Go to top

Metaalketen Hengelo: gedreven metaalspecialisten

"We zeggen eigenlijk nooit nee!"


Metaalketen Hengelo is een groothandel in non ferro metalen, halffabricaten zoals verkoopleider Brigitte Kuipers het verwoord. Het bedrijf levert onder meer aan de automotive, draaierijen en frezerijen. Daarnaast gaan de producten naar de interieurbouw, plaatverwerkers en constructie-bedrijven. Bij Metaalketen Hengelo vinden ruim 25 medewerkers hun emplooi.

Wim de Grood

Zo’n 30 jaar geleden is het bedrijf van start gegaan. Ruim 30 jaar wordt er al weer gewerkt onder de naam Metaalketen Hengelo. Gevestigd in de metaalstad Hengelo is Metaalketen Hengelo een belangrijke landelijke speler, maar vervult het tegelijkertijd een regionale functie. De oorsprong ligt in het leveranciersschap van aluminium. Maar sinds een jaar of tien is ook roestvast staal in het pakket gekomen. “Wij worden als toeleverancier steeds meer leidend in de Nederlandse metaalmarkt”, zegt Brigitte Kuipers. Doordat het bedrijf destijds is samengegaan met drie zusterbedrijven heeft men besloten verder te gaan onder één naam en dat is Metaalketen Hengelo geworden. Sinds 2004 staat het bedrijf onder leiding van de huidige directie waarin Marco Kok de functie van algemeen directeur-eigenaar bekleedt. Het aantal (tevreden) klanten is inmiddels gestegen tot boven de 1.200.

Groot assortiment


Metaalketen Hengelo noemt zichzelf “De schakel in metaal”. Daar zit een behoorlijke kern van waarheid in, zeker als je kijkt naar het zeer uitgebreide leveringsprogramma. “Wij leveren heel veel aluminium”, zegt Brigitte Kuipers daarover. “Maar ook een grote hoeveelheid roestvast staal. Dat zijn allemaal halffabricaten zoals profielen, hoekprofielen, stripmateriaal, kokers, buizen en plaatmateriaal. Daarnaast leveren wij ook koperplaten in diverse maten en hardheden en ook op rol. Daarnaast kan de klant bij ons terecht voor koperstaf in diverse legeringen. Ook voor messing platen en messingstaf in allerlei vormen, maten en diktes is Metaalketen Hengelo het aangewezen adres. Datzelfde kan gezegd worden van platen en staf van brons. Ook is Metaalketen Hengelo een specialist op het gebied van geperforeerd metaal, strekmetaal en metaalgaas.” Alle maten en kwaliteiten zijn te vinden op de website www.metaalketen.com .

Op maat


Metaalketen Hengelo beschikt over een tweetal grote zaagbanken waarmee aluminium platen van 1 tot en met 150 mm dikte kunnen worden gezaagd, van ‘postzegelformaat’ tot hele grote afmetingen. Vooral matrijzenbouwers maken hier dankbaar gebruik van. “Wij voeren een groot assortiment aan standaardproducten die we in Hengelo op voorraad houden”, stelt Brigitte Kuipers. “Maar wij onderscheiden ons in de markt doordat wij, als een klant op zoek is naar een bijzonder product, beschikken over een breed netwerk. Dan gaan we binnen dat netwerk op zoek naar een passende oplossing. In de meeste gevallen kunnen wij het gevraagde aanbieden of een passend alternatief. Daarom zeggen wij eigenlijk nooit nee.”

Specials


Metaalketen Hengelo onderscheidt zich ook op het gebied van zogenaamde klantspecifieke aluminium profielen. In geval van speciale klantwensen op het gebied van bijzondere vormen en afmetingen, een afwijkende hardheid, tolerantie of legering, heeft Metaalketen Hengelo een sterk partnership met verschillende gerenommeerde extrusiebedrijven. “Wij denken mee met de klant en kunnen een adviserende rol daarin spelen”, aldus Brigitte Kuipers. “Zo bieden wij een taylor-made oplossing waarmee vaak ook nog eens een kostenbesparing gerealiseerd kan worden. Voor deze specials biedt Metaalketen nog een bijzondere aanvullende service. Brigitte Kuipers daarover: “Onze klanten kunnen deze materialen bij ons op afroep in voorraad leggen. Wij hebben twee jaar geleden een grote hal bijgebouwd. Die staat nu vol met materialen op afroep voor de klant. Dat betekent, dat wij ervoor zorgen dat de bestelling de volgende dag geleverd wordt. Indien men het zelf rechtstreeks bij de fabriek bestelt moet je rekening houden met zes tot twaalf weken levertijd. Bovendien kan de klant de vierkante meters die hij voor opslag nodig zou hebben, voor productie doeleinden gebruiken.”
Ook voor andere bewerkingen kan de klant bij Metaalketen Hengelo terecht. “We kunnen diverse foliën aanbrengen op platen, zoals een constructiefolie of een laserfolie. Verder kunnen we stafmateriaal en profiel afkorten. Oppervlaktebehandelingen zoals bijvoorbeeld anodiseren, besteden we uit. We beschikken over een heel netwerk aan specialisten op dat gebied. Wel in eigen beheer vindt het transport plaats. Metaalketen heeft een eigen wagenpark bestaande uit een drietal vrachtwagens, twee aanhangers en een bus. Voordeel hiervan is dat onze eigen mensen precies weten hoe ze zo’n vrachtwagen moeten beladen, waardoor je beschadigingen aan de materialen kunt voorkomen.” Ook kunnen afspraken gemaakt worden omtrent tijdstip van aanlevering en kan er  just-in-time geleverd worden. 

Kwaliteit


Metaalketen Hengelo beschikt sinds 2016 over het ISO 9001:2015 certificaat. Zaken als risicoanalyse, kennismanagement en leiderschap zijn hierdoor geborgd. Daarnaast heeft het bedrijf de flexibiliteit om orders, die aan het einde van de dag nog binnenkomen, als dat nodig is, de volgende ochtend al uit te leveren. Maar er is meer. Brigitte Kuipers daarover: “Ons hele verkoopteam bestaat uit generalisten en geen specialisten. Elke medewerker kan aluminium verkopen, maar heeft ook kennis van roestvast staal of van de andere metalen die wij in ons assortiment hebben. Voor de klant is dat heel fijn want hij werkt maar met één contactpersoon. Bovendien is deze persoon verantwoordelijk voor een deel van de inkoop zodat de desbetreffende verkoper zijn klant direct en zelf kan informeren over de status en het verloop van de order. En op die manier is hij ook in staat om de beste prijs aan zijn klant te kunnen bieden. Zo bouwen we een (h)echte relatie op.”

Vertrouwen in de toekomst


Gelet op de diversiteit aan markten die Metaalketen Hengelo bedient, vindt Brigitte Kuipers het moeilijk om de positie van het bedrijf in de markt te bepalen. Toch waagt ze zich wel aan een uitspraak: “Ik denk, dat je ons wel in de top vijf van ons land kunt plaatsen. In ieder geval aan de bovenkant van de markt.” Op de vraag hoe Metaalketen de toekomst tegemoetziet, antwoordt Brigitte Kuipers resoluut: “We blijven inzetten op een verdere versterking van onze marktpositie. Verder realiseren we een gezonde groei, net als in de afgelopen jaren. En wat ook belangrijk is: we gaan mee met de ontwikkelingen die in de markt gaande zijn. Verder doen we er alles aan om onze certificering te behouden en verder uit te breiden zodat we in staat zijn onze kwaliteit continu te blijven leveren. Dat geldt ook voor onze medewerkers: door middel van trainingen houden we hun kennis up to date. Maar vooral plezier blijven beleven in wat we doen. Zo zien wij de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

www.metaalketen.com

info@metaalketen.com

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht