Go to top

Cibo: Totaalleverancier en toepassingsexpert op het gebied van slijpen, schuren en polijsten

"Zelfs zonder ervaring kan ik met behulp van Cibo een perfecte afwerking neerzetten"


Verscholen in het duizend zielen tellende Belgische dorpje Tildonk staat Cibo. Toeleverancier van oplossingsgerichte technische schuurmaterialen met een unieke expertise op het gebied van de afwerking van roestvast staal en moeilijk verspaanbare materialen. Cibo is ooit begonnen als producent van zelfglanzende boenwas. Nu kunnen bedrijven uit onder meer de lucht- en ruimtevaart, de voedingsmiddelenindustrie, maar ook producenten van grootkeukens, medische implantaten, design en decoratieve architectuur er terecht met al hun vragen en wensen over de afwerking van hun producten.


CEO Dominique Gilles over het ontstaan van Cibo: “Ik ben de jongste van zeventien kinderen. Mijn ouders woonden destijds in Geel, in de Belgische Kempen. Tegen de tijd dat mijn oudste zus naar de universiteit wilde gaan en dus op kot in Leuven, was dat met zeventien kinderen onbetaalbaar. Mijn moeder was chemicus. Zij ontwikkelde in 1948 de allereerste zelfglanzende boenwas in België. De twee eerste letters van het Franse ‘cire’ en de twee eerste letters van het Vlaamse ‘boenwas’ vormden de naam Cibo. We zijn toen met z’n allen naar Leuven verhuisd zodat alle kinderen naar de universiteit konden gaan. Ik was de allerlaatste. Het bedrijf was bijna leeggebloed, want het had gefungeerd om de kosten van alle studerende kinderen te dekken. En omdat ik de laatste was werd aan mij gevraagd het bedrijf over te nemen. De boenwas werd voornamelijk verkocht aan houtbewerkers die ook schuurpapier gebruikten. Gaandeweg zijn er dan ook slijp- en schuurmaterialen bijgekomen en verdween de boenwas uit het assortiment. Toen ik het bedrijf overnam in 1974 was het op sterven na dood en was ik nog de enige werknemer. Al snel kwam ik tot de conclusie dat er in de houtbewerking weinig toegevoegde waarde te brengen was. Gaandeweg zijn we zo de metaalsector ingerold. Begin jaren negentig was roestvast staal in opkomst. Er was nauwelijks kennis in de Benelux aanwezig over hoe dat materiaal bewerkt moest worden. Toen zijn wij echt begonnen om ons te bekwamen en een expertise op te bouwen op het gebied van elke vorm van afwerking van roestvast staal. Of dat nou een technische afwerking ten aanzien van de ruwheidswaarde was of dat het een esthetische afwerking was. We zorgden ervoor dat we altijd de perfecte antwoorden konden geven op elke vraag vanuit de markt van roestvast staal. Hier zijn ook alle moeilijk verspaanbare materialen bijgekomen, zoals titaan- en kobaltlegeringen en aluminium dat heel sterk verkleeft. Allemaal materialen die een specifieke know how vereisen om dat heel efficiënt te gaan verspanen of te polijsten. Vandaag de dag zijn we een totaalleverancier. Dat wil zeggen one-stop-shopping, voor slijp-, schuur- en polijstmaterialen, ongeacht of het metaal, kunststof, glas of steen is. Voor alle materialen die geschuurd of gepolijst moeten worden heeft Cibo een oplossing. Maar onze expertise en core business ligt in roestvast staal en moeilijk en speciaal verspaanbare materialen.”

Spin off


Cibo is nog steeds een 100% familiebedrijf. Dominique Gilles zegt daar het volgende over: “Mijn oudste zoon en oudste dochter zijn inmiddels ook actief in het bedrijf. Allebei met verschillende competenties, maar wel al met meer dan vijftien jaar ervaring in het bedrijf. De stap van de overgang naar de volgende generatie is zo goed als gezet waardoor het in de familie duidelijk is wie de opvolgers in het bedrijf zullen zijn.” Cibo telt momenteel 49 medewerkers, maar vier jaar geleden heeft het bedrijf een spin off opgericht waar het materialen die ze vroeger inkochten in de Verenigde Staten zelf zijn gaan produceren. “We hebben de research en ontwikkeling van die materialen bewust gescheiden gehouden”, aldus Dominique Gilles. “Daardoor kon onze spin off zich volledig richten op de ontwikkeling van hoog technologische schuurmaterialen. Dat wil zeggen drie dimensionale schuurmaterialen (de non-woven’s). Dat zijn allemaal schuurmaterialen die comprimeerbaar, samendrukbaar zijn. Tellen we die spin off daarbij op, dan hebben we zo’n 60 tal mensen in dienst. Het is de bedoeling dat deze twee bedrijven in de toekomst één worden.” Thans zit deze spin off nog in een apart gehuurd pand, maar aan het eind van het jaar zal het in een, eveneens apart, nieuw gebouwd bedrijfspand gevestigd zijn. Daar zullen dan gefaseerd in drie productlijnen geproduceerd gaan worden.


Dominique Gilles.


Echte techneuten


Naast producent is Cibo vooral verdeler van technische schuurmaterialen die een antwoord bieden op afwerkingsproblemen in de markt. Dominique Gilles noemt Cibo een ‘problem solver’. “Daar hebben we een hele reeks technische schuurmaterialen voor. Daarnaast hebben wij ook aangepaste machines voor specifieke toepassingen op RVS. Die hebben wijzelf ontwikkeld. Maar onze grootste troef is onze zeer doorgedreven toepassingskennis. Dat wil zeggen: onze mensen op de baan zijn zo maar verkopers, maar echte toepassingsexperts zijn op het vlak van afwerking. Zo kunnen wij een echt antwoord bieden aan onze klanten die met een schuurprobleem zitten. Onze expertise en specialisatie liggen vooral op de soepele schuurmaterialen. En of dat nou een schijf, of een band of een wiel is, in stock of maatwerk, Cibo biedt ze aan en helpt de klant in een mum van tijd aan een oplossing.”

Vergevingsgezinde schuurmaterialen


Dominique Gilles noemt de door hun zelf geproduceerde driedimensionale schuurmaterialen vergevingsgezinde schuurmaterialen. “Ze zijn vergevingsgezind voor de fouten die operatoren kunnen maken. We vinden steeds minder geschoolde operatoren. Mensen krijgen niet meer de tijd om zich te bekwamen. Slijpen en schuren is toch een vaardigheid die je met de tijd moet opbouwen. Bedrijven hebben wel behoefte aan slijpers maar niet de tijd om ze op te leiden. Ze gaan wel slijpen, maar maken veel materiaal kapot door gebrek aan ervaring. Door deze vergevingsgezinde schuurmaterialen zijn ook minder geschoolde slijpers in staat een perfecte afwerking neer te zetten zonder fouten te creëren in het werkstuk. Dat is nou precies waar onze expertise ligt.

Wij balanceren op de grens van het snel verspanen en het perfect afwerken. En niet alleen daarop, maar ook op in zo weinig mogelijk stappen. Wij hebben materialen ontwikkeld die operatoren in staat stellen in één bewerking een heel goed eindresultaat neer te zetten. Vandaar dat we ook de slogan ‘Time Saving Abrasives’ hebben. En dat is één van onze toegevoegde waardes: tijdwinst en daardoor minder kosten!” Dominique Gilles voegt daar nog aan toe, dat Cibo in staat is binnen 24 uur elk schuurmateriaal, ongeacht welke afmeting en welke vorm van schuurmateriaal ook, te leveren op maat en naar wens van de klant.
De driedimensionale schuurmaterialen zijn uitsluitend voor de behandeling van roestvast staal en aluminium ontwikkeld. Binnen deze groep heeft Cibo de zogenaamde RCD schijven ontwikkeld. Deze schijven zijn wereldwijd gepatenteerd. Met een RCD schijf kun je in één bewerking een lasnaad wegslijpen en vlekkeloos afwerken. Binnen dit RCD gamma is recent een nieuwe schijf op de markt gebracht, de RCD Ultra Coarse. Deze schijf is speciaal ontwikkeld voor de aluminiumindustrie. Ze is in staat om nieuw materiaal weg te nemen en een behoorlijke afwerking in één keer te realiseren zonder dat die schijf volloopt. Deze schijven zijn uniek op de markt. De schijven van het RCD gamma zijn een combinatie van twee schuurmaterialen: een traditioneel klassiek schuurmateriaal (schuurlinnen) en een surface conditioning. Dat laatste is een samendrukbaar materiaal waar ook schuurkorrel op zit, bestemd om af te werken. Door deze combinatie krijg je de snijkracht van het traditionele schuurmateriaal en de afwerkingseigenschappen van de surface conditioning. Het samendrukbare effect behoedt de schuurder voor het slijpen van schuurfouten. “Met mijn twee linker handen kan ik zelfs een perfecte afwerking neerzetten”, zegt Dominique Gilles.

Time saving kits


Cibo heeft alle problemen die te maken hebben met de afwerking van roestvast staal zoveel mogelijk  in kaart gebracht. Dit om te bekijken of het mogelijk is daar een antwoord op te vinden dat voor iedereen geldt. Dat is gelukt: in zes kits worden die antwoorden gegeven op 80% van de meest voorkomende afwerkingsvragen bij de klanten. Dat gaat dan om de afwerking van een buitenhoek lasnaad, een binnenhoek lasnaad en een vlakverstek. De klant vraagt dan om een borstelstructuur ofwel een hoogglans. “Met één kit heeft de klant het antwoord in huis”, zegt Dominique Gilles. “Hiermee hebben ze niet enkel de juiste producten in huis, want op de achterzijde van zo’n kit staan de stappen vermeld die toegepast moeten worden om het gewenste resultaat te bereiken. En er is een inlogcode bij om online de volledige bewerking te zien gebeuren, aangevuld met handige tips en tricks. Dus je hebt niet alleen het schuurmiddel, maar ook tegelijk je ‘leermeester’. Zo kunnen we op een uniforme manier 80% van de schuurproblemen tackelen in een simpel doosje. Voor de resterende 20% zijn onze toepassingsexperts beschikbaar. Zij gaan het probleem ter plaatse analyseren en werken samen met de klant een oplossing op maat uit. Niet oplossen is bijna ondenkbaar.”

Ook schuurmachines


Bij Cibo kunnen klanten ook terecht voor de aanschaf van een schuurmachine. Dominique Gilles daarover: “De ontwikkeling van machines is twintig jaar geleden ontstaan, tegelijk met het moment dat we de roestvast staalmarkt betraden. Met de driedimensionale schuurmaterialen ging het afwerken van een binnenhoek wel, maar de bereikbaarheid van die hoek was een probleem. Men had wel een haakse slijper, maar de kop van die machine zat telkens in de weg. Bovendien kon men maar een klein stukje van die dure schijven op gebruiken. Daarom zijn we een machine gaan ontwikkelen met de naam Finit-Easy. Die is door zijn constructie in staat die binnenhoek volledig te bereiken. Daarna is de Finitube gekomen, speciaal voor de afwerking van buizen. Voor de afwerking van vlakke werkstukken hebben we de Finimaster ontwikkeld. Ook met deze machines biedt Cibo op een heel eenvoudige manier voor de afwerking van roestvast staal.”


Nieuwe producten


Cibo beschikt dan ook over een performante afdeling Research & Development. Denk in dit verband maar aan de eerdergenoemde spin off voor de ontwikkeling van de driedimensionale (samendrukbare, non-woven’s) schuurmaterialen zowel voor roestvast staal en aluminium als voor moeilijk verspaanbare materialen. Die schijven zijn in staat om snel te verspanen zonder de geometrische vorm van het werkstuk aan te tasten en tegelijkertijd ook een mooie finish te geven. “Dat is een heel moeilijke oefening”, verklaart Dominique Gilles. “Enerzijds moet het snijden, materiaal weg nemen, anderzijds mag het niet vervormen. Het moet wel in staat zijn om krassen die hier ontstaan zijn, heel snel te uniformiseren zonder de geometrische vorm aan te tasten. Hierbij is de densiteit, de hardheid en type schuurkorrel heel belangrijk, net als het scholen van de mensen in de snelheid die ze moeten gebruiken en de druk die moet worden uitgeoefend. Aan het eind van het jaar komt Cibo met een hele nieuwe lijn om aluminium te slijpen of te snijden. Omdat aluminium een zacht materiaal is, is het heel goed verspaanbaar. Maar omwille van het verkleven en van het feit, dat een hoogglans op aluminium aanbrengen een ontzettend moeilijke zaak is, is het evident dat het materiaal specifiek behandeld en bewerkt moet worden. Daarvoor hebben wij die nieuwe lijn ontwikkeld. Het kroonstuk is de RCD Ultra Coarse Disk. Zo willen wij altijd één stap verder zijn dan en voorlopen op onze concullega’s. Daarom moeten wij continue luisteren naar de markt, want daar ontstaan constant nieuwe vragen. Voorbeeld: vroeger maakte het niet veel uit of een schijf trilde. Maar nu speelt bijvoorbeeld ergonomie een heel belangrijke rol. Daarom moeten we zorgen, dat een schijf niet trilt en contactzacht is. Ook moet de schijf zo min mogelijk geluid maken.” Daarnaast speelt volgens Dominique Gilles internationalisatie een belangrijke rol. Daarom heeft men per 1 november 2016 Cibo USA opgericht en gaat men het verhaal dat door Cibo in Europa verteld wordt,  ook daar vertellen.

Lamellenschijf


Sinds enige tijd is op de website van Cibo (www.cibo.be) de lamellenschijf wijzer te vinden. Volgens Dominique Gilles zijn er zoveel verschillende lamellenschijven van evenzovele producenten op de markt, dat de klanten door al die bomen het bos niet meer zien. Maar met de lamellenschijf wijzer van Cibo vind je in een paar klikken de juiste schijf. Allereerst maak je een keuze uit het materiaal: staal of RVS. Vervolgens kies je een parameter zoals de totale slijpkosten, snelheid van verspanen, type afwerking/finish, totale levensduur, koel slijpen of aankoopprijs. Vervolgens komen er dan één of meerdere geschikte schijven in beeld die je kunt gebruiken.

Ambities


Op de vraag waar Cibo over drie tot vijf jaar staat antwoordt Dominique Gilles: “Dan is onze productlijn non-woven’s volledig ontwikkeld. Daarnaast moet de afwerking van roestvast staal, aluminium en moeilijk verspaanbare materialen ook buiten Europa naam en faam verworven hebben. In Europa zijn wij een vaste waarde, zijn wij gekend en weten de mensen waar Cibo voor staat. Dat willen wij verder gaan uitdragen.” Over het feit, dat Cibo geen webshop heeft, zegt hij, dat Cibo haar distributeurs niet voor de voeten wil lopen. Maar hij sluit niet uit, dat er ooit een webshop zal komen waar met name kleine gebruikers hun producten kunnen kopen. Maar dan zal er eerst een compleet nieuw ERP-systeem moeten komen en dat is momenteel in studie. Dominique Gilles benadrukt nogmaals dat de mensen die op de weg zitten geen commerciële mensen zijn, maar technici. “Ons model is distributie via onze dealers naar de eindgebruikers. Zijn er vragen over schuren, slijpen en polijsten bij hun klanten gaan onze toepassingsexperts er naar toe samen met de dealer.” Cibo was de eerste ISO gecertificeerde producent in de Benelux van slijp- en schuurmaterialen. Begin 2017 zal er een hercertificering plaatsvinden met als doel later de OSA veiligheidscertificering voor lamellen- en snijschijven te behalen. 

www.cibo.be

info@cibo.be

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht