Go to top

Hauck Heat Treatment Eindhoven breidt uit met een nieuwe hal en een nieuwe oven

De truc bij Stainihard® NC? "Dat is het geheim van de smid"


Hauck Treatment Nederland is gespecialiseerd in warmte- en oppervlaktebehandelingen. Het heeft een vestiging in Eindhoven en een bij Venlo. In Eindhoven (circa 60 medewerkers) vinden de hightech behandelingen plaats terwijl men in Venlo (ook circa 60 medewerkers) zich richt op behandelingen van grotere aantallen producten. In Eindhoven begon het bedrijf met ruimtegebrek te kampen. Vandaar dat die vestiging binnenkort wordt uitgebreid met een nieuwe hal en oven.


In Europa bevinden zich 27 autonome vestigingen. Ze maken allen deel uit van de beursgenoteerde en wereldwijd opererende onderneming Aalberts dat sterk verankerd is in de technologie- en engineeringwereld. Hauck Heat Treatment Eindhoven is in de jaren vijftig opgericht door Philips als onderdeel van de Philips machinefabrieken en stond bekend onder de naam Philips Harderij. Vanuit de markt kwam er steeds meer vraag naar de activiteiten van die harderij hetgeen in de jaren negentig ertoe leidde, dat men ook daadwerkelijk onder de naam Heat & Surface Treatment B.V. de markt ging benaderen. Vanaf begin 2016 is door Aalberts besloten de naam van Hauck Heat Treatment te gaan voeren.

Stainihard® NC


Kern van alle activiteiten is warmtebehandeling. Biedt de vestiging in Venlo een compleet pakket aan klassieke warmtebehandelingen in combinatie met verschillende speciale processen aan, in Eindhoven is het bedrijf gespecialiseerd in hoogwaardige warmte- en oppervlaktebehandelingen. Eén van die behandelingen is Stainihard® NC, een proces om het oppervlak van austenitisch en duplex roestvast staal te harden. Steffen Schneiders, plantmanager Eindhoven, licht toe: “Wij diffunderen stikstof en koolstof in het oppervlak. Daarmee creëer je grote spanningen in het oppervlak en daarmee ook hardheid en de slijtvastheid. Dit is een speciale behandeling, dat kan niet zomaar. Normaal heb je last van het oxidelaagje aan het oppervlak van RVS. Wij maken dan gebruik van een truc om dit mogelijk te maken.” Op de vraag wat die truc dan is, luidt het antwoord heel kort: “Dat is het geheim van de smid!” Stainihard® NC wordt vooral toegepast op onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn, vooral aan abrasieve slijtage. Door dit proces toe te passen kun je die slijtage voorkomen. Volgens Steffen Schneiders zijn er in de machinebouw in het algemeen toepassingen te vinden. “Een goed voorbeeld vind je bij de fabricage van voedingsmiddelenmachines. Ook in de automobielindustrie zie je veel toepassingen. Een ander goed voorbeeld is bij de fabricage van pompen, vaak ook weer voor de voedingsmiddelenindustrie. Maar er is nog een ander bijkomend voordeel. Door die hoge drukspanning die je in een oppervlak hebt kun je bij dun plaatmateriaal een verbetering krijgen in vermoeiingssterkte.”
Samengevat levert behandeling van RVS met Stainihard® NC de volgende eigenschappen op:
- Hoge oppervlaktehardheid
- Hoge slijtvastheid tegen abrasieve slijtage
- Grote weerstand tegen koudlassen, vreten of contacterosie
- Corrosievastheid blijft behouden
- Hoge weerstand tegen afschuiving
- Geen uiterlijke verandering
- Lagere wrijvingscoëfficiënt
- Hogere vermoeiingssterkte
- Goede, stabiele, maat- en vormvastheid


HD Brazing® (vacuüm solderen)


Steffen Schneiders daarover: “Dit is een mooie en schone techniek om producten te verbinden, bijvoorbeeld RVS aan RVS, RVS aan een ander metaal of aan keramiek. Vooral voor de voedingsmiddelenindustrie is dit een zeer bruikbaar en schoon proces, waarbij je meer verbindingen in één proces kunt realiseren. Een las is bijvoorbeeld veel onregelmatiger waardoor er vuil achter kan blijven zitten. Bij vacuüm solderen krijg je een hele mooie soldeernaad die gelijkmatig uitvloeit. En die krijg je heel makkelijk schoon. Gedurende het soldeerproces veroorzaakt een hoog vacuüm een reducerende atmosfeer en verhindert het de vorming van oxides op het materiaaloppervlak. Hierdoor blijven de oppervlakken metallisch blank en is er een optimale bevochtiging van het soldeer op de te verbinden onderdelen.” Naast in de voedingsmiddelenindustrie wordt deze techniek onder meer ook toegepast in de farmaceutische- en de lucht- en ruimtevaartindustrie.
De voordelen van vacuüm solderen op een rij:
- Zeer sterke verbinding
- De mogelijkheid om verschillende materialen aan elkaar te verbinden (bijvoorbeeld metaal met keramiek)
- Schoon proces, producten blijven metallisch blank
- Geen gebruik van vloeimiddelen, hierdoor geen ongewenste oppervlaktereacties
- Solderen en harden in één proces mogelijk
- Gesoldeerde onderdelen kunnen een nabehandeling zoals PVD/CVD coaten ondergaan
- Hoge mate van constructievrijheid
- Zowel enkele stuks als grotere series te behandelen
- Meerdere verbindingen in één proces te realiseren
- Zeer schone hygiënische spleetvrije verbinding, daardoor uitstekend geschikt voor toepassing in de levensmiddelen- en medische industrie
- Vacuümdichte/lekdichte verbinding

Duurzaam


Bij de productie van staal wordt veel energie gebruikt. “En ook wij gebruiken in onze processen veel energie”, zegt Steffen Schneiders. “Maar het materiaal wordt heel erg hard, en daardoor slijtvast. Je kunt het onderdeel dus veel langer gebruiken. Ook bij het solderen kun je producten met elkaar verbinden op een hele sterke manier. Het faalgedrag zal dus vele malen minder zijn waardoor deze producten veel duurzamer en langer kunnen worden ingezet.”

Kwaliteitsborging


Hauck Eindhoven is ISO 9001 gecertificeerd. Daarnaast heeft het voor wat betreft het milieu het certificaat ISO 14001. “Daarnaast zijn wij ook Nadcap gecertificeerd”, voegt Steffen Schneiders toe. “Dat is voor de luchtvaart.” Voor de automotive zijn wij (nog) niet gecertificeerd, maar we werken wel volgens de geldende automotive standaarden.” Hauck Heat Treatment Nederland heeft laboratoria en testfaciliteiten die maatregelen uitvoeren voor de borging van de kwaliteit op beide locaties. Deze laboratoria kunnen ook de volgende testprocedures uitvoeren:
- Hardheidstesten HB, HV (inclusief microvickers), HRC, Knoop
- Microscopische en/of metallurgische evaluatie
- Spectrale analyse (GDOS)
- Laagdiktemeting
- Helium en overdruk lektests (voor soldeerverbindingen)
Indien gevraagd verricht Hauck Treatment deze testen en metingen ook voor haar klanten.


Nieuwe hal en oven


Het jaar 2017 was voor Hauck Treatment, net als in veel andere takken van industrie, een topjaar. En dat gold ook voor 2018. “Daarom konden wij de voorraden van onze klanten niet goed meer plaatsen. We hadden te weinig opslagcapaciteit. We zijn begonnen met een uitbreiding van onze expeditie. We hebben dat direct gecombineerd met een toegangscontrole vanwege de exportregelgeving voor de luchtvaart- en defensie industrie. Die stellen eisen aan wie in welke ruimtes mag komen. Daarom hebben wij een scheiding aangebracht in ruimtes waar iedereen mag komen en waar speciaal daartoe geautoriseerd personeel mag komen. Omdat wij eind 2018 ook te maken kregen met een verhoogde vraag van een aantal grote projecten op het gebied van solderen hebben we ook moeten besluiten een nieuwe en grotere oven te kopen waarmee we grotere en tevens meer producten tegelijk konden behandelen. Deze paste niet in de bestaande ruimte. Mede gelet op de te verwachten groei van die projecten en van de rest van onze activiteiten in Eindhoven hebben we besloten een nieuwe hal te gaan bouwen. De nieuwe hal heeft een oppervlak van 1.000 m² en daarin nog een verdieping van 250 m² voor extra opslag.
In deze nieuwe hal wordt binnenkort een compleet nieuwe vacuüm oven geïnstalleerd. Dit is een grote oven van 1200 mm x 1200 mm en 2000 mm diep. “Omdat de behoefte aan schone processen toeneemt, hebben wij gekozen voor een full metal oven”, zegt Steffen Schneiders. “Wij hebben te maken met hoge eisen op het gebied van reinheid en het blank zijn van onderdelen als die uit de oven komen. Daarom hebben wij gekozen voor een full metal oven en niet voor een grafieten oven. Het is de bedoeling dat deze oven half oktober in bedrijf gaat in de nieuwe hal. Bij deze nieuwe oven komt ook een nieuwe schone ruimte van circa 200 m² voor soldeermontage. De nieuwe hal is volledig stand alone opgebouwd, zodat die bij een eventuele calamiteit elders in het pand intact blijft. Ook heeft deze hal een eigen stroom- en gasvoorziening. De kans op stilvallen is hierdoor vrijwel uitgesloten.”

Doelstellingen


Als groep kent Hauck Heat Treatment een behoorlijke groeidoelstelling. Die is in de afgelopen jaren ook gerealiseerd. “Kijken we naar de vestiging in Eindhoven, dan denk ik dat je in Europa geen tweede bedrijf als het onze vindt”, zegt Steffen Schneiders. “Wij groeien gestaag. Maar omdat wij in een echte nichemarkt zitten kan ik onze marktpositie niet goed inschatten. Voor wat betreft de toekomst kan ik wel zeggen dat wij een bovengemiddeld groeipercentage willen realiseren. Maar veel belangrijker vind ik, dat wij onze klanten op een goede manier blijven ondersteunen. Wij moeten het samen met de klant doen. Vooral dus klantgericht bezig zijn. Dat is ons doel, om samen met de klant de groei te realiseren. Daarom proberen we al in een beginstadium van een project bij de klant aan tafel te zitten om mee te denken en zo uiteindelijk het beste eindresultaat voor de klant te realiseren.” Hauck Heat Treatment wil zo een open en een eerlijke klantrelatie nastreven. Ook de grote diversiteit aan ovens (van formaat frites pan tot de hele grote nieuwe) speelt een belangrijke rol in het behalen van de doelstellingen. Daarom worden op korte termijn nog eens twee bestaande ovens vervangen en in de nieuwe hal geplaatst.

info.eindhoven@hauckht.com

www.hauckht.nl

 

www.stainihard.com

www.hdbrazing.com

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht