Go to top

Onderneming is bijna 25 jaar actief in Nederland. Derustit: volop in beweging

Derustit, de specialist van oppervlaktebehandelingen van roestvaststaal, is een bedrijf dat volop in beweging is. Eind dit jaar is de onderneming in Heerenveen en Winterswijk precies 25 jaar actief op de Nederlandse markt. Dit gaat Derustit natuurlijk op gepaste wijze vieren met opdrachtgevers en personeel. De banden met het Duitse moederbedrijf Deutsche Derustit GmbH zijn erg sterk, wat zich vertaalt in een nauwe samenwerking. Op de hoofdzetel in Dietzenbach Duitsland wordt nu een gloednieuwe fabriek gebouwd.

In deze ultramoderne fabriek komen diverse baden om alle verschillende soorten roestvaststaal en hoogwaardige legeringen te kunnen behandelen. Met deze investering verstevigt de Derustit Group haar positie als grootste in Europa. Het goede nieuws is dat ook Nederlandse opdrachtgevers hier straks gebruik van kunnen maken. Derustit verwacht dat de nieuwe fabriek medio 2014 in gebruik wordt genomen.

De grootste in Europa


Derustit is in 1953 in Duitsland opgericht. De naam van de gehele onderneming luidt Derustit Group. In de vestiging in Heerenveen spreken wij met sales manager Klaas de Boer. Trots vertelt De Boer over het bedrijf waar hij al decennia lang met veel plezier werkzaam is. “Op het gebied van oppervlaktebehandelingen van roestvaststaal is de Derustit Group de grootste in Europa.

Dat bewerken gebeurt in onze fabrieken, twee in Nederland en vier in Duitsland, maar desgewenst ook op locatie (wereldwijd). Natuurlijk volgens de ter plekke geldende wet- en regelgeving, met alle aandacht voor mens en milieu. Op locatie werken wij altijd met een zogenaamd gesloten systeem. Alles wat wij doen op het gebied van oppervlaktebehandelingen van roestvaststaal is handwerk. Wij zijn in veel sectoren actief zoals chemie, farmacie, kerntechnologie, semiconductor industrie, vacuümtechnologie, voedingsmiddelenindustrie, scheeps- en jachtbouw, architectuur, constructie- en machinebouw, transport en opslag, tankbouw en de lucht- en ruimtevaart.”

Onderdeel van groep


De Boer vindt het belangrijk om te benadrukken dat Derustit Holland BV onderdeel uitmaakt van een groep. “Hoewel het management in Nederland zelfstandig werkt, zijn wij nauw verbonden met Derustit GmbH in Dietzenbach. De werkzaamheden die wij niet in Heerenveen of in onze Nederlandse nevenvestiging in Winterswijk kunnen faciliteren, kunnen wij elders in eigen beheer laten uitvoeren. Als straks de nieuwbouw in Dietzenbach klaar is dan gaat dat nog makkelijker. Derustit Holland BV betrekt net als alle andere vestigingen de chemie voor de oppervlaktebehandelingen centraal vanuit Dietzenbach. Op de hoofdvestiging beschikken ze over een grote ervaring op technisch gebied. Daarnaast is daar een laboratorium te vinden die voorzien is van alle moderne gemakken. Het laboratorium staat onder leiding van de Dr. Dieter Hess.”

Kwaliteit en toegevoegde waarde


Op de vestiging in Heerenveen werken vijftien mensen, terwijl op de Nederlandse nevenlocatie in het Gelderse Winterwijk acht man op de loonlijst staan. De Boer vervolgt: “Deze vaste groep medewerkers zijn onze basis, daarnaast wordt er in geval van drukte een beroep gedaan op de aan ons gelieerde bedrijven zodat wij altijd ervaren mensen aan het werk hebben. In Heerenveen beschikken wij ook over een laboratorium. Hier controleren wij onder meer de kwaliteit van de gebruikte dompelbaden, maar we gebruiken het laboratorium ook om de beits- en polijstprocessen constant te controleren. Om echt op safe te spelen gaan er toch nog met regelmaat proefmonsters naar het laboratorium in Dietzenbach. Er is dus sprake van een intensieve samenwerking met het Duitse moederbedrijf. Die samenwerking met Derustit GmbH is essentieel in de bedrijfsvoering omdat er met regelmaat hoogwaardige nieuwe metalen worden ontwikkeld en daar horen nieuwe toepassingen bij. Door ervaringen uit te wisselen en door gebruik te maken van elkaars kennis, schroeven wij telkens onze dienstverlening naar onze opdrachtgevers toe naar een hoger peil, want kwaliteit is bij Derustit de rode draad. De laatste jaren krijgen wij steeds vaker opdrachten in kleinere series. Daar komt bij dat opdrachtgevers steeds hogere eisen aan ons stellen als het gaat om oppervlaktebehandelingen van roestvaststaal. Door juist volledig te voldoen aan de hogere eisen van opdrachtgevers, is onze toegevoegde waarde de laatste jaren steeds groter geworden.”

Oppervlaktebehandelingen


Opdrachtgevers van Derustit kunnen bij het bedrijf terecht voor een heel scala aan oppervlaktebehandelingen van roestvaststaal. Denk hierbij aan het beitsen, passiveren, ultrasoon reinigen, slijpen, hoogglans polijsten en elektrolytisch polijsten. “Onze beitshallen in Heerenveen en Winterswijk hebben een regionale functie. Uit een straal van 100 tot 200 kilometer rond de beitshallen wordt beitswerk naar ons toe getransporteerd. In uitzonderlijke gevallen komt het werk van nog grotere afstand naar Heerenveen. Alles wat over de weg kan en mag kunnen wij beitsen, daar zijn onze faciliteiten op berekend. Buiten beitsen in de open lucht is milieutechnisch niet verantwoord. Toch beitsen wij met regelmaat op locatie. Wij creëren dan het eerder genoemde gesloten systeem, eventueel met inzet van een in eigen beheer ontwikkelde mobiele gaswasser zodat er geen risico’s meer zijn voor mens en milieu”, vertelt De Boer.

Elektrolytisch polijsten


In Nederland is elektrolytisch polijsten van roestvaststaal bij Derustit de meest gebruikte toepassing. 304/ 316(L) zijn de meest gangbare soorten. “Elektrolytisch polijsten is, zoals de lezers vast weten, de hoogst haalbare bewerking van roestvaststaal op het gebied van ruwheid en reinigbaarheid. Als je gaat elektrolytisch polijsten in de industrie dan bespaar je tot tachtig procent op de onderhoudskosten van de bewerkte producten. Eigenlijk is het heel simpel te verklaren; iets wat glad is wordt gewoonweg veel minder snel vuil. Daarnaast manipuleer je de topografie van de ruwheid, die in veel gevallen een zelfreinigend oppervlak oplevert.”

Hoogwaardige toepassingen


Toeleveranciers van Applied Materials (een Amerikaanse semicongigant), Boeing en ASML weten met regelmaat de weg naar Derustit te vinden. Speciaal voor deze hoogwaardige toepassingen heeft Derustit een ‘state of the art’ polijststraat ontwikkeld waar medewerkers naast het beitsen en elektrolytisch polijsten de onderdelen ook ultrasoon kunnen reinigen en ontgassen in verwarmd demin water. Het drogen en verpakken gebeurt in een zogenaamde ‘cleanzone’. Applied Materials heeft Derustit als enige in Europa geauditeerd en vrijgeven om de processen voor haar materialen uit te voeren.

Veel vertrouwen in toekomst


Klaas de Boer vertelt dat men bij Derustit veel vertrouwen heeft in de toekomst. “Het gebruik van roestvaststaal in Europa blijft de komende jaren flink toenemen. En daarnaast verwachten we het nodige van onze nieuwe vestiging in Dietzenbach. Ook worden de eisen die bedrijven aan de oppervlaktebehandeling van roestvaststaal stellen steeds hoger en dan komt

Derustit met al zijn parate en actuele kennis en innovaties om de hoek kijken. De komende jaren verwachten wij veel werk uit de zuivelindustrie. In het noorden alleen al wordt de komende twee jaren voor meer dan een half miljard euro geïnvesteerd. Alles in zuivelfabrieken is bijna van roestvaststaal. Via de diverse toeleveranciers worden de nodige onderdelen in onze vestiging in Heerenveen behandeld. Dat doen wij op projectbasis, transparant en duidelijk. Zo werken wij tot slot meestal.”


 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht