Go to top

Gastbedrijf JacFriesland B.V. informeert over diverse snijtechnieken

Zeer geslaagde ledenbijeenkomst RVS Vereniging Noord-Nederland


De RVS Vereniging Noord-Nederland is een vereniging die de belangen van de aangesloten RVS-bedrijven behartigt. Belangen die bestaan uit het bij elkaar brengen van de kennis, de ervaringen en de capaciteiten van de leden en het vergroten van de kennis van de leden. Een aantal keer per jaar worden de leden uitgenodigd een kijkje te komen nemen bij een van de aangesloten bedrijven. Op 25 april 2013 was gastheer het productiebedrijf JacFriesland B.V., gevestigd aan de Galvanilaan in Drachten, en onderdeel van Jacquet Nederland.


Het pand van JacFriesland in Drachten.


De RVS Vereniging Noord-Nederland heeft als doel RVS- of RVS-gerelateerde bedrijven te informeren en te verbinden om zo samen sterker te staan. Om lid te kunnen worden van deze belangenvereniging moet een bedrijf – in principe - gevestigd zijn in één van de drie Noordelijke provincies en te maken hebben met roestvast staal in de ruimste zin van het woord. Een groot aantal van de RVS-verwerkende bedrijven in het Noorden zijn inmiddels lid van de vereniging.
Het bestuur van de RVS Vereniging Noord-Nederland wordt gevormd door penningmeester Jan de Groot (Douma Staal B.V.), secretaris Meindert Vellinga (AKOS Professionals B.V.) en drie leden: Frits de Jager (De Jager RVS), Sander Zwart (Staal 12 B.V.) en Johan Adema (Sandvik Benelux B.V.). De functie van voorzitter is, na het jammerlijk wegvallen van Lammert Brantsma, nog vacant. Echter, er zijn inmiddels een aantal aanmeldingen van personen, die interesse hebben getoond toe te willen treden tot het bestuur in de functie van voorzitter van de vereniging.

De RVS Vereniging Noord-Nederland wil kennis bij de leden bevorderen en deze ook bij elkaar brengen. Daartoe organiseert het vijf keer per jaar een bedrijfsbezoek, al dan niet in combinatie met een lezing, aansluitend op het onderwerp. Deze bijeenkomsten worden afgesloten met een hapje en een drankje. Zo wordt, naast kennisoverdracht, ook de gelegenheid geboden voor het aanhalen en versterken van de onderlinge contacten. Op 25 april jl. werd weer een bedrijfsbezoek gehouden. Plaats van handelen was productiebedrijf JacFriesland B.V., dat de geïnteresseerden gastvrij ontving en informeerde.

Grote opkomst positief


Op deze zonnige namiddag waren vele bedrijven van de partij. Na een gastvrij ontvangst, werd het programma aangevangen. Van het bestuur van de RVS Vereniging Noord-Nederland waren aanwezig Jan de Groot, Sander Zwart, Johan Adema en daarnaast Ingrid Thiescheffer, die de administratie bijhoudt van de vereniging. De Groot heette de 54! aanwezigen van harte welkom en gaf aan verheugd te zijn over de grote opkomst. De Groot: ‘Deze positieve opkomst geeft aan dat dit soort bijeenkomsten voorzien in een behoefte.’
Na de inleiding werd het woord overgenomen door Lester de Jong, general manager van Jacquet Nederland. Met een heldere PowerPoint-presentatie belichtte hij het productiebedrijf JacFriesland B.V. als onderdeel van Jacquet Nederland, dat weer deel uitmaakt van de grote Jacquet Metals Group (JMS). JMS bestaat uit Jacquet, Stappert, Abraservice en IMS.


Totaal 54 deelnemers, een mooie opkomst.


Jacquet Nederland


Lester de Jong: ‘Vanuit een plasmasnijbedrijf, dat in 1962 werd opgericht door Michel Jacquet, is in 1997 Jacquet Nederland ontstaan. JacFriesland was in 2004 een feit. Jacquet Nederland is specialist in roestvast staal, nikkellegeringen, titaan, duplex en hittebestendig materiaal. Vanuit ons productiebedrijf JacFriesland in Drachten leveren wij hoog gelegeerd maatwerk. Met een uitgebreid machinepark zijn we in staat om zeer snel, efficiënt en in hoge kwaliteit platen tot en met 150 mm dik in elke gewenste vorm te snijden en eventueel te kanten.’
De Jong lichtte het machinepark van JacFriesland verder toe en noemde de snijtechnieken en verwerkingsmogelijkheden. Afzet van de producten van Jacquet vindt men in de volgende industrieën: Energie (olie, gas, nucleair), Waterzuivering; zuivel en voedsel, Chemie en petrochemie, Farmacie; Lucht- en ruimtevaart; Papierindustrie en Scheepvaart.
Daarna gaf hij in een aantal indrukwekkende cijfers de activiteiten van Jacquet weer:
- 38 vestigingen in 20 landen;
- 21 service centra;
- 483 medewerkers;
- 7.500 klanten in 60 landen;
- Omzet 238 M€.
De JMS groep heeft een omzet van circa 1.200 M€.

Jacquet is de wereldwijde marktleider in het verbruik van RVS quarto platen. ‘Met een verbruik van 1.500 ton aan nikkellegeringen, 6.000 ton gedecoilde plaat en 50.000 ton aan quarto platen op jaarbasis profiteert het van een uniek inkooppotentieel’, gaf de Jong aan. ‘Het verkoopkantoor van Jacquet Nederland is gevestigd in Purmerend.’
De Jong beëindigde zijn betoog met: ‘Jacquet Nederland en JacFriesland, op papier aparte ondernemingen maar onlosmakelijk met elkaar verbonden en functionerend als een goed geoliede machine!’
Waarbij hij toevoegde: ‘Een modern, goed uitgerust machinepark, plus een grote dosis knowhow en ervaring combineren wij met een uitgebalanceerd team medewerkers, waar creativiteit, flexibiliteit, dynamiek, doorzetten en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Dat levert ons een gezonde omzet op en een goede samenwerking met de klanten.’


De platen worden met zuignappen verplaatst.


De snijbanken beslaan vele meters.


Bezoek de vernieuwde website van de RVS Vereniging Noord-Nederland


De RVS Vereniging Noord-Nederland, dat is gevestigd aan de Albert Einsteinweg 4 in Joure, heeft haar website (www.rvs-vereniging.nl) uitgebreid en voorbereid op de toekomst. De nieuwe website geeft de mogelijkheid om meer content op een gestructureerde wijze aan te bieden. Tevens is er een overzicht van komende activiteiten en evenementen beschikbaar, waarvoor u zich via de website kunt inschrijven.

Rondleiding biedt blik op georganiseerde werkvloer


Na de presentatie van Jacquet Nederland door De Jong, werd de grote groep belangstellenden in vijven gesplitst en werd een rondleiding over de werkvloer van JacFriesland gehouden. Daar werd het machinepark getoond, bestaande uit laser-, plasma- en waterstraalsnijmachines, alsmede een kantbank en een ontbraammachine.
De rondleiding werd gegeven door Renze de Graaf (directie, general manager JacFriesland), Lester de Jong (directie, general manager Jacquet NL), Ron Kras (directie, general manager Jacquet NL), Aaike Vlugt (commercieel manager Jacquet NL) en Marcel Janssen (sales representative Jacquet NL). Werknemers gaven desgevraagd ook verdere uitleg over de werking en mogelijkheden van de machines. Het was duidelijk dat men zeer geïnteresseerd was en het duurde dan ook even voor alle groepen klaar waren. Een ding dat overal en bij iedereen opviel, was de keurig georganiseerde en schone werkvloer bij JacFriesland. Behalve economisch beter, ook wel zo veilig, werd daarbij gezegd.

Een van de verwerkingsmachines van JacFriesland.
 

Gastvrije afsluiting informatieve bijeenkomst


Nadat alle groepen weer terug waren in de kantine van JacFriesland werd een ieder voorzien van een drankje. Daarna kwam een woord van dank naar de leden voor de aanwezigheid, met daarbij de wens dat iedereen had kunnen meekrijgen, wat men had willen zien en horen. Ook werden de organisatie van JacFriesland, de rondleiders en RVS Vereniging Noord-Nederland bedankt voor hun inzet. Na alle vriendelijke woorden was het echt tijd voor een gezamenlijke maaltijd, dat ook uitstekend was verzorgd.

RVS Vereniging Noord-Nederland kan terugkijken op een geslaagde bijeenkomst. Jan de Groot was ook zeer tevreden: ‘Die kennisoverdracht en bij elkaar te leer gaan, dat is wat wij voor ogen hebben met deze bijeenkomsten. Wij zijn heel tevreden dat er zoveel leden aanwezig waren. Daarnaast hopen we op een groei van het aantal leden zodat we nog beter de RVS-industrie in Noord Nederland kunnen ondersteunen en we een belangrijke schakel blijven in het contact tussen en het delen van kennis met bedrijven in deze tijd van crisis.
Zij kunnen voor meer informatie contact opnemen met ons secretariaat.’
De bijeenkomst was tegen 20.00 uur afgelopen, met dank aan JacFriesland voor het interessante bedrijfsbezoek. De eerstvolgende bijeenkomst staat gepland op dinsdag 11 juni, bij gastbedrijf Fisher Edelstaal Sneek. Thema van deze bijeenkomst is het slijpen van RVS. Hierbij zullen nauw betrokken zijn de bedrijven Metalfinish Sneek, Eurofinish Sneek en Derustit Holland BV Heerenveen


Het hevelen van de platen.


Wat biedt lidmaatschap van RVS Vereniging Noord-Nederland?


- U heeft toegang tot een netwerk van RVS-bedrijven en een breed scala aan andere organisaties;
- U krijgt veel mogelijkheden om kennis op te doen en uit te wisselen;
- U wordt op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen in de RVS-wereld;
- U krijgt de mogelijkheid om meerdere informatieavonden met netwerkmogelijkheden te bezoeken;
- U krijgt de mogelijkheid om uw product, bedrijf of bedrijfsactiviteit te presenteren; en
- U wordt uitgenodigd voor bedrijfsbezoeken.
De tarieven voor het lidmaatschap zijn al sinds 01-01-2010 gelijk gebleven:
- Bedrijven met 1 t/m 5 medewerkers € 140,- p/j
- Bedrijven met 6 t/m 25 medewerkers € 280,- p/j
- Bedrijven met 26 en meer medewerkers € 420,- p/j.


JacFriesland beschikt over een enorme voorraad platen.


Bewerkingen RVS bij Jacquet Nederland


Jacquet Nederland is dé specialist voor het conform specificatie snijden van roestvast staal, nikkellegeringen en titaan of het leveren van standaard c.q. gedecoilde plaat. Meer dan veertig kwaliteiten en ca. 20.000 ton aan beschikbare voorraad in onder andere roestvast staal zorgen er voor dat u nooit mis hoeft te grijpen. Hierdoor bent u verzekerd van snelle service en korte levertijden.
Standaard roestvast stalen plaat afmetingen worden middels een door u te kiezen snijproces – zoals laser-, plasma- of waterjetsnijden - op maat gemaakt. Tevens behoort het precisiezagen van roestvast stalen blokken tot de mogelijkheden alsmede de levering van smeedwerk, stafmateriaal en de eventueel bijbehorende buis en fittingen ter completering van de specificatie.
De producten en diensten van Jacquet Nederland worden geleverd volgens erkende certificeringen. Jacquet Nederland is ISO 9001-gecertificeerd (Bureau Veritas), TÜV-bevoegd voor het overstempelen van 3.1 gecertificeerde materialen en Jacquet Nederland kan, indien de specificatie dit vereist, aanvullende testen voor haar klant (laten) verrichten.


Marcel Janssen geeft uitleg over de werking.

www.jacquet.biz/JACQUET/nederland/ 
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht