Go to top

Foxinox Service Centre viert 20 jarig bestaan

Foxinox Service Centre, specialist in het bewerken van RVS en aluminium platen en coils, viert dit jaar haar 20 jarig bestaan. Medewerker van het eerste uur en productiemanager Johan Faber vertelt enthousiast: "Iedere keer als er een nieuwe aanvraag binnenkomt gaat er weer een gezonde spanning door me heen, dan is het tijd voor actie. Snel een voorstel doen, kijken hoe we het zo goed mogelijk in kunnen plannen. Daarbij ga ik altijd voor 100% klanttevredenheid, altijd."

In 20 jaar tot een totaal aanbod RVS plaatbewerking


“20 jaar alweer”, zegt Johan. “Ik sta er zelf van te kijken dat de tijd zo snel is gegaan. Misschien wel leuk om te vertellen is dat we zijn begonnen als sorteerbedrijf van RVS schroot materiaal, met name platen en strippen in kwaliteiten 304 en 316. We zijn dus al sinds 1995 met RVS bezig, maar in 2001 pas echt begonnen met het bewerken van roestvast stalen platen. De eerste machine die we kochten was een richtwals om de gesorteerde platen mooi recht te maken. En zoals je dat wel vaker hoort, zo rolden we in een ander vakgebied, in dit geval het bewerken van RVS platen. Binnen korte tijd hebben we toen het machinepark uitgebreid met een knipbank, slijpmachine, foliemachine, decoil-installatie en een ponsmachine. Met het sorteren van RVS schroot zijn we in de loop der jaren helemaal gestopt. We vonden het toch beter te focussen op één ding.”
Foxinox is voortgekomen uit een andere bekende naam uit de RVS branche, HEGO uit Almere, die al sinds 1978 bestaat.


Foxinox levert halffabricaten voor keukens, zoals werkbladen, ovens, afzuigkappen en grote horecafriteuses.


Maar eigenlijk zit er nog een veel langere historie achter. De eigenaarsfamilie, de familie Gort, is al 3 generaties actief in de metaalsector. Faber ligt toe: “Die achtergrond en kennis werken natuurlijk door in ons huidige werk. Weliswaar staan we als Foxinox los van HEGO. Maar HEGO is natuurlijk wel hofleverancier van ons voorraadmateriaal.”

Samen 47 jaar ervaring


Momenteel werken er bij Foxinox 4 mensen met een berg ervaring. “Samen 47 jaar”, aldus de productiemanager. “Ik ben zelf de veteraan met 20 jaar bij Foxinox, maar Pascal, de operator van onze slijpmachine zit me op de hielen. Hij werkt ook al 18 jaar bij ons. Dat zie je gewoon af aan het resultaat. Pascal is één met die machine en ziet en hoort alles. Ieder kraakje, zuchtje en piepje. Als hij denkt dat het niet helemaal perfect gaat, onderbreekt hij de productie en gaat kijken.”

Machinepark


In de loop der jaren is er dus een behoorlijk machinepark opgebouwd. Alle machines samen nemen inmiddels een oppervlakte van 2000m2 in beslag. Johan vertelt verder: “Met name die decoil-installatie is een gigantisch apparaat, een hele productielijn eigenlijk. Aan de ene kant gaan de RVS rollen er in, om er aan de andere kant als kant en klare platen uit te komen. En dat is nou het leuke aan ons bedrijf. Wij kunnen vervolgens zelf nog zo ontzettend veel met die platen doen. Slijpen, foliën, op maat knippen en bevestigingsgaten erin ponsen. Zo heeft onze klant gewoon een kant en klaar halffabricaat dat zij zo weer verder kunnen verwerken. Zonder tussentijds nog allemaal bewerkingen uit te hoeven voeren.”


RVS platen worden geslepen van grof tot fijn.

Hygiëne


“Eén van de sectoren waar we veel aan leveren is de keukenbranche, zowel de professionele horeca keukens als keukens voor thuis. We leveren halffabricaten voor werkbladen, ovens, afzuigkappen, grote horecafriteuses, noem het maar op. Als je met voedsel werkt is hygiëne natuurlijk erg belangrijk. Voor deze branche doen we veel duplo slijpen en borstelen. Duplo slijpen is een combinatie van slijpen en borstelen. Doordat je na het slijpen nog een keer eroverheen borstelt zorg je voor een gladder oppervlak, waar geen vuil in kan achterblijven. ” Deze hygiëne is ook belangrijk voor andere branches waar Foxinox aan levert. Johan vervolgt: “Denk aan voedingsproductie. We doen veel werk voor bouwers van grote bakkerijmachines en producenten van andere grote machines voor de voedingsindustrie. Maar we werken ook voor toeleveranciers van de medische branche, je ziet dat daar ook ontzettend veel RVS wordt toegepast.”

Toepassingen in de bouw, machinebouw, stallenbouw en scheepsbouw


De keuken- en medische branche zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden. Foxinox heeft daarnaast producenten van CV ketels of afzuigsystemen als klant. Maar ook in de bouwsector, stallenbouw en scheepsbouw. “Voor de bouwsector maken we bijna klare producten.

Denk bijvoorbeeld aan wandbekleding of hoekbescherming, inclusief de gaten voor bevestiging of afgeronde hoeken. Voor dat laatste hebben we onze ponsmachine,” zegt Faber. “Maar het gaat breder, we maken van alles voor de stallenbouw, zoals de platen voor varkensvoederbakken. Hiervoor gebruiken we vaak het aantrekkelijk geprijsde 2de keus materiaal. Die varkens vinden het niet erg als er een deukje in hun voederbak zit”, vertelt Johan lachend.

Werk voor derden


Tal van leveranciers uit Nederland laten bovendien hun eigen materiaal bij Foxinox bewerken. Platen slijpen, borstelen, geperforeerde platen die wij nogmaals slijpen. Johan zegt hierover: “Deze bedrijven laten hun eigen materiaal door ons bewerken. Wij werken met hun materiaal, dus dan moeten ze ons wel blindelings kunnen vertrouwen. Gelukkig is het materiaal bij ons in goede handen.”

Zowel landelijk als internationaal actief


Momenteel is de thuismarkt van Foxinox ook nog steeds haar belangrijkste markt. “We leveren onze producten landelijk en kunnen gemakkelijk dagelijks transport verzorgen door het hele land. Maar we leveren ook al jaren aan Duitse klanten en natuurlijk België.” In het begin leidde het leveren aan Duitse klanten wel tot wat extra werk vertelt Johan verder. “Ze hebben daar toch net even wat andere normeringen of eisen aan het product. Maar op een gegeven moment weet je ook hoe dat werkt en dan gaat het vlot. En we passen deze hoge standaarden gewoon simpelweg toe op al onze producten, we maken geen onderscheid waar het heen gaat. Onze naam staat gewoon ergens voor, ongeacht naar welk land het gaat.”

Balieverkoop


Maar Foxinox blijft in de basis gewoon een Nederlands bedrijf. Om haar positie ook in eigen land te versterken gaat Foxinox het voor klanten makkelijker te maken om producten in Almere aan de balie af te rekenen. Johan licht toe: “Voor kleinere klanten die hun keukenachterwand willen laten maken, of een schopplaatje voor een deur willen we dit echt makkelijker maken. Dit is gewoon een stukje extra service en dat doen we er met veel plezier bij.”

Kwaliteitsblik op de toekomst


Op de vraag hoe de toekomst eruit ziet is Johan trefzeker. “Voorwaarde is en blijft dat we topkwaliteit blijven leveren. Daar zal ik me altijd sterk voor blijven maken. En we blijven altijd op zoek naar mogelijkheden tot uitbreiding. Maar wat precies onze volgende machine wordt dat zal de tijd moeten leren. In ieder geval houden we altijd onze oren en ogen open voor nieuwe kansen. Dat moeten we ook wel doen, want we willen er zeker nog 20 jaar achteraan plakken!”

Het totale productoverzicht van Foxinox


Platen Slijpen en Borstelen
Eén en tweezijdig RVS slijpen met verschillende typen schuurbanden en een ruime keuze aan korrels. Meerdere typen aluminiumoxide en silicium in korrels 60, 120, 180, 240, 320, 400 en 600. Ook borstelen en duplo slijpen.
Platen Foliën
RVS en aluminium in diverse foliesoorten, waaronder zetfolie en meerdere soorten laserfolie. Maar we verwijderen ook folie voor u.
Coils Decoilen
Alle legeringen met een lengte tot 13 meter, breedte tot 2 meter en dikte van 0,3 tot 12 mm. Coils tot 20 ton.
Platen Knippen
Of het nu gaat om enkele stuks of grote series, de SafanDarley guillotineschaar knipt RVS platen tot 4,30 meter in diktes van 0,3 t/m 6 mm en aluminium platen tot 8 mm in elke gewenste lengte en breedte. Ook specials, zoals schopplaten, plinten, afdekstroken en hoekbeschermingen.
Platen Ponsen
Gaten ponsen tot 30cm vanaf de rand van de plaat. RVS platen in diktes 0,5mm tot 7mm. Aluminium 1mm tot 24mm.

Naast deze in-house bewerkingen bemiddelt Foxinox ook bij:
Platen Laser- en Waterstraalsnijden
Zeer nauwkeurig laser- en waterstraal snijden. Het bereik: lengte tot 4 meter, breedte tot 2 meter en dikte van 0,3 tot 25 mm.
Platen Kanten en Zetten
Zetten met de juiste radius. Lengte tot 6 meter en dikte van 0,3 tot 12 mm.
Coils Slitten
Coils worden op breedte geslit tot bandstaal, conform de opgegeven specificaties en tolerantie. Het bereik is van 1mm tot 600mm breed bij een dikte van 0,3 tot 3,5mm.

Kwaliteiten RVS
Meest gebruikt: 304, 316 en 430 in finishes 2B, BA, 2D en geslepen (diverse soorten)

www.foxinox.nl/

 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht