Go to top

Chromin maakt 3D geprinte onderdelen corrosie- en slijtvast!

Het 3D metaal printen is een additief productieproces waarbij materiaal wordt toegevoegd. Dit is een milieuvriendelijk proces waarbij metaalpoeder door lasers wordt gesmolten tot een massief product. Met deze moderne productiemethode kunnen complexe geometrieën vervaardigd worden welke door conventionele technieken niet mogelijk zijn.
Tot op heden zijn de mogelijkheden om componenten die met 3D printen geproduceerd zijn een warmtebehandeling te geven beperkt. Een warmtebehandeling wordt momenteel hoofdzakelijk toegepast om een zogenaamde precipitatieharding te laten plaatsvinden bij metaalpoeders uit een samenstelling op basis van “maraging steels”.
Een unieke samenwerking tussen Chromin en K3D heeft geleid tot een potentiele aanvulling van het potentiaal van warmtebehandelingen aan 3D geprinte componenten. Hierdoor kunnen unieke eigenschappen aan deze producten verbeterd worden:

 • Verhoging van de oppervlaktehardheid tot ca. 2000HV0,025 leidt tot een verbeterde slijtvastheid;
 • Verhoging van het chroomgehalte met 35% zal leiden tot een verbeterde corrosieweerstand;
 • Door de toename van het chroomgehalte zal de oxidatiebestendigheid, tot ca. 850°C, aanzienlijk toenemen.
 • Door gecombineerde warmtebehandeling (hardinchromeren en aansluitend precipitatieharden) kunnen de mechanische eigenschappen verbeterd worden.


Door het verbeteren van bovenstaande eigenschappen kunnen aanzienlijke besparingen in productiestilstand en levensduur bereikt worden. Dit leidt tot een behoorlijke besparing van de integrale kosten!

Door 3D geprinte oppervlakken een nabewerking te geven kunnen de tribologische eigenschappen (loopeigenschappen) aanzienlijk verder verbeterd worden in combinatie met het hardinchromeren. Hieronder zijn een tweetal structuurfoto’s weergegeven van 3D geprint AISI316 en gereedschapstaal M300 (1.2709) voorzien van chroomdiffusie:


Figuur 1: 3D geprint M300 voorzien van chroomdiffusie en precipitatieharding (vergroting 500x). Kernhardheid: 50HRC, Oppervalktehardheid: 2000HV0,025.


Figuur 1: 3D geprint RVS 1.4404 voorzien van chroomdiffusie (vergroting 500x). Kernhardheid: 25HRC, Oppervalktehardheid: 2000HV0,025.


Door de combinatie van 3D metaal printen en gecombineerde warmte- en oppervlaktebehandelingen bij Chromin, kunnen tal van unieke toepassingen door een langere levensduur een aanzienlijke toegevoegde waarde krijgen.
Hierbij valt te denken aan onderdelen voor de:

 • Voedingsmiddelenindustrie;
 • Papierverwerkende industrie;
 • Halfgeleiderindustrie;
 • Soldeerindustrie;
 • High Tech machinebouw,
 • Enz, zie ook onderstaande foto’s:

   
Chromin is gespecialiseerd in diverse diffusietechnieken zoals:

 • Inchromeren (hard- en zacht); voor verbeterde corrosie- en slijtage weerstand bij hoge temperaturen
 • Harden van RVS, ter voorkoming van koudlassen en slijtage
 • Aluminiseren, voor toepassingen op hoge temperaturen
 • Vanaderen, slijtageweerstand door een keramische hardheid, tot ca. 3000 HV0,025!

Daarnaast is het bedrijf als volledige harderij ingericht en kan dus alle warmtebehandelingen aanbieden, zoals (vacuüm)harden, olieharden, vlamharden, veredelen, nitreren en alle gloeibehandelingen.
Unieke combinaties van eigenschappen aan kostbare technische componenten kunnen bereikt worden door de diffusietechnieken met de warmtebehandelingen te combineren. Zo kan bijvoorbeeld door het hardinchromeren een hoog belast matrijsdeel een hoge slijtageweerstand, een verhoogde corrosieweerstand en een verbeterde temperatuur bestendigheid tot ca. 850°C verkrijgen. Door deze enorme technische meerwaarde worden stand-tijd en levensduur sterk verbeterd die enorme besparingen opleveren!Chromin Maastricht beschikt over een compleet, gecertificeerd metaalkundig laboratorium die door derden wordt ingezet voor het uitvoeren van schade-onderzoek en materiaalanalyse. Klanten gebruiken deze activiteiten ook als verlengstuk van de eigen kwaliteitsdienst. Onze meer dan 40-jarige expertise wordt ingezet om onze klanten hiermee een nog grotere meerwaarde te bieden!Er is bij de door Chromin aangeboden technieken géén sprake van een opgebrachte coating (zoals bij galvanische processen), maar van een diffusie-laag in het materiaal. Hierdoor heeft deze technologie een milieuvriendelijk karakter en is volledig vrij van Chroom VI! Daarom zijn onze technieken en warmtebehandelingen ook bij uitstek geschikt voor toepassing binnen de voedingsmiddelenindustrie, farmacie en chemie en leverbaar met een conformiteitsverklaring!

Meer informatie over ons bedrijf, onze processen en onze dienstverlening is te vinden op www.chromin.nl of stuurt u uw vraag naar info@chromin.nl.

Voor alle informatie over 3D metaal printen kunt u terecht bij K3D. Meer informatie of mogelijkheden voor uw bedrijf kunt u vinden op www.k3d.nl of stuur uw model of vraag naar info@k3d.nl.
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht