Go to top

Gietstukken nauwkeurig van vijf kanten bewerken, SCHUNK


 

Schunk.

Spansystemen / Stationaire Spansystemen 

Magneetspantechniek vermindert voorbereidingstijd, zorgt voor flexibiliteit en biedt tweedimentionale steun.
 

Grote gietstukken dienen in een groot aantal machines als een stabiele ruggengraat. In het eindproduct meestal onzichtbaar ingebouwd, bieden ze een betrouwbare steun van de afzonderlijke machineonderdelen en definiëren het bereik van de beweging van zware aggregaten. Bij het bewerken van de gietstukken speelt precisie een belangrijke rol. Daarnaast is het ook hier belangrijk de voorbereidingstijd in de gaten te houden en een hoge bezettingsgraad van machines te waarborgen. Innovatieve spanoplossingen kunnen zodoende een groot voordeel behalen. Zo maakt Machineconstructeur Kolbus in de productie van boekbindmachines gebruik van de magneetspantechniek van spanspecialst SCHUNK. Zijn voordeel: uitstekende bewerkingskwaliteit, korte voorbereidingstijd, hoge flexibiliteit en optimale benutting van het portaal bewerkingscentrum.

Kolbus GmbH & Co KG in het Oost-Westfaalse Rahden is een middelgrote model-onderneming in de papier-verwerkende industrie. Met 1.300 medewerkers biedt Kolbus wereldwijd het meest uitgebreide assortiment voor boekbindmachines. Het bedrijf verkoopt wereldwijd meer dan 30 verschillende machinetypes voor de productie van boeken en gebonden producten, daarnaast is de productiesnelheid extreem hoog. Van de eigen gieterij en de hoge precisie productie tot installatie en klantgerichte service behoort tot het eigen assortiment van diensten. Ongeveer 110.000 self-made onderdelen worden geïnstalleerd in de huidige Kolbus machines of bewaard als reserve-onderdelen voor eerdere modellen.

Optimale bereikbaarheid werkstuk
 

Voor verwerking de verschillende gietstukken van GGG 60 maakt Kolbus gebruik van het 5-assig portaal bewerkingscentrum TFS van Droop + Rein. Tijdens het spannen van de werkstukken worden de Magneetspanplaten van SCHUNK gebruikt. Ze maken een optimale bereikbaarheid van grote en zware werkstukken, op vijf zijden, mogelijk in slechts slechts één opspanning. De speciale platen in Parallelpooltechniek zijn door SCHUNK speciaal ontworpen voor de specifieke eisen van Kolbus. Een individueel te bepalen verdeling van de polen alsook indexeerboringen zorgen voor de zekerheid dat de platen op elk gewenst moment, snel en veilig, omgebouwd kunnen worden. Op deze manier is een bijzonder hoge flexibiliteit in de productie gewaarborgd. Werkstukken van verschillende grootte en vorm kunnen worden afgewerkt in een en dezelfde magneetplaat. Door de verwisselbare pool-verlengingen is de Magneetspanplaat optimaal aan te passen om het contour van het werkstuk en zorgt zo dus voor een nauwkeurige en veilige houvast. Met deze relatief geringe slijtdelen is een optimale werkstuk toegankelijkheid gewaarborgt. Bovendien wordt het oppervlak van de hoogwaardige parallellpoolplaat gespaard. Door een aparte binnenvoering en onderbouw is de tijdrovende en meestal met de hand uitgevoerde fijnafstelling van spanelementen wegvallen. De pool-verlengingen hebben bij Kolbus een hoogte van 142 mm, daarnaast worden ook afstandhouders met een dikte tot 50 mm gebruikt.

Vervorming- en trillingsvrije spanning
 

Vergeleken met de handmatige opspanning wordt het gietstuk bij MAGNOS vlak en daarmee volledig gelijkmatig vastgemaakt. Vervorming, werkstuk spanning, zwakke plekken veroorzaakt door puntsgewijse spanningen of schade aan het oppervlak zijn vrijwel uitgesloten - een belangrijk voordeel met name voor de productie van precisie-onderdelen. Met de hulp van Magneetspantechniek kan bij vlakke werkstukken parallellisme tot 0,02 mm bereikt worden. MAGNOS minimaliseert tijdens het bewerken effectief trillingen en beschermt op deze manier ook de instrumenten die worden gebruikt. Vooral met hoogwaardige gereedschappen zullen de gereedschapkostende duidelijk verminderen.

Totale spankracht van ongeveer 50 ton
 

Op grond van de speciale eisen komen Kolbus Magneetspanplaten tot een bijzonder hoge dichtheid van het gebruikte magnetisch veld. Op deze manier kan de grote afstand van het werkstuk tot de magneetspanplaat en een mogelijke luchtspleet optimaal overbrugd worden. De theoretische totale spankracht van de speciale Kolbus platen bedraagd een indrukwekkende 50 ton.

Synergie van permanente- en elektromagneet
 

De MAGNOS Magneetspantechniek van SCHUNK is gebaseerd op het gebruik van elektro-permanent-magneten. Een stroomtoevoer is alleen vereist voor het activeren en deactiveren van de magneten. Bovendien is de bediening heel eenvoudig: Het ferro-magnetische werkstuk wordt geaard, de stroom ingeschakeld en in een fractie van een seconde zorgt de permanente elektromagneet voor een betrouwbare steun - zelfs nadat de stroom is weer uitgeschakeld.

Korte terugverdientijd
 

Met MAGNOS wordt het werkstuk in een paar seconden ingeklemd. Hierdoor komt de fijnafstelling van de klem-elementen of het transformeren van het werkstuk in het bewerkingsproces te vervallen. Vergelijkbare metingen bij gebruikers van MAGNOS Magnetische spantechniek hebben aangetoond dat besparingen van 30 tot 50 procent voorbereidingstijd mogelijk zijn, omdat de stilstand van de machines aanzienlijk verminderde.
De investeringskosten voor de nieuwe spantechniek kunnen hierdoor binnen een korte tijd terugverdiend worden.

Duurzaam Ontwerp: Door beschermde binnenkant
 

De Magneetspanplaten van SCHUNK beschikken over een stabiel stalen bodemconstructie van C45 en worden in monoblok bouwwijze op moderne bewerkingscentra vervaardigd. De stabiliteit, stijfheid en robuustheid voorkomt trillingen en zorgt op deze manier voor een uitstekend resultaat alsook voor een lange levensduur van de Magneetspanplaat.

Een perfect op de bodemconstructie afgestemde speciale isolatie zorgt voor een nauwkeurig gedefinieerd ompoolbare magneetstroom van de parallelpolen. De magneetspanplaten bevatten elektromagnetische spoelen die een ompoolbare AlNiCo magneet omringen. De gelijkmatige draadwikkeling en een extra speciale isolatie zorgen voor een gecontroleerde en stabiele magneetstroom. Een groot aantal AlNiCo-magneten zorgt voor een grote veldsterkte en is daardoor uitstekend geschikt een luchtspleet te overbruggen. Op de elektromagnetische spoel worden de stabiele MAGNOS parallellpolen, gemaakt van staal met een gegalvaniseerd oppervlak, stevig vastgemaakt.

In de speciale High-End verzegeling worden de pooltussenruimten met twee lagen zeer sterke kunsthars overgoten. De twee lagen hars, het vernikkelde plaat lichaam en de gegalvaniseerde magneetpolen beschermen de magneetspanplaat tegen corrosie. Daarnaast is het dus bestand tegen agressive koelmiddelen. Klanten profiteren van de solide betrouwbaarheid en lange levensduur.

Lage investeringskosten, flexibel en onafhankelijk
 

MAGNOS magneetspantechniek is machine onafhankelijk in te zetten, vereist geen planning vooraf en vereist vooraf geen inzet van een systemengineer en systeemverbinding. Interferentie met de machineprogrammering is niet vereist. Hierdoor biedt de magneetspantechniek ook aanvullende spanoplossingen in de moderne industrie.

Uitgebreide kwaliteit
 

Als wereldleider op het gebied van spantechniek stelt SCHUNK ook hoge eisen aan kwaliteit en klantenservice. De solide constructie van magneetspanplaten van SCHUNK garandeert een lange levensduur. Ook de besturingseinheid is compact en robuust vervaardigd, dat zich met name bij veelvuldig schakelen bewijst. Daarnaast biedt SCHUNK een reparatieservice aan, die de magneetspanplaten ongeacht welke fabrikant tegen geringe kosten hersteld. SCHUNK wil op deze manier mogelijk maken dat de innovatieve technologie kan worden voortgezet.

Voor meer informatie www.schunk.com

hier kan tekst over de volle breedte<--->

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht