Go to top

Krachtige partner in high end procescomponenten voor pharma en food. Heleon Group: synergie in roestvaststaal

In het twaalfjarige bestaan groeide de Heleon Group naar een personeelsbestand van bijna dertig medewerkers en een grote gespecialiseerde voorraad hoogwaardige buizen, fittingen en procescomponenten. De synergie tussen de vier bedrijven binnen de Heleon Group, maakt het niet alleen een brede leverancier van high end procescomponenten. Ook als specialist, met kennis van materialen en processen van klanten, bouwden ze de afgelopen jaren aan een sterke positie binnen de Europese farmaceutische-, semiconductor- en voedingsmiddelenindustrie. Onlangs werd de groep uitgebreid met Heproflex BV: dé specialist op het gebied van advies en levering van kwalitatief hoogwaardige slangen en appendages.


De Heleon Group bestaat momenteel uit Heleon BV Nederland, PMA-Heleon NV België, Holstaal BV Nederland en Heproflex BV. Moederbedrijf Heleon BV werd in 2000 opgericht door ondernemer Jan Timmer. Onder zijn leiding maakt het bedrijf snel naam als betrouwbare partner voor de farmaceutische industrie. Niet alleen als leverancier van high end procescomponenten, maar juist ook als kennispartner. “Denken in oplossingen en continu meerwaarde proberen te leveren heeft vanaf de start centraal gestaan”, aldus Timmer. “En is nog steeds de focus van het bedrijf.”

Synergie


In 2008 kreeg de huidige Heleon Group gestalte door de acquisitie van Holstaal BV, opgericht in 1963. Het gerenommeerde bedrijf uit Werkendam heeft het vertrouwen van vele nationale en internationale opdrachtgevers, als leverancier van RVS buis, fittingen en componenten voor de voedingsmiddelenindustrie. De samenwerking van de vier bedrijven binnen Heleon Group biedt volgens Timmer verschillende synergetische voordelen. “De leveringsprogramma’s vullen elkaar perfect aan. Daardoor kunnen we voor opdrachtgevers op zoek naar de beste oplossingen binnen een groter leveringsprogramma. Dat programma zal in de toekomst bovendien alleen maar groeien omdat we voor leveranciers een steeds interessantere partner worden.”

Breed leveringsprogramma


De Heleon Group biedt een volledig pakket aan buizen en procescomponenten in roestvaststaal - en waar nodig onderdelen in kunststoffen - waaronder afsluiters, buizen, fittingen, pakkingen, ventielen, slangen, warmtewisselaars en instrumentatie zoals manometers. De markten die worden bediend zijn de farmaceutische-, de semiconductor-, de voedingsmiddelen- en de Algemene industrie. Dit zijn industrieën, waar bijzonder hoge eisen worden gesteld ten aanzien van kennis, materiaalcertificeringen, afwerking en kwaliteit. Zeker de farmacie kent bijzonder strenge normen en eisen. Leveranciers moeten dan ook voldoen aan internationale regels waaronder de GMP (Good Manufacturing Practice) –richtlijnen, zoals vastgelegd door de FDA.

Sterke positie in veeleisende industrieën


Sinds 2005 is binnen de EU de nieuwe ‘General Food Law’ van kracht. Dit heeft er toe geleid dat voedingsmiddelenbedrijven steeds meer aandacht besteden aan voedselveiligheid en hygiënisch produceren. De Heleon Group is gewend te werken op het allerhoogste niveau. De uitgebreide ervaring en kennis in de farmaceutische industrie en bio-processing bieden ze ook aan opdrachtgevers in de levensmiddelenindustrie. Hygiëne is daarbinnen een zeer kritische factor. Het ontwerp en de inwendige oppervlakteafwerking, waaronder de ruwheid van de componenten zijn van grote invloed op de reinigingstijden. Timmer: ‘Wij verkopen onze producten op basis van kennis. Als bedrijf moeten we de specialisten beschikbaar hebben om te kunnen adviseren welke producten voor een bepaalde toepassingen ingezet dienen te worden. Dat doen we in dialoog met de klant en leverancier.”

Continue kwaliteitsniveau


De Heleon Group streeft naar een continue kwaliteitsniveau van haar leveringsprogramma. Daarnaast is één van de doelstellingen van de Heleon Group het realiseren van kostenreducties door het optimaliseren van inkoop en logistiek. De Heleon Group streeft naar duidelijkheid en een duurzame relatie, met opdrachtgevers en leveranciers. De Heleon Group bouwde ook een goede naam op met het uitvoeren van bewerkingen; niet-standaard onderdelen, die volgens wensen en eisen van de klant passend worden gemaakt. “TIG-lassen orbitaal, slijpen, polijsten, elektrolytisch polijsten, markeren, ruwheid meten, slangen afpersunit tot 4000 bar en 350 tons slangenpers voor aanpersen van slangen tot 6”, we hebben het allemaal in huis”, vertelt Timmer. Bij Heleon in Middelharnis zijn werkplekken met gecertificeerde lassers, controle- en testapparatuur en materiaalopslag. Zo kan een opdracht compleet worden afgehandeld.

Logistiek


Tussen een bestelling en het moment van afleveren worden diverse werkzaamheden verricht. Daarbij staat één ding centraal: de klant moet de bestelling op het afgesproken moment en in goede staat in huis hebben. De efficiënte en geautomatiseerde bedrijfsvoering van Heleon Group is hierop ingesteld. Timmer: ‘We hebben een database waar 30.000 artikelen volledig in omschreven staan. Het pakket biedt de Heleon Group een gezamenlijk platform waarmee al onze bedrijven verbonden zijn.” Volgens Timmer kan, wanneer de klant vóór 15.00 uur bestelt, de bestelling dezelfde dag nog geleverd worden. Door een koerier of met eigen distributie. Hiermee wordt ook kritische lengtevracht onbeschadigd geleverd.

Extra warehousing


Door de grote opslagcapaciteit en de expeditieafdeling is Heleon Group in staat in te spelen op signalen en vragen vanuit de markt en snel en compleet te leveren. De vestiging in Werkendam heeft een uitstekende bereikbaarheid en een goede centrale ligging ten opzichte van de A15 en de A27. Bovendien betrok PMA-Heleon NV onlangs splinternieuwe huisvesting in het Belgische Aartselaar. Door de sterk stijgende vraag is de opslagcapaciteit daar ondertussen verder uitgebreid met driehonderd vierkante meter extra warehousing. Een centrale uitvalsbasis voor levering in de gehele Benelux.www.heproflex.com


 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht