holstaal BV (Nederland) in 2008 werd Heleon Group een feit. In 2013 werd de groep uitgebreid met Heproflex BV (Nederland) en in 2018 met Gillain & Co NV (België). Heleon Group levert procescomponenten waaronder buizen, leidingcomponenten, afsluiters, slangen en instrumentatie aan haar afnemers. De onderneming bouwde de afgelopen jaren een sterke positie op in de medische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie, vacuümtechnologie, semicon en algemene industrie in Nederland en België. De kern voor dit succes ligt in het voeren van een breed assortiment, het in eigen beheer vervaardigen van specials, een ruime voorraad, een brede basis in logistiek- en projectmanagement, sterke technische vaardigheden en jarenlange inkoop- en verkoopervaring.

www.heleon-group.com

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht