Go to top

Bodycote komt met drie nieuwe technieken in S3P

Kolsteriseren wordt steeds gewoner. Na ruim 25 jaar wordt het tijd voor iets nieuws… en dat is er. Met drie nieuwe technieken in de Specialty Stainless Steel Processes groep (S3P) kan nu het hele spectrum van roestvast staal behandeld worden. “Deze technieken zijn S3P - M, - A en – duplex. Hiermee kunnen we niet alleen alle soorten roestvast staal behandelen, maar ook artikelen van grote afmetingen”, legt Jeroen Heijneman uit, hij is Senior Sales Manager S3P van Bodycote Hardingscentrum B.V. in Apeldoorn.


Hardiff ontstond midden jaren tachtig als een spin off van onderzoeksinstituut TNO. Ben Kolster was de oprichter; van hem komt de naam Kolsteriseren. In 1999 werd het bedrijf overgenomen door Bodycote. Sinds dien heeft de S3P-groep een enorme ontwikkeling meegemaakt, waardoor het bedrijf nu een aantal vestigingen in Europa en de Verenigde Staten heeft. De hoofdvestiging van S3P, waar het allemaal ooit begon, bevindt zich nog steeds te Apeldoorn in Nederland.  Het bedrijf werkt samen met universiteiten wereldwijd. Hierdoor ontstaat veel knowhow over behandeld materiaal en is er tevens een gefundeerde basis voor innovaties. Door het opzetten van een eigen R&D afdeling, is Bodycote S3P nu ook in staat om samen met klanten applicaties te ontwikkelen. Bodycote heeft wereldwijd ruim 190 vestigingen, verspreid over 26 landen.


Behandeling alle roestvast staalsoorten


“Kolsteriseren zit in de S3P groep, maar er zijn drie nieuwe behandelingen die wij daarin gebracht hebben. Nu kunnen we de ferritische, de austenitische, de duplex en de martensitische roestvast staalsoorten behandelen, evenals ook PH stalen en de nikkelbasislegering. Naast de conventionele warmtebehandeling kunnen we die producten ook voorzien van een extra harde slijtlaag. Naast zeer goede tribologische eigenschappen laat het resultaat van de behandelingen ook een goede maat- en vormvastheid zien. Sterker nog; het is maat- en vormvast, waarbij de corrosiebestendigheid in sommige gevallen zelfs kan verbeteren. Dat moet wel per geval bekeken worden; die corrosiebestendigheid geldt niet algemeen voor alle artikelen uit roestvast staal. Wat het resultaat uiteindelijk wordt na behandeling, hangt van veel factoren af, maar vooral van de eigenschappen van het te behandelen product.


Door innovatie kunnen we nu ook andere dimensies behandelen. We kunnen nu grotere producten hanteren met een diameter van 1.20m en een hoogte van 2m, dat kan ook lengte zijn. We zijn in staat om grotere producten en meer producten (materialen), dus een breder toepassingsgebied te bedienen. Vroeger stond het kolsteriseren met een diameter van 485 mm en een hoogte van 560 mm tot onze beschikking. Die lengte hebben we nu nagenoeg verdubbeld en die gaat naar 900 mm. Daarmee worden behandelingen op langere assen en grote doseerblokken mogelijk, die komen nu vaker voor. Waar we vroeger nog ‘nee’ moesten verkopen tegen grote afmetingen, kunnen we dat nu wel toezeggen. Het kolsteriseren wordt in vijf vestigingen wereldwijd gedaan; in Nederland natuurlijk en daarnaast nog in Zweden, Duitsland, Frankrijk en in de USA, in London Ohio. We blijven kijken waar er nieuwe markten zijn en waar we kunnen expanderen.”
 

 Researchprojecten


Bodycote werkt wereldwijd samen met universiteiten. “Dat zijn vooral researchprojecten”, vertelt Heijneman. “In Nederland doen we dat niet zoveel, maar internationaal doen we wel mee met onderzoeken. Daaruit krijgen we inzicht in het gedrag van materiaal, ook als dat behandeld is. Het zijn vaak fundamentele onderzoeken die we soms voor actuele, concrete projecten inzetten. Deze onderzoeken zijn vaak voor promoties of afstudeeropdrachten, waarover wordt gepubliceerd. Daar komen innovaties uit voort, maar we zijn daarnaast ook zelf bezig met ontwikkelen en innoveren. We verbeteren continu technologieën en we ontwikkelen nieuwe technologieën en mogelijkheden om op een verstandige en goede manier eigenschappen te bereiken aan roestvast staal, maar ook andere staalsoorten zoals titaan. Dat is een continu proces, waarvoor we ook een eigen ontwikkelingsafdeling hebben die ons ondersteund. Bij een behoefte uit onze klantenkring, neemt die afdeling contact op met de klant om tot een optimaal resultaat te komen. Ook biedt deze afdeling ondersteuning bij schadeanalyses, materiaalonderzoek, optimalisatie van designs, ontwikkelingen van technologieën, in de breedste zin van het woord dus. Dit is een extra service om onze klanten goed te kunnen ondersteunen.”FDA Master File


Er is veel beweging op het gebied van roestvast staal, vooral wat de toepassingsgebieden betreft. Bodycote ziet dat ook: “Wij zien veel ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie en ook in de medische techniek en daar zijn wij ook steeds meer in werkzaam. Wij hebben ook een FDA Master File die, op het moment dat projecten daarvoor interessant worden, ter inzage liggen voor onze klanten. Dit is een document dat door de FDA is opgesteld waarin onze technologie is beschreven en waarin allerlei onderzoeksresultaten zitten die van toepassing kunnen zijn op de toepassing van behandeld of gekolsteriseerd roestvast staal in de medische techniek, bijvoorbeeld voor implantaten of voor chirurgische instrumenten. Daardoor hoeven ontwikkelaars van medische instrumenten dat wiel niet iedere keer opnieuw uit te vinden. We blijven ons continu verder ontwikkelen voor de toepassing, het karakteriseren van onze technologieën voor onze klanten om te allen tijde tot een technisch optimum te komen. Er liggen schatten aan technisch-wetenschappelijke kennis die wij tot onze beschikking hebben en die wij in afstemming met klanten kunnen delen, waarbij vertrouwelijkheid natuurlijk een heel belangrijk thema is.”
Vestigingen


Binnen Bodycote globaal, met haar 190 vestigingen over 26 landen verspreid, vindt interactie plaats tussen de diverse bedrijven en technieken. Heijneman: “Dat gebeurt als dat voor een project nodig is. Bij bijvoorbeeld high-tech toepassingen waarbij componenten vacuüm gesoldeerd moeten worden bij onze vestiging in Diemen en die dan aansluitend gekolsteriseerd moet worden. Er zijn veel toepassingen in vooral de high-tech industrie zijn er soms zulke complexe toepassingen, dat de complete Bodycote-expertise daarvoor nodig is. Het komt ook voor ook dat we met een eenvoudig artikel beginnen en dat we daarna gaan kijken waar dat nog meer van voordeel in kan zijn. We blijven uitbreiden en innoveren.”

Bodycote Hardingscentrum B.V.


Paramariboweg 45
7333 PA Apeldoorn
T +31 (0) 55 542 63 92
E apeldoorn@bodycote.com
W www.bodycote.com
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht