Go to top

LINCOLN SMITWELD B.V.

Lincoln Smitweld B.V. heeft sinds 1927 ervaring met alles wat met lassen te maken heeft. Van het verstrekken van lastechnisch advies tot het leveren van lastoevoegmaterialen, lasapparatuur en complete lasinstallaties. Ook het begeleiden van projecten en het geven van lastrainingen aan haar klanten behoren tot het totaalpakket van het wereldwijd bekende Lincoln Smitweld.In 2017 bestaat Lincoln Smitweld 90 jaar. Dit is uniek in de Nederlandse lastechniek. In een markt met hevige concurrentie, met name vanuit lage lonenlanden, heeft Lincoln Smitweld met kwaliteitsproducten de leidende positie kunnen handhaven.
Het moederbedrijf is het, meer dan 120 jaar oude en beursgenoteerde, Lincoln Electric Company uit Cleveland (Ohio) in de Verenigde Staten. Lincoln Electric is wereldmarktleider in het ontwikkelen en produceren van lastechnische producten. Lincoln Electric heeft meer dan 40 fabrieken in 20 landen en een wereldwijd netwerk van distributeurs en verkoopvestingen in meer dan 160 landen. Rond 1988 werd door verwerving van een deel van de Smitweld aandelen de invloed van Lincoln Electric zichtbaar. In 1992 werd hun belang zelfs 100% en de naam veranderde in Lincoln Smitweld. Door deze overname kunnen vanuit Nijmegen de klanten nog beter bediend en geadviseerd worden in alle segmenten van de industrie. Dit geldt zowel voor machinebouwers tot de chemische sector, offshore, scheepsbouw, automotive, pijpleidingen, etc. in alle materialen.Lincoln Smitweld biedt een wereld van vakkennis en innovaties op het gebied van lassen. De productie in Nijmegen bestaat uit een breed assortiment aan hoge kwaliteitselektroden zowel voor roestvast staal en nikkel basislegeringen als basische elektroden voor on- en laaggelegeerde staalsoorten. Daarnaast worden er on- en laaggelegeerde gevulde lasdraden voor speciale toepassingen (offshore, hoge sterkte materialen, robots, etc.) geproduceerd. Kwaliteit staat bij Lincoln zeer hoog in het vaandel.
De oorsprong van Lincoln Smitweld gaat terug tot 1927 toen de transformatorenfabriek Willem Smit & Co in zijn Nijmeegse vestiging de afdeling Smit-Las oprichtte. Vanaf dat moment is het bedrijf in Nederland trendsetter op het gebied van lastechniek. In de jaren dertig volgen meerdere innovaties: de eerste roestvast staal elektrode Arosta, lasprocessen Argon Arc (TIG) en Union Melt (onder poeder lassen), het patent op de Supra elektrode, de eerste bruikbare basische elektrode Conarc voor het lassen van staal 52 (nu S355). Maar de ontwikkeling ging verder. Zo verbeterde Smit-Las in de jaren zeventig als eerste de lasbaarheid van roestvast staal elektroden (Limarosta). En in de jaren tachtig van de vorige eeuw bracht Lincoln Smitweld de kwaliteit van basische elektroden (Conarcrange en Kryo-range). met sprongen vooruit door introductie van het EMRprincipe en als gevolg hierop de eerste vacuüm verpakking wereldwijd (SRP). In de loop der jaren ontstond zo een compleet pakket hoogwaardige lastoevoegmaterialen voor alle processen: elektroden, poeders en gevulde draad. Vaak met het accent op ‘moeilijke’ toepassingen, denk aan roest- en hittevast staal, duplex staal en cryogene installaties. Zo ontwikkelde Smit zich tot Smitweld, een autoriteit op lasgebied in heel Europa en daarbuiten.De kracht van het huidige Lincoln Smitweld / Lincoln Electric is dat nog betere adviezen en totaaloplossingen gegeven kunnen worden door nieuwe acquisities zowel op het gebied van snijapparatuur, persoonlijke bescherming (kleding, helmen, handschoenen etc.), training (zowel opleiding als apparatuur, VRTEX 360), orbitale equipment, etc. Lincoln Electric / Lincoln Smitweld blijft continue werken aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van lastoevoegmaterialen en lasapparatuur. Voorbeelden van lasapparatuur zijn het STT-lasproces (eind vorige eeuw) en inverter technologie. Lincoln ontwikkelde als eerste in de wereld een 1000 Ampère inverter voor het onder poeder lasproces.
Met de daarbij ontwikkelde software wordt een hogere neersmeltsnelheid verkregen in combinatie met een lager energieverbruik. De inverter technologie heeft ook geresulteerd in een compleet nieuwe generatie MIG/MAG lasinverters met een betere controle over de lasboog (druppelafsplitsing) en lasenergie. In deze inverters zijn allerlei boogtypen beschikbaar, MIG-CV, RapidArc, Pulse on Pulse, Rapid X en STT.


In 2016 is door Lincoln een totaal nieuw proces geïntroduceerd, namelijk het "Hybrid Electroslag Strip Cladding". Dit proces geeft een grote verhoging van de productiviteit bij het RVS en nikkelbasis cladden van drukvaten. Lincoln heeft tot doel om “duurzaam”, op een zo milieuvriendelijke manier zo efficiënt mogelijk te lassen. Alle Lincoln fabrieken zijn gecertificeerd volgens ISO 14100 en 9001.


Lincoln Smitweld B.V.


Nieuwe Dukenburgseweg 20
6534 AD Nijmegen
Nederland
+31 24 3522 911
infonl@lincolnelectric.eu
www.lincolnelectric.nl
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht