Go to top

Naast De Looper NDO nu ook De Looper ANALYTICAL

Binnen De Looper NDO hebben zich de afgelopen tijd een aantal belangrijke ontwikkelingen voorgedaan. Aan het team zijn de afgelopen jaren professionals toegevoegd, het bedrijf viert in 2017 haar 35 jarig bestaan en de analysetak is per afgelopen 1 januari als zelfstandige BV van start gegaan onder de naam; De Looper ANALYTICAL. Deze nieuwe firma presenteert de nieuwe en uiterst revolutionaire LIBS analyser van Oxford Instruments: De Vulcan. Alle reden dus om op deze ontwikkelingen nader in te gaan.

Wim de Grood

Het is 35 jaar geleden dat de oom van de huidige directeur Erik van der Schouw met De Looper NDO  van start ging. Samen met firma De Toch BVBA gevestigd in België, is men destijds begonnen met de vertegenwoordiging van Magnaflux in de Benelux. Een van oudsher Amerikaans bedrijf dat zich wereldwijd bezig houdt met de productie van niet- destructieve test apparatuur en de daarbij benodigde verbruiksartikelen. Uitgangspunt bij NDO onderzoek is, dat de materialen intact blijven tijdens het onderzoek. De Looper NDO is begonnen als handelshuis voor verbruiksartikelen en apparatuur voor de NDO technieken magnetisch en penetrant scheuronderzoek (MPI en LPI) en visuele (las)inspectie. In de loop van de tijd zijn er steeds meer onderzoekstechnieken toegevoegd aan het leveringsprogramma van De Looper NDO zoals radiografie, ultrasoon- en wervelstroom onderzoeken. Markten waarin De Looper NDO actief is zijn onder meer de luchtvaart industrie, automotive, olie- en gasindustrie, voedingsmiddelenindustrie, inspectiefirma’s en de metaal verwerkende industrie. Bij die laatste moet men dan denken aan het opsporen van porositeit in aluminium gietstukken door middel van ultrasoon onderzoek, het bepalen van krimpscheuren in staal door middel van MPI en de controle van inkomende goederen met behulp van metaalanalyse.
Erik van der Schouw vertelt wat De Looper NDO doet: “De Looper NDO is een technische groothandel en een betrouwbare partner wanneer voor kwaliteitscontrole gekozen wordt voor niet-destructief onderzoek (NDO/NDT). Al 35 jaar leveren wij een breed pakket aan NDO-verbruiksartikelen, inspectieapparatuur, accessoires en analyse-instrumenten van gerenommeerde internationale merken. Zodat de klant kan testen met zeker resultaat! Samen met onze klanten zoeken we naar een oplossing voor hun inspectievraagstuk. Daarbij streven wij naar lange termijn relaties. Elk product in ons leveringsprogramma kent een legio aan toepassingen” Erik van der Schouw noemt een voorbeeld waar de producten van De Looper NDO zoal gebruikt worden. “Bij de perikelen rond de Merwedebrug heeft het inspectiebedrijf onze spullen gebruikt bij de inspectie van de brug. Maar dat gebeurt ook bij de inspectie op haarscheurtjes in de Belgische kerncentrales.” Erik van der Schouw benadrukt dat De Looper NDO zelf geen inspecties uitvoert. “Dit laten we over aan onze klanten. Zij zijn hier met onze spullen volledig voor uitgerust”.


Algemeen directeur Erik van der Schouw.


Breed assortiment


Het assortiment van De Looper NDO bestaat voor een belangrijk deel uit chemicaliën om de inspecties te kunnen uitvoeren. Daarnaast voert men ook alle randapparatuur die daarbij nodig is. “Dat kunnen hele grote testbanken zijn die een magnetisch veld opwekken of een wervelstroomapparaat dat volledig geautomatiseerd een velg van een vliegtuig inspecteert maar daarnaast ook kleine controlemeters en testplaatjes om het gehele proces te kunnen valideren. Ik schat dat we alles bij elkaar al gauw zo’n 1.500 artikelen in onze voorraad hebben”, zegt Jeroen Huijben, medewerker Sales en Customer service. De Looper NDO heeft twee exclusieve vertegenwoordigingen. Naast Magnaflux is dit het Duitse bedrijf Rohmann. Van de laatste levert De Looper NDO de wervelstroomapparatuur. Daarnaast zijn er nog diverse andere niet exclusieve vertegenwoordigingen. De Looper NDO bedient de hele keten, of, zoals Erik van der Schouw het uitdrukt: “Voor heel veel klanten zijn wij een one-stop-shop. Ze kunnen bij ons terecht voor een stuk advies, apparatuur, chemicaliën, verbruiksartikelen en alle accessoires. Ook het onderhoud en kalibraties aan, de door ons verkochte inspectieapparatuur verzorgen wij zelf. En kunnen we het niet zelf dan hebben de afgelopen 35 jaar een heel groot netwerk van specialisten opgebouwd, zodat wij voor elke inspectievraag het juiste antwoord en oplossing kunnen bieden.” Op de website meldt De Looper NDO dat het geen prijsvechter is. Dat vraagt om een verklaring. Erik van der Schouw daarover: “Wij leveren goede, betrouwbare producten die voldoen aan de juiste specificaties en geldende Europese regelgeving. Van alles leveren is geen kunst. Wij hebben ons bewust toegespitst op een aantal hoofdmerken waar we ook alles van afweten en waarvoor we garant willen én kunnen staan. Dit vertaalt zich niet alleen in het leveren van het product maar ook een goede service. Dit vinden we belangrijk”. Sinds eind vorig jaar is de nieuwe website online: www.delooperndo.com. In de webshop is het leveringsprogramma te vinden. “We nodigen iedereen uit om er een kijkje te nemen”.


Rohmann geautomatiseerd wervelstroomsysteem.


Lasnaad haarscheurcontrole met fluorescerende penetrant.


Compacte modulaire Magnaflux penetrantlijn.


De Looper ANALYTICAL; een nieuwe naam, vertrouwde kwaliteit


In de loop van de jaren 80 is De Looper NDO al begonnen met de verkoop van instrumenten voor materiaal identificatie PMI. Er was toen al apparatuur op de markt, de zogenaamde Metascope. Een houten spectrometer met een optiek waar je doorheen moest kijken om het spectrum te kunnen zien. Zo betekende bijvoorbeeld een dikker of dunner rood lijntje meer of minder chroom. Door dit te vergelijken met een foto van een referentie stuk, kon je het materiaal identificeren. In de loop der jaren is naast deze optische emissie spectrometrie ook röntgen fluorescentie door ontwikkeld. De Looper NDO heeft heel die ontwikkeling meegemaakt. In de jaren 90 leverde De Looper NDO de draagbare XRF en OES van Metorex wat later overging in Oxford Instruments Industrial Analysis. Ruim 10 jaar geleden is Erik van der Schouw actief begonnen met het in de markt zetten van de range materiaal analyse instrumenten van Oxford Instruments. Nu jaren later is het een dusdanig groot deel geworden van de bedrijfsactiviteiten dat om nog beter in te kunnen spelen op de vragen uit de markt en om te kunnen professionaliseren begin 2017 De Looper ANALYTICAL is opgericht.
De Looper ANALYTICAL biedt een compleet assortiment aan draagbare Röntgen Fluorescentie (ED XRF)- en Laser Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS) analysers, evenals draagbare en stationaire Optische Emissie Spectrometers (OES) . Deze analytische systemen worden gebruikt voor de kwaliteitscontrole in een breed scala van industrieën. Van materiaalanalyse en identificatie (PMI) tot laagdiktemetingen, sorteren van metalen (ferro en non-ferro), producttoepassingen voor procesoptimalisatie en R&D onderzoek. Toepassingsgebieden variëren van de productie en verwerking van metaal, automotive, oppervlaktebehandeling en vinden we verder in de lucht- en ruimtevaart industrie, olie- en gas industrie, textiel, en speelgoed. De analyse instrumenten van Oxford Instruments zijn uitgerust met in de praktijk geteste technologieën en daardoor uiterst betrouwbaar.De Looper ANALYTICAL beschikt over zoals Erik van der Schouw het noemt, dedicated team. “We hebben veel geïnvesteerd in de kwaliteit van onze organisatie en onze medewerkers. Door trainingen bij de fabriek blijven zij op de hoogte van de laatste productontwikkelingen. Het leveringsprogramma en de geboden service blijven continue onder onze aandacht. Dit alles tezamen zorgt voor de vertaling naar passende oplossingen voor de klanten. Hierdoor onderscheiden wij ons van andere aanbieders in deze kritische markt.” Als voorbeeld noemt Erik van der Schouw een medewerker die zich alleen maar bezighoudt met sales support. “We hebben altijd de filosofie gehad dat, als je een technisch geavanceerd instrument levert, je daar ook de ondersteuning bij moet kunnen bieden. Het leveren van een bijbehorend  onderhouds- en serviceprogramma is  iets dat wij vanzelfsprekend vinden”. De Looper ANALYTICAL is gespecialiseerd in de LIBS, XRF en OES spectrometers van Oxford Instruments en kunnen deze instrumenten in huis controleren in plaats van direct doorsturen naar de fabriek voor onderhoud en/of reparatie. Dit betekent dat klanten hun instrument niet lang kwijt zijn voor service. Erik: “We vinden het belangrijk dat het bedrijfsproces van onze klanten zo kort mogelijk wordt onderbroken. Immers de analyse instrumenten zijn cruciaal in het kwaliteitsproces van onze klanten. We zijn ons hier van bewust en doen ons best om hier ook naar te acteren. Indien nodig hebben we ook leen instrumenten beschikbaar die onze klant tijdelijk kan inzetten als vervanging of als extra capaciteit wanneer een project hierom vraagt.”


De nieuwe Vulcan LIBS analyser is een compacte, lichtgewicht, razendsnelle en zeer gebruiksvriendelijke PMI analyser.


Ontzorgen en opleiden


Vanwege de toenemende regelgeving rond XRF is het ook heel belangrijk dat je als leverancier van deze instrumenten klanten hierover compleet kunt informeren en input kunt leveren om een veiligheids- en kwaliteitssysteem op te zetten. “We verkopen niet alleen een instrument, maar ook alles daaromheen. Bij de aankoop van een analyse instrument adviseren we in het gehele traject en verzorgen we bij installatie bij de klant altijd een gebruikerstraining  en veiligheidsinstructie. Klanten waarderen dit. Ook hierin proberen we altijd voorop te lopen en moeten we op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen .” En wanneer een klant in een later stadium nog eens een opfristraining PMI wil, dan verzorgen we dit op de klantlocatie of in onze eigen trainingsruimte in Hilvarenbeek”. Ook voor De Looper ANALYTICAL geldt dat we de afgelopen jaren een breed netwerk van leveranciers en deskundige partners hebben opgebouwd. Zo geven we bijvoorbeeld op verzoek van een klant en in coproductie met andere specialisten een basistraining Metaalkunde & PMI én gebruikers training XRF. Deze dynamiek is leuk en zorgt ervoor dat we nog beter kunnen inspelen op de klantvraag: custom made”.

Ambities voor De Looper ANALYTICAL


Erik van der Schouw wil met De Looper ANALYTICAL nog verder groeien. Met De Looper ANALYTICAL willen we in de Benelux marktleider worden met de materiaal analyse toestellen van Oxford Instruments Industrial Analysis: “ Doordat wij de afgelopen jaren flink hebben geïnvesteerd in het vermarkten van het mooie programma aan XRF, het nog relatief onbekende LIBS én onze OES spectrometers , kunnen we daar nu de vruchten van plukken. Daardoor kunnen we ons nu ook meer richten op en het genereren van new business  in de vorm van nieuwe applicaties, zoals mineraal- of oxideanalyse of het bepalen van coatinglaagdikte en -samenstelling in galvano en anodiseertoepassingen. Maar dat kan niet ten koste gaan van onze bestaande klanten en onze dienstverlening naar hen toe. Dit blijft prioriteit.”


De nieuwe Vulcan, verkrijgbaar als Smart en Expert variant.
 

De VULCAN


Nieuwe LIBS analyser uniek in snelheid en nauwkeurigheid
Op 24 januari 2017 werd wereldwijd de nieuwste Laser Induced Breakdown Spectroscopy (ofwel LIBS) analyser van Oxford Instruments gepresenteerd. Naar verwachting zal de LIBS techniek in de toekomst een gedeelte van XRF markt gaan vervangen. Oxford Instruments was één van de eerste fabrikanten die een LIBS analyser op de markt bracht. In eerste instantie was dat voor schroot toepassingen. Nu is er een geheel nieuw ontwikkelde en revolutionaire analyser op de markt: de Vulcan. Dit apparaat heeft qua resultaat een grote overlap met XRF. Zeker qua nauwkeurigheid en snelheid, maar dan zonder de risico’s van XRF! “Binnen twee seconden krijg je de chemische samenstelling op het scherm te zien. Bovendien zijn de rapportage mogelijkheden en grade bibliotheken zeer uitgebreid en kun je het apparaat koppelen aan bijvoorbeeld je smartphone zodat je de resultaten ook kunt doormailen. Ook kan de analyser gekoppeld worden aan een bedrijfsnetwerk of andere geautomatiseerde systemen. Ik ben ervan overtuigd dat dit een grote vlucht gaat nemen, zeker als we kijken wat LIBS heeft gedaan in andere landen waar XRF steeds meer wordt ontmoedigd”, licht Erik van der Schouw toe. De nieuwe LIBS analyser is te zien in de showroom van De Looper ANALYTICAL. Daar kunnen klanten het nieuwe apparaat met eigen samples testen. Maar uiteraard komt men ook graag langs om deze nieuwe handheld LIBS met al zijn mogelijkheden bij u te demonstreren.

www.delooperanalytical.com/vulcan
vulcan@delooperanalytical.com

www.delooperndo.com
sales@delooperndo.com

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht