Go to top

Derustit Group

Ziet kansen in de nanotechnologie. Derustit Group, de specialist van oppervlaktebehandelingen van roestvaststaal, is een groep bedrijven welke volop in beweging zijn. Nieuwe ontwikkelingen worden op de voet gevolgd en daar waar mogelijk wordt een actieve rol vervuld. De banden met het Duitse moederbedrijf Deutsche Derustit GmbH zijn erg sterk, wat zich vertaalt in een nauwe samenwerking. Op de hoofdzetel in Dietzenbach Duitsland wordt nu een gloednieuwe fabriek gebouwd, deze wordt september 2014 geopend.

Onderneming meer dan 25 jaar actief in Nederland


In deze ultramoderne fabriek komen diverse baden om alle verschillende soorten roestvaststaal en hoogwaardige legeringen te kunnen behandelen. Met deze investering verstevigt de Derustit Group haar positie als grootste in Europa. Het goede nieuws is dat ook Nederlandse opdrachtgevers hier straks gebruik van kunnen maken. Derustit neemt de nieuwe fabriek september 2014 in gebruik.

De grootste in Europa


Derustit is in 1953 in Duitsland opgericht. De naam van de gehele onderneming luidt Derustit Group. In de vestiging in Heerenveen spreken wij met sales manager Klaas de Boer. Trots vertelt De Boer over het bedrijf waar hij al decennia lang met veel plezier werkzaam is. “Op het gebied van oppervlaktebehandelingen van roestvaststaal is de Derustit Group de grootste in Europa”.

Dat bewerken gebeurt in onze fabrieken, twee in Nederland en vier in Duitsland, maar desgewenst ook op locatie (wereldwijd). Natuurlijk volgens de ter plekke geldende wet- en regelgeving, met alle aandacht voor mens en milieu. Op locatie werken wij altijd met een zogenaamd gesloten systeem. Bijna alles wat wij doen op het gebied van oppervlaktebehandelingen van roestvaststaal is handwerk. Wij zijn in veel sectoren actief zoals chemie, farmacie, kerntechnologie, semiconductor industrie, vacuümtechnologie, voedingsmiddelenindustrie, scheeps- en jachtbouw, architectuur, constructie- en machinebouw, transport en opslag, tankbouw en de lucht- en ruimtevaart.”

Onderdeel van groep


De Boer vindt het belangrijk om te benadrukken dat Derustit Holland BV onderdeel uitmaakt van een groep. “Hoewel het management in Nederland zelfstandig werkt, zijn wij nauw verbonden met Deutsche Derustit GmbH in Dietzenbach. “De werkzaamheden die wij niet in Heerenveen of in onze Nederlandse nevenvestiging in Winterswijk kunnen faciliteren, kunnen wij elders in eigen beheer laten uitvoeren. Als straks de nieuwbouw in Dietzenbach klaar is dan gaat dat nog makkelijker. Derustit Holland BV betrekt, net als alle andere vestigingen, de chemie voor de oppervlaktebehandelingen centraal vanuit Dietzenbach. Op de hoofdvestiging beschikken ze over een grote ervaring op technisch gebied. Daarnaast is daar een laboratorium te vinden die voorzien is van alle moderne gemakken. Het laboratorium staat onder leiding van Dr. Dieter Hess.”

Kwaliteit en toegevoegde waarde


Op de vestiging in Heerenveen werken twintig mensen, terwijl op de Nederlandse nevenlocatie in het Gelderse Winterwijk acht man op de loonlijst staan. De Boer vervolgt: “Deze vaste groep medewerkers zijn onze basis, daarnaast wordt er in geval van drukte een beroep gedaan op de aan ons gelieerde bedrijven zodat wij altijd ervaren mensen aan het werk hebben. In Heerenveen beschikken wij ook over een laboratorium. Hier controleren wij onder meer de kwaliteit van de gebruikte dompelbaden, maar we gebruiken het laboratorium ook om de beits- en polijstprocessen constant te controleren. Om echt op safe te spelen gaan er toch nog met regelmaat proefmonsters naar het laboratorium in Dietzenbach. Er is dus sprake van een intensieve samenwerking met het Duitse moederbedrijf. Die samenwerking met Deutsche Derustit GmbH is essentieel in de bedrijfsvoering omdat er met regelmaat hoogwaardige nieuwe metalen worden ontwikkeld en daar horen nieuwe toepassingen bij. Door ervaringen uit te wisselen en door gebruik te maken van elkaars kennis, brengen wij telkens onze dienstverlening naar een hoger peil. Want kwaliteit is bij Derustit de rode draad. De laatste jaren krijgen wij steeds vaker opdrachten in kleinere series. Daar komt bij dat opdrachtgevers steeds hogere eisen aan ons stellen als het gaat om oppervlaktebehandelingen van roestvaststaal. Door juist volledig te voldoen aan de hogere eisen van opdrachtgevers, is onze toegevoegde waarde de laatste jaren steeds groter geworden.”

Oppervlaktebehandelingen


Opdrachtgevers van Derustit kunnen bij het bedrijf terecht voor een heel scala aan oppervlaktebehandelingen van roestvaststaal. Denk hierbij aan het beitsen, passiveren, ultrasoon reinigen, slijpen, hoogglans polijsten en elektrolytisch polijsten. “Onze beitshallen in Heerenveen en Winterswijk hebben een regionale functie. Uit een straal van 100 tot 200 kilometer rond de beitshallen wordt beitswerk naar ons toe getransporteerd. In uitzonderlijke gevallen komt het werk van nog grotere afstand naar Heerenveen.

Alles wat over de weg kan en mag kunnen wij beitsen, daar zijn onze faciliteiten op berekend. De beitsfaciliteiten van Derustit Holland in Heerenveen van ca. 2500 m2 behoren tot de grootste en modernste in Europa en mede door de vloeistofdichte vloeren, eigen waterzuivering en gaswassers voldoet zij ruimschoots aan alle milieu- en veiligheidseisen. Met een hijscapaciteit tot 120 ton kan praktisch alles in onze beitshal behandeld worden. Recentelijk hebben wij in Heerenveen de toegangsdeur van onze beitshal vergroot naar 6,5 x 7 meter. Buiten beitsen in de open lucht is milieutechnisch niet verantwoord. Toch beitsen wij met regelmaat op locatie. Wij creëren dan het eerder genoemde gesloten systeem, eventueel met inzet van een in eigen beheer ontwikkelde mobiele gaswasser zodat er geen risico’s meer zijn voor mens en milieu”, vertelt De Boer.

Elektrolytisch polijsten


Het elektrolytisch polijsten is een galvanisch proces dat hoofdzakelijk van toepassing is voor austenitisch roestvast staal of deel-austenitisch zoals bijv. Duplex. Daarnaast kunnen superferrieten zoals 1.4462, nikkellegeringen zoals Hasteloy C4, Feritsche 17% chroomstalen en nieuwe RVS soorten zoals bijv.: 1.4509 (441) F18TNb / UNS S204 30 / UNS S201 00 / Stavax / Custom 456 etc. uitstekend elektrolytisch gepolijst worden. “Elektrolytisch polijsten is, zoals de lezers vast weten, de hoogst haalbare bewerking van roestvaststaal op het gebied van ruwheid, corrosiebestendigheid en reinigbaarheid. Als je gaat elektrolytisch polijsten in de industrie dan bespaar je tot tachtig procent op de onderhoudskosten van de bewerkte producten. Eigenlijk is het heel simpel te verklaren; iets wat glad is wordt gewoonweg veel minder snel vuil. Daarnaast manipuleer je de topografie van de ruwheid, die in veel gevallen een zelfreinigend oppervlak oplevert.”

Hoogwaardige toepassingen


Toeleveranciers van Applied Materials (een Amerikaanse semicongigant), Boeing en ASML weten met regelmaat de weg naar Derustit te vinden.

Speciaal voor deze hoogwaardige toepassingen heeft Derustit een ‘state of the art’ polijststraat ontwikkeld waar medewerkers naast het beitsen en elektrolytisch polijsten de onderdelen ook ultrasoon kunnen reinigen en ontgassen in verwarmd demin water. Het drogen en verpakken gebeurt in een zogenaamde ‘cleanzone’. Applied Materials heeft Derustit als enige in Europa geauditeerd en vrijgeven om de processen voor haar materialen uit te voeren.

Veel vertrouwen in toekomst


Klaas de Boer vertelt dat men bij Derustit veel vertrouwen heeft in de toekomst. “Het gebruik van roestvaststaal in Europa blijft de komende jaren flink toenemen. En daarnaast verwachten we het nodige van onze nieuwe vestiging in Dietzenbach.

Ook worden de eisen die bedrijven aan de oppervlaktebehandeling van roestvaststaal stellen steeds hoger en dan komt Derustit met al zijn parate en actuele kennis en innovaties om de hoek kijken. De komende jaren verricht Derustit binnen de groep ook veel onderzoek naar de toepassing van Nanotechnologie. Derustit werkt daarvoor nauw samen met een aantal gerenommeerde instanties. De Boer hierover: “De verhalen die ons hierover onder ogen komen en het gemak waarmee sommige “specialisten” het woord “Nanotechnologie” in de mond nemen, geven serieus te denken. De praktische toepassing van dit fenomeen in onze branche laat zeker nog enige tijd op zich wachten.
Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet om er zeker van te zijn dat wij als oppervlaktespecialisten, wanneer het zover is, de voordelen van deze techniek als een van de eersten in praktijk kunnen brengen. Voorlopig is dat nog niet zover. Vertrouwen hebben we hierin zeker, maar de praktische toepassing gaat nog enige tijd duren en daar is nog veel onderzoek voor nodig”.


Derustit Group

It Dok 1
8447 GL Heerenveen
T +31 (0)513 61 02 15
F +31 (0)513 62 02 25
E info@derustit.nl
W www.derustit.nl 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht