Go to top

M.S.E. Metal Service Europe - dimensie voor gesmede assen

Verticale warmtebehandeling van assen tot 16 meter lengte
 

In samenwerking met de universiteit in Brescia ontwikkelde het Italiaanse smeed- en bewerkingsbedrijf OFAR S.P.A, sinds 1985 lid van de GIVA Group, verticale warmtebehandelingstorens waar assen tot een lengte van 16 meter na het smeden gecontroleerd verhit en gekoeld kunnen worden. De Nederlandse importeur en intermediair in de metaalverwerkende industrie M.S.E. Metal Service Europe B.V. in Leerdam, welke al vele jaren samenwerkt met deze wereldspeler op het gebied van gesmede en voorbewerkte assen en buizen, maakt dankbaar gebruik van de mogelijkheden die OFAR in Visano - Italië te bieden heeft. Een gesprek met Ruud Jacobs en Dick Kruijs van M.S.E.

Ruud Jacobs: “De verticale warmtebehandeling van assen na het smeden heeft ten opzicht van de horizontale behandeling meerdere voordelen. De mechanische waardes zijn beter te sturen op verschillende locaties van de as. Verder zakt de verhitte as niet door en blijft dus nagenoeg recht door zijn verticale hangpositie i.p.v. van een horizontale positie op steunen, wat normaliter gebruikelijk is bij een horizontale warmtebehandeling. Door het sprayen van water onder hoge druk kan men hogere mechanische waardes in het materiaal verkrijgen, omdat normaal gesproken bij het afkoelen in een bad een soort van film om het smeedstuk ontstaat, waardoor de koeling minder goed door kan dringen in het materiaal. Bij het sprayen met hoge druk wordt deze film teniet gedaan en kan men dieper en gelijkmatiger koelen. Smeedstukken, zoals assen en speciale buizen, waarbij het risico op vervorming moet worden vermeden, worden daarom bij voorkeur verticaal verhit en gecontroleerd verticaal afgekoeld.  OFAR heeft dit verticale warmtebehandelingssysteem ontwikkeld om betere mechanische waardes van het materiaal te krijgen. Het sterke punt van dit systeem is derhalve, dat assen of buizen op de verschillende materiaaldiktes gecontroleerd op de gewenste temperatuur gebracht kunnen worden en ook weer gecontroleerd afgekoeld kunnen worden. Deze vorm van spanningsarm gloeien en afkoelen wordt geheel volgens een gestandaardiseerde norm voorgeschreven”.


Verticale warmte- en koelinstallatie bij OFAR Italië voor lange gesmede assen tot 16 meter ten behoeve van betere mechanische waardes van het materiaal.
 

Grote opdracht


“Wij werken al jaren met OFAR Italië als intermediair samen, ten behoeve van de Nederlandse en Belgische markt. De mogelijkheden die dit Italiaanse bedrijf biedt zijn er in Nederland niet. OFAR kan gesmede assen en bussen smeden tot een netto stuksgewicht 200 ton”, vult Dick Kruijs aan. “Momenteel worden bijvoorbeeld een aantal grote gesmede ringen uit koolstofstaal aan een Nederlandse lierenbouwer via ons geleverd. Het gaat hier om een aantal grote en kleinere ringen met een gezamenlijk gewicht van 130 ton. Het bijzondere hieraan is dat de grootste ringen een hoogte hebben van 1570 mm en een diameter van 3700 mm. Er zijn maar weinig smederijen die dergelijke hoogtes kunnen verwerken. Ook speciaal is dat de productietijd niet meer bedraagt dan 4 weken, wat enorm snel is voor zo’n product”.


Gesmeed stalen ringen Ø3700 X 1570 mm. ten behoeve van een Nederlandse lierenbouwer


M.S.E. Metal Service Europe


Als zelfstandige Europese intermediair in de metaalindustrie, fungeert M.S.E. als agent tussen afnemers in de Benelux en diverse, met name gecertificeerde, West Europese producerende bedrijven. De voornaamste toeleveringsbedrijven waar zij al jaren mee samenwerken zijn naast OFAR Italië o.a. Sofymétal, voorraadhouder van stafmaterialen zoals A105 / A350LF2 en F11, AMPO Spain voor centrifugaal gietwerk in RVS, Duplex en nikkel-legeringen tot 5 ton voor met name de pompen- en afsluiterbouw en Edelstahl Rosswag voor vrij vorm smeedwerk tot 5 ton voor onder andere de olie-, gas-, en energiemarkt.

“Met de nieuwe verticale warmte- en koeltechniek voor lange gesmede assen heeft OFAR Italië weer een nieuwe dimensie toegevoegd aan ons scala van toeleveringsmogelijkheden voor onze afnemers in de Benelux. Wij zijn daar uiteraard blij mee”, aldus een tevreden Ruud Jacobs van M.S.E., die de omzet in het afgelopen jaar weer aanzienlijk zag toenemen.

Info: www.metalserviceeurope.nl 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht